Implementacja szyfrowania danych socketa (RSA?)

0

Witam

Przymierzam się do implementacji szyfrowania danych wysyłanych przez socket. Normalnie gdyby np. klient i serwer był w Javie to bym skorzystał z biblioteki kryptograficznej i tyle.
Problem jest taki, że łącze z jednej strony stand alone Java app a z drugiej zrobioną we flexie(fleszu) webową aplikację. Jest to koniecznie rozwiązanie ponieważ flaszka ma bardzo ograniczone możliwości integracyjne z nietypowym sprzętem.
Reasumując: aplikacja webowa komunikuje się przez socket z Java na komputerze lokalnym. Aplikacja webowa nie moze nic zapisac na komputerze lokalnym. Cały socketconnection jest na localhost.

I teraz moje pytanie:

Czy taki "wewnętrzny" socket powinien być szyfrowany? Czy nie wystarczy ochrona z Windows?
Jeżeli szyfrowany to czy jest konieczne szyfrowanie asymetryczne-inaczej: czy jest algorytm symetryczny który skutecznie mi zaszyfruje przesyłane bajty?

na razie zrobiłem sobie własne RSA z generacją kluczy i szyf/deszyfr. Skoro te klucze moge wewnetrznie umieścic w skompilowanym pliku-czyli nie ma nic publicznego-e,d i nawet n jest tylko do mojej wiedzy to czy dalej wymagane jest tak duży bitowy klucz jak 1024? Czy np 32bitowe by wystarczyły?
Co z inżynierią wsteczną-czy ktoś moze podsunać mi coś na temat "ukrywania" ważnych danych i ochrony ich przez RE?

Czy ktoś mogłby mi wskazać przejrzysty przykład implementacji szyfrowania logarytmem dyskretnym?

Dziękuję z góry:-)

PS: A mozę ktoś coś wie o jakieś kryptograficznej bibliotece we flaszce albo przynajmniej bibliotece odpowiadajaćej BigInteger z Javy?

Pozdro

0

Rzuć okiem na as3crypto, które podobno wspiera RSA we flaszce. Ułatwi życie.

0

Dzieki- też na to trafiłem nim napisałem na forum. Jednak bardziej przemawia za mną rozwiązanie, które sam napiszę ... nikt kogo znam i pisał coś nie korzystał z tego-na stronie falszki nie ma żadnej wzmianki o tym-a jedynie posty ludzi którzy sami jak ja chcą cos sami implementować.

0

Tak mi jeszcze na szybko przyszło do głowy czy ty korzystasz z HTTP do połączenia czy z bezczelnego połączenia na socketach? Flaszka na pewno ma wbudowaną obsługę HTTPS. Może z tego korzystać?

0

Bezczelny socket - mam własny protokół interakcji sekwencyjnej i chodzi mi wszystko. wingroza pyta sie jedynie czy aby na pewno uruchamiany jar ma mieć dostęp do sieci i tyle:-)
Widzisz jakieś przeciwskazania?
Czym bedzie mi się tak naprawdę różnił mój program jakbym użył http?
Chyba tylko tym, że utrudniło by mi to napisanie protokołu interkacji.
Te dane które wysyłam to na pojedyńczych bajtach operują....

0

Przeciwwskazania... raczej nazwałbym to alternatywnym rozwiązaniem. Czy utrudniło by komunikację? Chyba na jedno by wyszło. Z drugiej strony wysyłasz małe ilości danych zatem własny protokół ma tą zaletę, że kontrolujesz narzut w postaci nagłówków. Jedyne co to szyfrowanie, które w przypadku http dostałbyś od ręki, a tak musisz pisać własne rozwiązanie i je potem utrzymywać (im mniej kodu tym lepiej). To są takie niuanse, które zależą od tego co tobie jest wygodniej zrobić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1