Program do tworzenia schematów blokowych

0

Potrzebny mi prosty program do sporządzeniu schematu blokowego - coś lepszego jak program graficzny. Wiem że tego pełno ale co jest warte uwagi, proste i intuicyjne.

0

"coś lepszego, NIŻ program graficzny" ;>

yEd, Dia ewentualnie... albo cos specyfikowanego - szukaj w Google :>

0

Ja używam MS Visio, ale to kombajn i drogie jest (ale jak za darmo dawali to wziąłem :) )

0

devFlowcharter

0

Dobrze rysuje się schematy w OpenOffice Draw (takie mniejsze Visio)

1

magiczne bloczki

0

Ja się swojego czasu w szkole bawiłem ELI ;)

0

Ja lubię Dia bo sobie pododawałem też paczki z elementami obwodów i mam 1 program do wszystkiego :)

0

Polecam DIA - praktycznie każdy diagram tym zrobisz. Bezpłatny.

0

Zgadzam się z Azarien - darmowy draw z OO załatwi Ci 99% schematów bloków i od wersji chyba 2.4 w końcu można te schematy bardzo przyjemnie rysować-na studiach się narysowałem bo na automatyce to gdzie pierdniesz schemat blokowy na kartke A3:P

Z drugiej strony zależy do czego ten schemat: jak do czegoś dedykowany to może by się należało zastanowić nad dedykowanym oprogramowaniem: Enterprise Architect do IT, Matlab akurat świetnie sobie radzi w automatuce/elektronice. Zależy co to za schemat płodzisz.

0

Dzięki za info o DIA. Poklikałem kilka minut i macie racje-jest świetny i bezpłatny.

0

Witam

Mogę polecić następujące programy do sporządzania schematów blokowych :

  1. Smart Draw

    http://www.smartdraw.com/

  2. InkScape

    http://inkscape.org/

  3. Diagram Designer

    http://www.freewarefiles.com/Diagram-Designer_program_8116.html

                                                Pozdrawiam
    
                                                JK
    
0

@koniaku, monitor Ci krzywo stoi...

0

To nie monitor ; to paralaksa.

                          JK
0
koniaku napisał(a)

To nie monitor ; to paralaksa.

                          JK

Panie Jarosławie, w jakim znaczeniu ta paralaksa, bo żadne z mi znanych nie pasuje?

0

Proszę nie mylić mnie ze znanym Jarosławem - bohaterem sekcji postów pod tytułem "Po trupach do celu". Na imię mam Jacek i nazwisko również nie te. A paralaksa została użyta w kontekście "optycznym" :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Paralaksa

                                                                 Pozdrawiam

                                                                          JK

( nie "Jarosław" i nie "Kaczyński" )

0

To dziwne że to zjawisko tylko twoich postów dotyczy.

0

To z racji nietypowego ( jak na to forum ) wykształcenia : jestem fizykiem ( i nic, co fizyczne, nie jest mi obce ).
Pozdrawiam

                                                                                         JK
0

Czy w programie Dia lub innym z wymienionych można podpiąć algorytm obliczeń dla każdego z elementów schematu ? Chodzi o to, by przykładowo, tworząc dowolny schemat obwodu elektrycznego program pokazywał wartości napięcia, natężenia prądu itd. na wejściu/wyjściu każdego z elementów. Oczywiście trzeba by stworzyć modele obliczeniowe dla każdego z elementów. Pytanie czy jest to w ogóle możliwe w tym programie.

0

Nie sądzę. Chyba że przez wtyczki.

0

Czy w programie Dia lub innym z wymienionych można podpiąć algorytm obliczeń dla każdego z elementów schematu ? Chodzi o to, by przykładowo, tworząc dowolny schemat obwodu elektrycznego program pokazywał wartości napięcia, natężenia prądu itd. na wejściu/wyjściu każdego z elementów. Oczywiście trzeba by stworzyć modele obliczeniowe dla każdego z elementów. Pytanie czy jest to w ogóle możliwe w tym programie

Zlituj się, wymagasz od programu do stawiania prostokątów rozwiązywania układów równań różniczkowych? :D Nie mówiąc o tym, że ten program nawet do samego rysowania schematów elektrycznych słabo się nadaje (w porównaniu z softem dedykowanym).

Jeśli jesteś zainteresowany takim softem do tworzenia schematów elektr. z możliwością symulacji i łatwego definiowania własnych modeli, to pisz na priv, bo my w instytucie właśnie takie coś robimy (na razie hobbystycznie, po godzinach).

0

@Krolik: To chyba was ubiegłem częściowo:p

To ja może zaprezentuję moje dzieło: JavaBlock.
Można w nim tworzyć schematy i interpretować je.

Przykład (aplet online, otwiera przykładowy algorytm):
http://tizaw.boo.pl/JavaBlock/index.php?url=http://pastebin.com/download.php?i=VimtKbgj

Download:
https://sourceforge.net/projects/javablock/ - główne wydania
http://tizaw.boo.pl/JavaBlock/JavaBlock.jar - ostatnie (najprawdopodobniej niestabilne) wydanie
http://tizaw.boo.pl/JavaBlock/ - aplet

W razie czego jeszcze manual (pisany na potrzebę naszej szkoły - dla pierwszych klas):
http://tizaw.boo.pl/JavaBlock/manual.pdf

Jest niewielki (niecałe 200 kB), ale ma spore możliwości, co najmniej na miarę Magicznych Bloczków.

Stworzenie działającej i używalnej wersji zajęło mi miesiąc i od tego czasu głównie dopieszczanie i tworzenie nowych możliwości. Javę zacząłem się uczyć w sierpniu :)

0
http://tizaw.boo.pl/JavaBlock/[...]in.com/download.php?i=VimtKbgj napisał(a)

The application's digital signature cannot be verified. Do you want to run the application?

Nie wiem o co chodzi ale... Nie uruchomiłem.

0

Musiałem podpisać program certyfikatem, żeby mógł ściągać pliki przez HTTP. Wersja apletowa jest zabezpieczona przed jakimikolwiek operacjami na samych plikach na HDD, nawet ustawienia nie są zapisywane (mam zamiar zrobić ich zapis w Cookies).

Zapewniam, że to nie jest szkodliwe oprogramowanie.

0

Odśwież temat,
Czy znacie jakieś apki na androida takie jak Magiczne bloczki lub javablock?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1