komunikacja z mikroprocesorem za pomoca przegladarki i COMa

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-03 20:59
0

mam mikroprocesor podlaczony do kompa za pomoca rs232. myslalem o wlasnej aplikacji stworzonej w celu komunikowania sie z nim. jest to rozwiazanie normalnie stosowane i powszechnie praktykowane.

ale wpadl mi do glowy szalony pomysl aby uzytkownik otrzymal interfejs do obslugi ukladu przez... przegladarke internetowa... cos w podobie tego co maja routery.

podstawowym problemem wydaje sie napisanie stosu TCP/IP na procka i polaczenie go z komputerem za pomoca tego wlasnie protokolu. ale TCP/IP, nawet ograniczony do podstawowych protokolow to i tak nielicha sprawa. zostawmy wiec TCP/IP na przyszlosc.

sam pomysl szalony wiec i rozwiazanie pewnie tez bedzie szalone. mam wlasna koncepcje oparta na rejestracji wlasnego protokolu, ale wypowiedzcie sie na ten temat, moze jest cos o czym nie wiem...


Pozostało 580 znaków

2006-08-03 22:31
0

A moze cos na zasadzie:

masz puszczony serwer z php, z zezwolonym uruchamianiem skryptow na serwerze lub cgi. Serwer wywoluje programik, ktory juz odpowiednio z ukladem sie komunikuje. Duzo latwiej - pozostaje kwestia napisania programiku + integracja z serwerem poprzez cgi lub cos w tym stylu.

pozdrawiam
johny


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2006-08-04 00:22
0

Jesli masz mikroprocesor podlaczony poprzez port rs232c, to po co Ci implementowac stos tcp/ip? napisz po prostu prosty serwer www, ktory bedzie wysyłał odpowiednie komunikaty do mikroprocesora zgodnie z zapytaniami przeglądarki (GET).

Pozostało 580 znaków

2006-08-04 11:01
0

Chyba trochę za bardzo kombinujesz. Jeśli układ jest podłączony do sieci, to konfiguracja przez www jest wręcz idealna, dość wygodna i zadziała pod każdym systemem. Jednak jeśli podłączasz urządzenie RS'em, to robiąc taką konfigurację, niepotrzebnie komplikujesz zadanie sobie i użytkownikowi. I tak Twój sterownik nie zadziała na innych platformach, bo - tak jak w przypadku jednego zwyczajnego programu onsługującego port - i tak tenprogram będzie niezbędny, a jeszcze dojdzie do tego serwer HTTP i skrypty PHP. No chyba, że uda Ci się napisać samemu prosty serwer i zintegrować go ze sterownikiem. Ale znowu użytkownik może się wkurzać jak program będzie mu się kłócił z jego localhostem :). Najlepiej na początek zrób zwykłą okienkową aplikację do sterowania tym urządzeniem, a potem weź się za kombinowanie, jak dodać interfejs sieciowy do mikroprocesora :P. Są gotowe moduły z chipem realteca i zaimplementowanym stosem TCP/IP, sprzedaje je chyba propox.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0