Konsola WinXP

0

Witam!
Mam problem. Nie ważne w czym piszę, czy to będzie assembler, czy C++ i nie ważne czy program jest pisany pod DOS czy windows, i tak ma problemy z kodowaniem polskich znaków( tam gdzie są polskie litery wyświetlają się krzaczki). Jak widać w temać mam windowsaXP(HE dokładniej). Czy ktoś wie, co można zrobić z tym fantem( poza zmianą kodowania w programch :))?

0
Dream Maker napisał(a)

Nie ważne w czym piszę, czy to będzie assembler, czy C++ i nie ważne czy program jest pisany pod DOS czy windows, i tak ma problemy z kodowaniem polskich znaków( tam gdzie są polskie litery wyświetlają się krzaczki).

To jest ważne.
Dos ma inne kodowanie, a Windows inne, a to wszystko zależy jeszcze od języka systemu.

0

a właśnie że nie xD Nawet takie same krzaczki wywala, konsola ta sama nie? Ale nie ważne. Jak powiedziałem wcześniej chodzi tu o windows XP :) A język jak już powiedziałęm nic nie robi( bo napisałem kod wyświetlający to samo w dev-c++ i fasmie). po prostu ten XPkowy "DOS" ma inne kodowanie, bo jeśli wklepuję tekst w edicie to wrzuca poprawnie polskie litery. Z tego co pamiętam, jeśli wrzuciłem taki kod przez DOS-Box jest ok. Czy można jakoś zmienić to kodowanie? Jeśli chodzi o język jakiego chcę użyć to c++.

0

po co się z tym męczysz, przecież to nie ważne! :D

0

Oto kod z Delphi, ale rozwiązanie w C/C++ jest identyczne.

{$APPTYPE CONSOLE}

uses Windows;

var c:array[0..17] of char;
begin
c:='zażółć gęślą jaźń';

//Szukasz poniższej funkcji
CharToOem(c,c);

Write(c);
ReadLn;
end.

A tak na marginesie:

Tryb MsDos'a w Windows XP włącza się przykładowo: Menu start -> uruchom -> command
Konsolę Windows XP włącza się przykładowo: Menu start -> uruchom -> cmd

Konsola w Windows oraz tryb MsDos to dwie zupełnie inne rzeczy, nie myl ich!

0

Dzienki. Działa w porządku

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1