[Visual Basic] Problem z pętlą i zmienną tablicową

0

Hejka,
mam problem.

Otóż mam do wykonania dwa zadania:

  1. "po wprowadzeniu 20 liczb(inputbox) w textbox pojawią się wprowadzone liczby nieparzyste. zastosuj zmienną tablicową oraz pętlę do while... loop"
  2. "po wprowadzeniu 20 liczb(inputbox) pojawia się informacja: ile wprowadzono liczb ujemnych (msgbox). zmienna tablicowa i pętla for ... next"

Wyda się to głupie, ale pewnie dla większości z Was takie coś jest dziecinnie proste, ale nie dla mnie :(
Jak się do tego zabrać?
Odnośnie 1. Czy zastosować najpierw pętlę for, żeby można było wprowadzić te 20 liczb?
Czyli była by jedna pętla for do wprowadzenia 20 liczb, potem jakoś pętla do while, zęby zostały pokazane w textboxie nieparzyste( do nieparzystych chyba jest warunek mod 2 = 1) ?

Odnośnie 2.
Zastosujemy sobie pętle for z inputboxem, do wpisania 20 liczb, potem warunek, żeby były < 0, a jak na końcu ustawić warunek, żeby program policzył wszystkie ujemne?

0

Odnośnie 1. Nie, nie musisz robić dwóch pętli. A tym bardziej jednej FOR,skoro w zadaniu masz użyć While. HINT: nie musisz liczb zapamiętywać.
Warunek masz dobry

Odnośnie 2.Jeszcze prostsze, bo na FOR. Zasada taka sama - nie zapamietujesz, bo nie są ci potrzebne. Potrzebne jest ci co innego...

w 1 przypadku to 5 linii kodu (bez deklaracji)
w 2 - 4, w wersji hardkor 3 :)

0

Hmm, a chcesz naprowadzic jak to ogarnąć?

0
Dim j&, ilosc&

For j = 1 To 5
    ilosc = ilosc - CInt(Val(InputBox("podaj liczbę", "podaj liczbę nr " & j)) < 0)
Next

Wersja hardkor 2.
VBA for Excel, ale powinno na każdym VB pójść

0

Aa odnośnie 1?

To co napisałeś niby działa, no ale jeszcze trzeba msgboxa wrzucić, żeby była podana liczba liczb ujemnych

0

To pierwsze tak samo, tylko inaczej... :)
Czyli na While i inny warunek.
I oczywiście wiesz, że tego hardkora nie możesz dać do oceny, bo go nie obronisz... Np dlaczego tam jest - (minus) zamiast + (plus) :P

0

Ale widzisz, jeszcze brakuje zmiennej tablicowej, która w jednym zadaniu wyświetli w textboxie nieparzyste, a w drugi msg ujemne

0

Ale zmienna tablicowa wcale nie jest potrzebna. Tylko utrudnia.

0

ale właśnie to jest zadanie na uczelnię i niestety muszę ją zastosować ;)

0

Ale ja nie wiem, co poeta miał na myśli... Czy w zmiennej tablicowej masz przechowywać te 20 Input, czy X Output?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0