Ruby - materiały do nauki

0

W programowaniu zielony nie jestem. Swego czasu pisałem proste rzeczy w C, potem coś dla webu w Javie i PHP, ale mocno bardziej pasują mi języki skryptowe.
Liznąłem podstawy Rubyego i strasznie mnie ten język do siebie zachęcił.
Chciałbym zacząć naukę od dobrych jakościowo i aktualnych materiałów. Pamiętam jak zaczynałem się uczyć PHP z kiepskich źródeł, proceduralnie, przestarzałych rzeczy itp to potem minęło trochę czasu zanim mój kod był znośny, sami rozumiecie...

Co byście mogli polecić odnośnie Rubyego i ogólnie Ralisów?
Wiadomo, po angielsku, wyboru chyba tutaj nie ma.
Z czego wy się uczyliście? Co Wam najwięcej dało? Poza klepaniem kody ofc :P

Jest coś w ogóle do poczytania o Rubym po polsku? Jakieś polskie tutki, blogi, cokolwiek? Bo fajnie czasem jednak w rodzimym języku sobie poczytać przy kawce, hehe :)

1

Ja rubiego uczyłem się(i dalej to robię :D ) w trakcie poznawania railsów (przeczytałem może pół książki opisującej rubiego, ale to tak na szybko, więc taki że mnie ruby'sta jak i czarodziej)
ja osobiście polecam:
http://guides.rubyonrails.org/getting_started.html
http://www.railstutorial.org/
no i oczywiście
http://pragprog.com/book/rails4/agile-web-development-with-rails-4
dobre materiały są też na http://railscasts.com/ - ale tu trzeba zabulić 9$/miesiąc - ale warto.

W naszym pięknym języku chyba nie ma nic wartego uwagi - i w sumie może to tylko moje zdanie - ale i po angielsku ilość materiałów na temat ror'a nie urywa pewnej części ciała.

p.s co do tego agile-web-development-with-rails-4 - to też warto, ale dopiero po przeczytaniu czegoś innego wcześniej, np: właśnie railstutorial.
ps.2 wiedziałem że o czymś zapomniałem: http://railsforzombies.org/

0

Co do Rubiego to polecam Ci interaktywny kurs:
http://www.codecademy.com/tracks/ruby lub https://www.codeschool.com/paths/ruby (przy czym tego drugiego nie próbowałem ale wydaje się konkretny i jest za darmo).
Natomiast, jeśli chodzi o Railsy to poza tym o czym wspomniał @niezdecydowany tutaj masz polską wersję Rails Guides: http://www.apohllo.pl/guides/index.html przy czym jest ona ciut nie aktualna (są pewne różnice między Rails 4 (polska wersja) a Rails 4.1 (angielska).

0

Dzięki Wam za rady i linki :)

@niezdecydowany Długo już siedzisz w Rubim? Trudno się to wgryźć na początku? Tak, żeby zacząć pisać coś co ma ręce i nogi. Choćby prosty system blogowy, małego CMS'a, czy po prostu prosty, ale funkcjonalny serwis?
Mój background to głównie Java/PHP, z większym naciskiem na PHP + środowisko Windowsowe. Pewnie na początku kiepskie nawyki z PHP będą przeszkadzać.
Podobno pisanie w Rubim wiąże się też z przesiadką na Unixy, prawda? Jak tak to dochodzi jeszcze przesiadka na jakiegoś Linuxa, bo zawsze Windows mi pasował i wystarczał :)

Gdyby Ci wpadły do głowy jakieś rady dla świeżaka (na co zwrócić uwagę, do czego się na początek przyłożyć itp) to koniecznie pisz :)

0

@endy tak naprawdę, jakiś miesiąc. Ror jest fajny bo według mnie ma mały próg wejścia w przeciwieństwie do jee na przykład. Jeżeli chodzi o Twój background to mam podobny(tylko bez tego php) - idzie się szybko przestawić. W tym naprawdę przyjemnie się piszę. O szczegóły rubiego i ror'a pytałbym @winerfresh 'a.
Z tym windowsem to prawda, sam nie wiem dlaczego często jest tak że pod windowsem coś nie działa a pod linuxem spoko. Jak jesteś linuxowo uposledzony tak jak ja, wybierz Ubuntu ;)

p.s i od razu przestaw w sobie to coś co mówi Ci że wszystko powinno się konfigurować - ror będzie chciał robić wszystko za Ciebie :)

1

Time for hero.

Ja się zajmuję Rubym i Railsami zawodowo. W samej technologii siedzę ~4-5 lat (minimum).

Co do problemów z Windą. Głównie chodzi o niezgodności w API na poziomie systemu, niby da się to obejść Cygwinem czy MinGW, ale to różnie działa. Problemy będą głównie z gememi serwerowymi (jak Unicorn, Puma) bo będą problemy na socketach czy wątkach. Jeśli bardzo chcesz siedzieć na Windzie i programować w Railsach to polecam użyć Vagranta, który postawi Ci środowisko wirtualne z Linuchem i w nim możesz pracować bez problemu (używając swoich ulubionych narzędzi Windowsowych).

Ogólnie poza tym co pisali koledzy wyżej pierwszą rzeczą jaką należy przeczytać po zapoznaniu się ze składnią oraz z Clean Code to jakiś style guide. Osobiście polecam A community-driven Ruby coding style guide (zwany też bbatsov's style guide). Chodzi o to, że w przeciwieństwie do PHP czy C++, społeczność w Rubym wypracowała dość ścisły styl pisania kodu, którego trzyma się znaczna większość programistów tego języka. Dzięki temu patrzenie w cudzy kod nie jest strasznym bólem (w większości przypadków) i kod jest podobny do tego co sami piszemy.

PS
Może w końcu się zbiorę i machnę w końcu jakiś porządny tutek na 4p, bo to co kiedyś napisałem jest tragiczne. Wpierw muszę jednak znaleźć trochę weny i czasu.

0

@niezdecydowany Za twoją radą zainstalowałem Ubuntu i całkiem to fajnie. Rzeczywiście Railsy i Rubiego bez problemu zainstalowałem, wszystko działa jak w tutorialach itp.

@winerfresh

Może w końcu się zbiorę i machnę w końcu jakiś porządny tutek na 4p, bo to co kiedyś napisałem jest tragiczne. Wpierw muszę jednak znaleźć trochę weny i czasu.

super, chętnie bym coś takiego przeczytał :) Szczególnie z perspektywy kogoś, kto już parę lat siedzi w branży i temacie Railsów.

A propos tego co @niezdecydowany pisał w komentarzu, moje umiejętności front-endu też kuleją. Przydałoby się w temacie zorientować lepiej, ale z drugiej strony nie chcę mi się na razie zbytnio we front wgryzać... W końcu w każdym ogłoszeniu na programistę RoR chcą przynajmniej podstaw HTML/JS.

0

Uczyłem się podstaw Rubiego z polskojęzycznego wideo-kursu kupionego tutaj http://strefakursow.pl/kursy/programowanie/kurs_ruby_programowanie_od_podstaw.html
Pomimo że ten kurs zebrał "takie-sobie" opinie na Polskim Forum Ruby On Rails, to uważam że jest dobry na start. Teraz chyba poczytam sobie książkę Michaela Fitzgeralda "Learning Ruby". W wydawnictwie Helion jest dostępne jej polskie tłumaczenie, ale z internetu można ściągnąć wersję angielską. Ta książka nie jest super-aktualna, bo opisuje wcześniejsze wersje Rubiego, ale po przeglądnięciu jej stwierdziłem że jest napisana prosto i przystępnie. I chyba wezmę się za nią.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1