witam, w programie który piszę jako narzędzie do tekstury terenu mam rozdział:

 
actual_col=0
Private Sub shot()
   
       Text8.Text = Trim(Str(Val(Text8.Text) + Val(Text3.Text * (actual_col))))
       Text7.Text = Trim(Str(Val(Text7.Text) - Val(Text5.Text * (actual_row - 1))))



Clipboard.Clear
    Call keybd_event(44, 2, 0, 0)
    DoEvents
    If Clipboard.GetFormat(vbCFBitmap) Then
        SavePicture Clipboard.GetData(vbCFBitmap), Trim(App.Path) + Trim("\map_") + Trim(Str(actual_col)) + Trim("_") + Trim(Str(actual_row)) + Trim(".bmp")
      End If
      imagesnr = imagesnr + 1
      actual_col = actual_col + 1



If actual_col > Val(Text4.Text) Then
actual_col = 1
Text8.Text = Trim(Str(begin_col))

actual_row = actual_row + 1

If actual_row > Val(Text6.Text) Then
MsgBox "capturing sucesful", vbInformation, "end"
End
End If
End If

zasadę jego działania starałem się wyjaśnić tu: http://www.dailymotion.com/video/x1lvc30_automatic-map-recorder-vb6-source-and-executable_tech

i teraz kwestią jest, że część fragmentów mapy otwiera się jakby na poprawnych współrzędnych. kiedy uruchamiam program dla większej ilości kolumn i rzędów. jednak tylko jakby gdyż część zrzutów powtarza się lub kolejne na mapie są co drugie po zapisie. program znacznie ułatwiłby tworzenie mapy z części kiedy nie muszę określać współrzędnych 'na wyczucie' czyli przemieszczać terenu kursorem i dopiero robić screenshot
byłbym wdzięczny za pomoc. jak napisałem w opisie programu nie jest to praca docelowa tylko dopiero narzędzie do tekstury gdzie ani odpowiedniej mapy nie mogę znaleźć w sieci ani nie widzę takich programów. więc myślę przydatny gdzieśtam zostanie, no i tak czy inaczej większość raczej wydaje się w nim już napisane. pozdrawiam15080_1420396751549632_1621058167_n.jpg

poprawiłem ale nie testowałem dłużej niż na kilku zrzutach (finale2 - w załączniku też kilka wspomnianych screenshot'ów wydają się uporządkowane)