Python - zmiana aktualnie wpisywanych znakow na gwiazdki

0

Witam,

Mam do zrobienia malutki programik klient - serwer. Klient musi logować się na serwer. Więc podaje login i hasło. Ale jak zrobić, aby w momencie wpisywania hasła pojawiały się albo gwiazdki albo żeby się nic nie pojawiało ? Obojętne mi to jaka metoda, byle nie było widać aktualnie wpisywanego hasła w konsoli :)

Pzdr :)

0

Są dwie opcje - czytanie znak po znaku i klejenie z tego hasła, albo ładniejsza:

import getpass
password = getpass.getpass()
0
msm napisał(a):

Są dwie opcje - czytanie znak po znaku i klejenie z tego hasła, albo ładniejsza:

import getpass
password = getpass.getpass()

No właśnie próbowałem tego użyć, znalazłem parę sposobów w necie, żaden nie chodził. Zawsze widać jakie hasło wpisuję. Po odpaleniu tego co mi dałeś :

>>> ================================ RESTART ================================
>>> 
Warning: Password input may be echoed.
Password: asdasdfasdfasdffdsa
>>> 
0

Pod czym sprawdzasz? u mnie działa bez zarzutu.

0

Kurcz no ja używam IDLE i pythona 2.7.... windows 7 ultimate x64 jeśli to ma jakieś znaczenie....

0

Pod windows dobrze działa w trybie konsolowym, w IDLE niestety nie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1