Autostart

0

Mam pytanie, bo ostatnio nie działa mi autostart, znaczy nic co jest zapisane w rejestrze w kluczach Run się nie uruchamia, uruchamia się tylko to co jest w menu start w folderze Autostart. Czy jest jakiś klucz w rejestrze blokujący startowanie aplikacji z rejestru i jest możliwość że jakiś wirusek mi go dodał. Sprawdzałem programem MsConfig i ręcznie w rejestrze i wszystko jest wpisane tak jak było a mimo to się nie uruchamia razem z systemem, nic w rejestrze nie grzebałem ostatnio.

0

A o jaki system konkretnie chodzi?

Jeżeli Win9x, ME to sprawdź narzędziem poledit.exe (Edytor założeń systemowych), załaduj wszystkie szablony i sprawdź. Wydawało mi się, że była tam taka opcja do wyłączenia interpretacji elementów autostartu.

0

Win 98 (SE of course), skąd mam wziąć ten poledit.exe (jakoś znaleźć nie moge) ?? A możliwe że jakiś program się jakoś popsuł :) i zakłóca pozostałe elementy autostartu ??
// dobra odnalazłem info że poledit jest na płycie instalacyjnej windows, tylko że ja mam wersje oszczędną tej płyty tylko folder win98 mógłby jakiś posiadacz win 98 przesłać ten plik na maila ??

0

Możesz go ściągnąć z tąd. Opis instalacji masz w pliku poledit..txt, dokonujesz przez Dodaj\Usuń programy w Panelu Startowania.

0

dzięki, ale nie znalazłem tam niestety takiej funkcji, a w tych zakładkach co pisze jakie programy są uruchamiane przy starcie jest prawidłowa lista, a teraz zauważyłem że z rejestru ładuje się gg i systray, a reszta chociaż jest ładowana z tych samych kluczy to się nie ładuje :(

//dop.

Dobra, już mi wszystko działa, dałem wszystkie wpisy w autostarcie w cudzysłowy i działa :) trochę to dziwne, a nawet bardzo bo wcześniej mi bez tego wszystko działało :| ale przynajmniej będę wiedział co robić jak znowu mi się tak zrobi :)
dalej mnie to dziwi co mogło spowodować że tak się dzieje ale ważne że mi już wsio działa.

//dop.
aha, już odkryłem teraz przypadkowo czemu tak się działo, przypadkowo nazwałem plik "program" bez rozszerzenia i zapisałem w głównym folderze dysku i jak coś miało się uruchomić z "program files" to jeśli nazwa proga była bez cudzysłowów to próbowało pewnie uruchomić ten plik "program" z parametrem "files"

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0