Pentium 4, Celeron czy Althon, Duron ??

0

No właśnie, który lepiej upić?? Znacie jakieś testy w necie ??

0

Athlon..
ew. Duron

tansze..lepsze... (patrz ich nowe oznaczenia Athlno 1700+ ma tak naprawde bodajze 1,5 ale jego oznaczenie informuje jaki musi byc celeron by mu dorownac.. czyli AMD 1,5 = Celeron 1,7)
i latwiej ew. podkrecic

0

Potrzebuję test

0

Potrzebuję test

Ufaj testom :D
duzo cyferek i literek i na 100tys procent w kazdej gazecie wygra inny
Ja sie przekonalem ze testy sa bardzo skarjnie biegunowo inne..
zalezy od gazety i od tego ile producent zaplaci firmie by jego produkt "wygral test" [hurra] [hurra] [hurra]

0

Zdecydowanie AthlonXp(duza wydajnosc za niewielaka kase):)

0

Zdecydowanie Athlon XP+ ! Nie dość że szybki i tani, to jescze jak go można podkręcić!. Mój kolega z klasy jako pracę dyplomową wybrał sobie właśnie podkręcanie. I athlonka XP 1700+ wykręcił na 2,2 GHZ (przypominam że A1700+ ma dogładnie 1,41 GHZ(czyli wzrost o 800 MHZ!) ) (przez 3 dni działał stabilnie, dopiero potem się raz zawiesił). No ale to tego potrzebne jest odpowiednie chłodzenie : 2X moduł Peltiera + blok wodny + 3 wentylatory na chłodnicy, odpowiednia płyta główna i pamięci.

0

Zgadzam sie..Atlon rzadzi!

Ale ine wiem czy slyszeliscie ze ostatnio porcesory firmy AMD zawiodly na wojnie w Iraku...;)

0

Po co zadajesz takie pytania? Tylko Athlon XP. Najwolniejszy to obecnie 1700+ w wersji BOX jakieś 350,00 PLN. Aha, Sprawdź gramatykę w swoim podpisie :-)

0

Testow to se mozesz poszukac w necie(np. google.com) albo w jakiejs gazecie komputerowej. Ja osobiscie polecam Athlona...

0

Moze i athlon jest lepszy od celerka, ale spróbujcie popracowac na P4 to was z deka zatka. Ja pracowałem u brata na takowym sprzecie P4 2.6 ghz, gf 4 Ti 440 z 128 mb, 512 mb. Nówka sprzęt. Ale [ - ] chodził jak istny demon jak sie nie myle to na q3 przy maks ustawieniach i robionym tescie przy pierwszej demonstracji to wyszło jakies bagatela 450 fps(to nie sa zarty). U nas na kafejce z podobnym sprzetem tyko ze z athlonem xp 2.0+ przy 256 ram, karta ta sama, wyszło nie całe 100 fps

0

Ja jestem szczęśliwym uzytkownikiem durona 1200. Jakis tydzień temu siedziałem u kolegi na Athlonie 2.0, jednak tych dwóch procesorów nie można porównywać. Nie zapomnij żeby czasem nie zrobic waskiego gardła z płyty głownej, bo najlepsze procesory na nic ci sie nie zdadzą.

Pentiumy sie mniej grzeja. Żeby znaleźć jakies testy wybierz sie do najbliżeszgo kiosku, praktycznie w kazdej gazecie komputerowej jest duzo testów i może akurat trafisz:)

jeżeli cos źle powiedziałem to sie czepiajcie!!

szczęsliwego nowego roku!!

0

porównując zegar w zegar, cena w cene to się okaże że athlon robi P4 o całą długośc słupka wykresu...

Testowałem dwa sprzęty identyko (tyle że jeden P4 2 ghz i athlona 2800+ Barton (zegar 2,083 GHz), reszta identyko (no może oprócz płyty głównej)).

Athlon pobił p4 aż miło (SiSoft Sandra, 3dMark2001 i 2003, SofMark...) athlon bije p4 w każdy na głowe i jest tańszy (o jakieś 500 zł)

0

Ale [ - ] chodził jak istny demon jak sie nie myle to na q3 przy maks ustawieniach i robionym tescie przy pierwszej demonstracji to wyszło jakies bagatela 450 fps(to nie sa zarty).

To oczywiście duża różnica, czy jest 450 fps czy 100 :) Na pewno twoje oko to zauważy :) Nawet monitory nie mają takiej częstotliwości odświeżania, a co dopiero nasze biedne oczy (25-30 Hz i koniec).
Procesor trzeba kupić taki, żeby po prostu wygodnie korzystało się z kompa. Po co gonicie za megaherzami? Praktycznie każdy dostępny obecnie procesor zaspokaja potrzeby większości użytkowników. Na konto drogiego procesora lepiej kupić troszkę więcej RAMu, większy dysk (tego jest wiecznie za mało), jeżeli jesteś zapalonym graczem to kartę graficzną, jeżeli melomanem to pożądną kartę dźwiękową i zestaw głośnikowy i inne urządzenia zależnie od potrzeb. Albo po prostu za tą zaoszczędzoną kasę idź się zabaw.

0

ja tam mam Athlona XP 2000+ i nie narzekam. Tylko płyta jest do d**y, bo ma słabą bateryjke, i jak przez 1 dzien nie włączam kompa, to potem Bios gubi date i to co mam zainstalowne i gzdie (HDD, CDROM) i jeszcze zmienia wtedy takotowanie z 133/133 na 100/100 i wtedy mi widzi procesor AMD Athlon 1250 MHz. :-D

0

AMD są lepsze, a INTEL to LIPA
pracowałem na pentiumie 1000Mhz i gorzej chodził niż moja K6 400Mhz
Więc radze AMD ATHLONXP lub AMD DURON
ale to ty kuipujesz

ja tam mam Athlona XP 2000+ i nie narzekam. Tylko płyta jest do d**y, bo ma słabą bateryjke, i jak przez 1 dzien nie włączam kompa, to potem Bios gubi date i to co mam zainstalowne i gzdie (HDD, CDROM) i jeszcze zmienia wtedy takotowanie z 133/133 na 100/100 i wtedy mi widzi procesor AMD Athlon 1250 MHz. :-D

Zresetuj BIOS'a i powinno być dobrze z tym taktowaniem.
Tak robił mój kumpel i już ma spokój, a jak to nic nie da to skocz do komputerowegi i sie spytaj

0

testow poszukaj na stronie chipa lub innej gazety
ja polecalbym tez amd.
Pentium tez niewiele sie rozni ale amd sprawdza sie lepiej
i jest o wiele tanszy

0

ja tam mam Athlona XP 2000+ i nie narzekam. Tylko płyta jest do d**y, bo ma słabą bateryjke, i jak przez 1 dzien nie włączam kompa, to potem Bios gubi date i to co mam zainstalowne i gzdie (HDD, CDROM) i jeszcze zmienia wtedy takotowanie z 133/133 na 100/100 i wtedy mi widzi procesor AMD Athlon 1250 MHz. :-D

to co Ty masz za bateryjke ?? jaks z epoki prehistorczynej ?? :P... u mnie to komp dzila a 7 dni po 24h i jakos mu sie nic nie dzieje :P ale moze zacznie :D.... a tak do topicu

ja mam w domku 2 kompy:

2,4ghz p4 i amd athlon xp1700 faktycznie p4 jest szybki ale nie widac tego ani w programach ani grach.. moze w netcie zasuwa szybciej...

0

Jeśli temat nie zamknięty . Wtedy napisałem że 450 fps pomyliłem się o cale 200 bo tak naprawde daje 250 fps to jest bardzo dużo. [cya]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1