Problem z odczytem prawidłowej wartości w systemie Zabbix.

0

Dzień dobry,
mam utworzony serwis na podstawie własnej aplikacji w ASP.NET Core 6
screenshot-20240421013015.png
i nie wiem dlaczego, ale w programie Zabbix dostaje na pozycji (Item) wciąż wartość 0, czyli że usługa nie działa :(
Serwis postawiony jest na systemie Linux (Debian)
screenshot-20240421013622.png
screenshot-20240421014532.png
screenshot-20240421015045.png

0

W jaki sposób ten Zabbix uzyskuje informację jakie usługi są uruchomione w systemie? Ze screenshota wynika, że na svrhost powinien chodzić jakiś agent, z którym można rozmawiać pod adresem IP 10.0.012 na porcie 10050. Czy to jest jakiś interfejs HTTP, który można odpytać? Jesteś w stanie ręcznie uderzyć do niego?

Na razie mogę tylko wywróżyć z fusów, że ten port jest niedostępny z zewnątrz, albo że ten agent nie jest uruchomiony

Napisz coś więcej o infrastrukturze, na czym to postawiłeś, czy są jakieś firewalle itd. Używałeś jakiegoś tutoriala do konfigurowania tego? Na razie IMO za mało informacji

0
dalbajob napisał(a):

W jaki sposób ten Zabbix uzyskuje informację jakie usługi są uruchomione w systemie? Ze screenshota wynika, że na svrhost powinien chodzić jakiś agent, z którym można rozmawiać pod adresem IP 10.0.012 na porcie 10050. Czy to jest jakiś interfejs HTTP, który można odpytać? Jesteś w stanie ręcznie uderzyć do niego?

Na razie mogę tylko wywróżyć z fusów, że ten port jest niedostępny z zewnątrz, albo że ten agent nie jest uruchomiony

Napisz coś więcej o infrastrukturze, na czym to postawiłeś, czy są jakieś firewalle itd. Używałeś jakiegoś tutoriala do konfigurowania tego? Na razie IMO za mało informacji

Niby działa usługa zabbixa na kliencie linuksowym, ponieważ istnieje komunikacja pomiędzy serwerem zabbix a klientem zabbix.
screenshot-20240422190919.png
port 10050 na kliencie linuksowym również jest otwarty. Do zarządzania firewallem używam ufw.
screenshot-20240422191135.png
Z tego co znalazłem w necie to problem może być z uprawnieniami użytkownika co do wykonywania poleceń na uruchomionych usługach, ale ten problem powinno rozwiązać dodanie AdminRoot=1 w konfiguracji zabbix_agentd.conf. Niestety w moim przypadku również nie poskutkowało. Dodam jeszcze że nie jest tak że nie działają inne polecenia, tylko w tym przypadku potrzebuje skorzystać z proc.num[].

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1