Problem z Wi-Fi na MacBook Air 2013 (Linux Manjaro)

0

Siemka!

W ramach nauki linuxa zrobiłem sobie dual boota na moim mackbook’u. Odpalam Manjaro z zewnetrznego dysku. Wszystko ładnie chodzi ale! Problem z karta wifi. Po podłączeniu iPhone jako router działa ładnie. Ale jako osobne wifi - No nie.

Zrobiłem ogólny update poprzez pacmana Syu. Nie pomogło. Zainstalowałem b43-firmware i nadal dyndka. Jakieś pomysły?

0

No to jedziemy standardem: systemctl status NetworkManager i lspci -k, uname -a i wrzuć tutaj wyniki

0

@Dregorio:

● NetworkManager.service - Network Manager
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service; enabled; preset: disabled)
     Active: active (running) since Tue 2023-07-04 10:27:22 CEST; 38s ago
       Docs: man:NetworkManager(8)
   Main PID: 901 (NetworkManager)
      Tasks: 4 (limit: 9384)
     Memory: 14.5M
        CPU: 89ms
     CGroup: /system.slice/NetworkManager.service
             └─901 /usr/bin/NetworkManager --no-daemon
Jul 04 10:27:22 lukas NetworkManager[901]: <info>  [1688459242.3419] device (lo): state change: prepare -> config (reason 'none', sys-iface-state: 'external')
Jul 04 10:27:22 lukas NetworkManager[901]: <info>  [1688459242.3424] device (lo): state change: config -> ip-config (reason 'none', sys-iface-state: 'external')
Jul 04 10:27:22 lukas NetworkManager[901]: <info>  [1688459242.3448] device (lo): state change: ip-config -> ip-check (reason 'none', sys-iface-state: 'external')
Jul 04 10:27:22 lukas NetworkManager[901]: <info>  [1688459242.3581] device (lo): state change: ip-check -> secondaries (reason 'none', sys-iface-state: 'external')
Jul 04 10:27:22 lukas NetworkManager[901]: <info>  [1688459242.3582] device (lo): state change: secondaries -> activated (reason 'none', sys-iface-state: 'external')
Jul 04 10:27:22 lukas NetworkManager[901]: <info>  [1688459242.3589] device (lo): Activation: successful, device activated.
Jul 04 10:27:22 lukas NetworkManager[901]: <info>  [1688459242.3593] manager: startup complete
Jul 04 10:27:22 lukas NetworkManager[901]: <info>  [1688459242.3812] modem-manager: ModemManager not available
Jul 04 10:27:22 lukas NetworkManager[901]: <info>  [1688459242.4216] modem-manager: ModemManager now available
Jul 04 10:27:31 lukas NetworkManager[901]: <info>  [1688459251.1014] agent-manager: agent[4b43c3ad3a1a828a,:1.38/org.freedesktop.nm-applet/1000]: agent registered

lspci -k:

chyba chodzi o ta linijke:

03:00.0 Network controller: Broadcom Inc. and subsidiaries BCM4360 802.11ac Wireless Network Adapter (rev 03)
	Subsystem: Apple Inc. BCM4360 802.11ac Wireless Network Adapter
	Kernel driver in use: bcma-pci-bridge
	Kernel modules: bcma

uname -a:

Linux lukas 6.1.31-2-MANJARO #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Sun Jun  4 12:31:46 UTC 2023 x86_64 GNU/Linux
1

Tu nic ciekawego nie będzie, pokaż wynik iwconfig i dmesg. W ogóle karta działa? Network Manager pokazuje jakieś sieci dostępne?

0

@gajusz800: Karta na manjaro w ogóle mi nie działa. Nie ma żadnej sieci. Jedynie poprzez podłączenie tel do lapka.

Możesz napisać dokładnie co potrzebujesz z dmesg ponieważ wywala bardzo duża ilość linijek

0

Najlepiej wszystko na jakieś pastebin. I pozostałe polecenia. P.S. patrzyłeś w Google? Tu np https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=262087

0

@gajusz800: Pastebin dmseg: https://pastebin.com/SAG0pSe4
iwconfig mam jako command not found (jak wspominalem, dopiero zapoznaje sie z linuxem - moze cos zle robie). Patrzylem w google stricte rozwiazania dla mac. Nie podzialalo. Jak wroce z pracy to sprawdze rozwiazanie co podales

1

Jak nie ma iwconfig to nie ma w ogóle obsługi wifi, zacznij od instalacji wireless tools (jak ten pakiet się dokładnie nazywa w Manjaro tego nie wiem)

0

@gajusz800: ok, sprawdze :)

Na szybko jeszcze zainstalowalem wireless tools. Teraz po wpisaniu iwconfig dostaje:

[lukas@lukas ~]$ iwconfig
lo        no wireless extensions.

enp0s20u2c4i2  no wireless extensions.
1

No tak, ta karta nie działa, bo:

[    5.440376] bcma: Unsupported SPROM revision: 11
[    5.440384] bcma-pci-bridge 0000:03:00.0: bus0: Invalid SPROM read from the PCIe card, trying to use fallback SPROM
[    5.440387] bcma-pci-bridge 0000:03:00.0: bus0: Using fallback SPROM failed (err -2)
[    5.440403] bcma-pci-bridge 0000:03:00.0: bus0: No SPROM available

W sieci jest kilka rozwiązań na to, poszukaj to może któreś zadziała. Generalnie to jest problem ze sterownikami karty.

Ostatecznie możesz kupić kartę wifi i wetknąć do usb jeżeli ci się nie uda uruchomić tej wbudowanej.

0

@gajusz800: Bardzo Ci dziekuje za pomoc! Postaram sie znalezc na to rozwiazanie i zobaczymy, czy zadziala :) Raz jeszcze, dzieki wielkie!

0

Spoko, nie ma sprawy. Generalnie jeśli jest jakiś problem ze sprzętem (w sensie nie działa albo źle działa), to zawsze warto zacząć od dmesg.

Normalnie jeszcze bym doradził upgrade kernela, ale masz już wersję 6.1 czyli dość świeżą. Ewentualnie możesz spróbować instalację najnowszej 6.4 jeśli jest gdzieś w repo, a nuż coś jednak poprawiono w sterownikach.

0

Rozwiązane. Arch bardzo nie chciał mi przepuścić karty wifi. Reinstalacji na Mint, update sterowników i wifi chodzi jak malowane! Dziękuje wszystkim za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1