Jaki laptop wybrać?

0

Szukam laptopa do nauki programowania oraz użytku domowego. Budżet: do 3-4k było by fajnie.

Który z nich jest wartu uwagi. Moim faworytem jest chyba Lenovo Yoga lub HP pavilon.

Szukałam i dużo czytała na temat laptopów i wybrałam kilka modeli:

  1. Dell Inspiron 5510 i5-11300H/16GB/512/Win11

Cena: 3000 zł

https://www.x-kom.pl/p/1111162-notebook-laptop-156-dell-inspiron-5510-i5-11300h-16gb-512-win11.html

  1. Laptop LENOVO Yoga Slim 7 Pro 14IAH7 82UT001HPB 2.8K i5-12500H/16GB/512GB SSD/INT/Win11H Szary (Storm Grey)

Cena Outlet: 3370 zł

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-lenovo-yoga-slim-7-pro-14iah7-82ut001hpb-2-8k-i5-12500h-16gb-512gb-ssd-int-win11h-szary-storm-grey-1

  1. Laptop DELL XPS 13 9305 13.3" Intel Core i5-1135G7 8 GB RAM Intel Iris Xe Graphics Windows 11 Home Intel EVO,Notebook

Cena: 3500 zł

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-dell-xps-9305-13-3-i5-1135g7-8gb-ram-256gb-ssd-windows-11-home

  1. Laptop Dell Inspiron 5310-1678 13,3" i5-11320H - 16GB RAM - 512GB Dysk - Win10

Cena: 2800 zł

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dell-laptop-5310-13-3-i5-16gb-512ssd-w10.bhtml

  1. Laptop Acer Aspire 3 A315-58-522V 15,6" i5-1135G7 - 16GB RAM - 1TB Dysk – Win 11

Cena: 3400 zł

https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-laptop-aspire-5-i5-16gb-512ssd-w11.bhtml

  1. Laptop Acer Nitro 5 AN515-57 i5-11400H / 16 GB / 512 GB / W11 / RTX 3050 / 144 Hz (NH.QELEP.006)

Cena: 3800 zł

https://www.morele.net/laptop-acer-nitro-5-an515-57-i5-11400h-16-gb-512-gb-w11-rtx-3050-144-hz-nh-qelep-006-12663946/

  1. Laptop HP Pavilion 15-eg2222nw 15,6" i5-1235U - 16GB RAM - 512GB Dysk - Win11
    Cena: 3500 zl

    https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hp-laptop-pav-i5-16gb-512ssd-w11_1.bhtml?gclid=CjwKCAjw1MajBhAcEiwAagW9Mfq3P6ZICeMSLhR4Jj__DDglOcblPk8NotXBS7lKaobqH-RvDr9LIRoC6fsQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

    Czy polecacie coś innego?

1

A nie chcesz.czegos polesingowego? W tym budżecie dostaniesz fajny sprzęt. Sprawdź cbit np

0

Polizingowe to najczęściej generacje 8. Ja wolałabym 11 lub 12 bardziej.

2
Ekonomistka napisał(a):

Polizingowe to najczęściej generacje 8. Ja wolałabym 11 lub 12 bardziej.

Jeśli chodzi o naukę oraz odpalenie Worda to bym nie schodził poniżej 27 generacji. Cokolwiek słabszego nie da rady :p

A tak serio, jakbyś nie zrozumiała sarkazmu, to powiem tak: masz tutaj na forum wielu ludzi, którzy codziennie siedzą po 8-10h przed kompem i dla dużej części z nich nie ma większego znaczenia jedna czy 2 generację w przód czy tył. Są ważniejsze rzeczy: różnic w wydajności nie odczujesz prawie wcale, za to zauważysz ogromną różnicie w jakości wykonania i komforcie pracy między czymś przeznaczonym dla konsumentów, co kosztuje 3k nowe w markecie a kompem poleasingowym - przeznaczonym dla biznesu i profesjonalnych zastosowań, który nowy kosztuje 7-10k (chociaż zdarzają się znacznie droższe).

Ja bym polecał (jak sugeruje @s4t) jakiegoś poleasingowego ThinkPada. Ale oczywiście - decyzja twoja. To jest wybór w stylu czy lepiej nowego Opla czy 3-letniego Mercedesa. Ja wolę używana klasę premium.

0

HP EliteBook 840 G8 lub nowszy

Na allegro do dostania na gwarancji producenta za około 3k

0

Ja bym polecał (jak sugeruje @S4t) jakiegoś poleasingowego ThinkPada. Ale oczywiście - decyzja twoja. To jest wybór w stylu czy lepiej nowego Opla czy 3-letniego Mercedesa. Ja wolę używana klasę premium.

A co uwazasz za klasę Premium i jest polizingowe? Jak się orientowałam to widzę że polizingowe kosztuja ok 2k więc wolę już dołożyć 1k więcej i mieć nowy. Nie orientuje się w kwestiach komputerów czy laptopów najlepiej dlatego chce się posiłkować opinią osób które się znają. Rozmawiałam też z osobami z serwisów czy sklepów i polecili mi kilka np. powyzszych. Poszukuje laptopa do nauki jak i użytku domowego więc komfort w użytkowaniu też się liczy.
Wracając do Lenovo ThinkPad - czy on jest uważazany jako Premium ? Próbuje zrozumieć.

1

@Ekonomistka: czego byś nie wybrała, od razu możesz odrzucić laptopy z małymi ekranami.

Chyba, że zamierzasz podłączać laptopa pod normalny monitor. W przeciwnym razie najlepiej mieć lapka w rozmiarze 17 cali.

0

A co uwazasz za klasę Premium i jest polizingowe?

Co do marki premium - ogólnie wszystkie ThinkPady się nadają (UWAGA! Lenovo ma też inne linie notebooków, nie wszystkie lapki Lenovo to ThinkPady, są też marketowe), jakość wykonania bardzo podobna. Tutaj, przy wyborze konkretniejszego modelu albo linii trzeba wziąć pod uwagę inne rzeczy - czy bardziej będzie to komputer biurkowy, czy do biegania w terenie - z tego wynika na ile wytrzymałość baterii jest priorytetem oraz rozmiar ekranu. Czy duża klawiatura z numpadem, czy raczej coś kompaktowego? Czy ładowane przez USB-C czy starszy typ gniazda? Czy dysk SATA, czy NVMe - bo to odczujesz o wiele bardziej podczas pracy, niż różnicę 2 generacji procka.

Parę dni temu AMSO wrzuciło na grupę fejsbukową ofertę nowych (w sensie - mają jakieś 2 lata, ale są nieużywane, były trzymane jako zapasowe) L15 drugiej generacji. Sam teraz piszę to z L15 1st gen i nie narzekam :D

screenshot-20230527231243.png

1

Jak chcesz nowy sprzet do pracy a nie zabawkę to zacznij od 5 tys. Ja mam dell precisiona poleasingowy kupiony dwa lata temu za 4 tys. I daje rade w poważnych tematach.

0

Laptop poleasingowe nie ma gwarancji producenta, jest miło dopóki nie musisz takiej gwarancji realizować. Miałem trzy kompy poleasingowe (Dell, HP) - wszystkie padły zdecydowanie zbyt szybko.

Nie bierz niczego mniejszego niż 15.6 cala, przestrzeń robocza jest na wagę złota, a przy zbyt małym ekranie będziesz musiała skalować obraz żeby cokolwiek widzieć i nie skorzystasz z dobrodziejstwa rozdzielczości full HD.

Musi być 16 GB RAM, nie pakuj się w 8.

Patrz z czego laptop jest wykonany, szukaj czegoś co ma "metalowa" obudowę tj ze stopu aluminiowo magnezowego - dużo wytrzymalszy niż plastik.

Zwróć uwagę na regulację jasności ekranu - im większy zakres regulacji tym łatwiej dostosować jasność ekranu do jasności pomieszczenia co bywa bardzo przydatne.

Laptopy marki "premium" mają często gwarancję on site, czyli serwis przyjeżdża do Ciebie i naprawia - to jest w największą roznica w porównaniu z normalnymi lapkami i za to się płaci. Jakość wykonania w środku jest lepsza, ale to nie jest różnica jak dzień i noc, to nie wpłynie drastycznie na komfort pracy i nie sprawi, że laptop pociągnie 3 razy dłużej. Mam Acera Swift 3 za 3.5k, kumpel ma ThinkPada za 11k i... nie zrobił na mnie wrażenia jakiego się spodziewałem.

0
lubie_placki777 napisał(a):

Laptop poleasingowe nie ma gwarancji producenta, jest miło dopóki nie musisz takiej gwarancji realizować. Miałem trzy kompy poleasingowe (Dell, HP) - wszystkie padły zdecydowanie zbyt szybko.

Nie bierz niczego mniejszego niż 15.6 cala, przestrzeń robocza jest na wagę złota, a przy zbyt małym ekranie będziesz musiała skalować obraz żeby cokolwiek widzieć i nie skorzystasz z dobrodziejstwa rozdzielczości full HD.

Musi być 16 GB RAM, nie pakuj się w 8.

Patrz z czego laptop jest wykonany, szukaj czegoś co ma "metalowa" obudowę tj ze stopu aluminiowo magnezowego - dużo wytrzymalszy niż plastik.

Zwróć uwagę na regulację jasności ekranu - im większy zakres regulacji tym łatwiej dostosować jasność ekranu do jasności pomieszczenia co bywa bardzo przydatne.

Laptopy marki "premium" mają często gwarancję on site, czyli serwis przyjeżdża do Ciebie i naprawia - to jest w największą roznica w porównaniu z normalnymi lapkami i za to się płaci. Jakość wykonania w środku jest lepsza, ale to nie jest różnica jak dzień i noc, to nie wpłynie drastycznie na komfort pracy i nie sprawi, że laptop pociągnie 3 razy dłużej. Mam Acera Swift 3 za 3.5k, kumpel ma ThinkPada za 11k i... nie zrobił na mnie wrażenia jakiego się spodziewałem.

Dziękuję za obszerną wypowiedź ;) Zgadzam się z tym co napisałeś. Właśnie zwracam uwagę na to co wymieniłeś dlatego zasanawiam się też nad HP Pavilon, szkoda ze Lenovo yoga jest mały.
Ale dalej nie rozumiem co jest uważane za Premium. Czy tylko Lenovo TP jest Premium?

0

Wykorzystujac wątek, co sądzicie o tym:

https://www.x-kom.pl/p/1091508-notebook-laptop-156-hp-pavilion-15-i7-1255u-32gb-1tb-silver.htm

Szukam czegoś mocniejszego, bo mi już pc zrzęzi jak odpalam mikroserwisy na docker desktop xd generalnie szukam czegoś mocnego z dobrym wsparcienm wirtualizacji (Linux odpada :P) a za macami nie przepadam

0

Czy moglibyście podać kilka modeli od siebie ?

0
Ekonomistka napisał(a):
lubie_placki777 napisał(a):

Laptop poleasingowe nie ma gwarancji producenta, jest miło dopóki nie musisz takiej gwarancji realizować. Miałem trzy kompy poleasingowe (Dell, HP) - wszystkie padły zdecydowanie zbyt szybko.

Nie bierz niczego mniejszego niż 15.6 cala, przestrzeń robocza jest na wagę złota, a przy zbyt małym ekranie będziesz musiała skalować obraz żeby cokolwiek widzieć i nie skorzystasz z dobrodziejstwa rozdzielczości full HD.

Musi być 16 GB RAM, nie pakuj się w 8.

Patrz z czego laptop jest wykonany, szukaj czegoś co ma "metalowa" obudowę tj ze stopu aluminiowo magnezowego - dużo wytrzymalszy niż plastik.

Zwróć uwagę na regulację jasności ekranu - im większy zakres regulacji tym łatwiej dostosować jasność ekranu do jasności pomieszczenia co bywa bardzo przydatne.

Laptopy marki "premium" mają często gwarancję on site, czyli serwis przyjeżdża do Ciebie i naprawia - to jest w największą roznica w porównaniu z normalnymi lapkami i za to się płaci. Jakość wykonania w środku jest lepsza, ale to nie jest różnica jak dzień i noc, to nie wpłynie drastycznie na komfort pracy i nie sprawi, że laptop pociągnie 3 razy dłużej. Mam Acera Swift 3 za 3.5k, kumpel ma ThinkPada za 11k i... nie zrobił na mnie wrażenia jakiego się spodziewałem.

Dziękuję za obszerną wypowiedź ;) Zgadzam się z tym co napisałeś. Właśnie zwracam uwagę na to co wymieniłeś dlatego zasanawiam się też nad HP Pavilon, szkoda ze Lenovo yoga jest mały.
Ale dalej nie rozumiem co jest uważane za Premium. Czy tylko Lenovo TP jest Premium?

No tak. Tylko jak różnica w cenie jest nie wielka to już wolę trochę dołożyć. A te z będę instalować różne programy i wolę żeby laptop to udźwignął. Bo mam różne z tym doświadczenia.

0
Marcin Marcin napisał(a):

HP EliteBook 840 G8 lub nowszy

Na allegro do dostania na gwarancji producenta za około 3k

Sam korzystasz z HP na codzien ?

0

W tym budżecie kupuj dobrą używkę, dołóż pamięci / wymień baterię i będzie spokój. Marka to kwestia indywidualnych preferencji, ale moje są następujące:

  • Lenovo ThinkPad serie P/T - brać inne serie ThinkPad - nie wiem, nie miałem
  • Dell Precision - może być, d...y nie urywa. Nie wiem dlaczego nie lubię tych komputerów, ale ich nie lubię. Jak piszę - moja subiektywna ocena.
  • HP - jak ktoś przychodzi i chce za darmo oddać, to podziękować i wyprosić. Jak chce kasę, to poszczuć psami.

Ważne - to muszą być te serie. Konsumenckie laptopy Dell i Lenovo to syf.

To tyle jeżeli chodzi o zastosowanie "programowanie", czyli kategoria "desktop replacement". Jeżeli czas życia na baterii, albo waga naprawdę ma znaczenie, to trzeba pomyśleć o czymś innym.

0
piotrpo napisał(a):

W tym budżecie kupuj dobrą używkę, dołóż pamięci / wymień baterię i będzie spokój. Marka to kwestia indywidualnych preferencji, ale moje są następujące:

  • Lenovo ThinkPad serie P/T - brać inne serie ThinkPad - nie wiem, nie miałem
  • Dell Precision - może być, d...y nie urywa. Nie wiem dlaczego nie lubię tych komputerów, ale ich nie lubię. Jak piszę - moja subiektywna ocena.
  • HP - jak ktoś przychodzi i chce za darmo oddać, to podziękować i wyprosić. Jak chce kasę, to poszczuć psami.

Ważne - to muszą być te serie. Konsumenckie laptopy Dell i Lenovo to syf.

To tyle jeżeli chodzi o zastosowanie "programowanie", czyli kategoria "desktop replacement". Jeżeli czas życia na baterii, albo waga naprawdę ma znaczenie, to trzeba pomyśleć o czymś innym.

To jskie modele byś konkretnie polecił? Lenovo TP jest tylko godny polecienia? bo wpisałeś te których nie polecasz

5

Kupując ThinkPady należy pamiętać o tym, że jest to sprzęt projektowany przez ludzi bardzo ciężko upośledzonych umysłowo w kwestii ergonomii. Kompletnie losowy i bezmyślny układ portów (np. HDMI jako pierwszy port patrząc od frontu) skutkujący tworzeniem absurdalnych plątanin kabli, wylot wentylatora z boku zamiast z tyłu skutkujący oparzeniami rąk, czy zawsze zepsuta klawiatura, w której ctrl jest zamieniony z jakimś prawie nigdy nie używanym klawiszem. To wszystko sprawia, że to sprzęt dla koneserów - ludzi, którzy lubią być oblewani wrzącą smołą, podłączani genitaliami do tramwajowej sieci trakcyjnej, czy od święta do święta przybijani do krzyża na pamiątkę męki pańskiej.
ThinkPad to po prostu taki MacBook, tylko że dla masochistów z niższych sfer.

Tych wszystkich wad pozbawiona jest większość urządzeń HP czy Della. W przypadku tego ostatniego, wbrew dezinformacji wprowadzanej przez poprzedników, warto patrzeć na dwie serie: Latitude i Precision.
Latitude to zwykła seria biznesowa, a Precision jest dla dla inżynierów-projektantów, to laptopy projektowane pod katem AutoCADa itp., a nie IDE czy standardowego użytku. W większości ich parametry są programiście zbędne, więc nie warto przepłacać.

3

To ja od siebie podlinkuję poprzednią wiadomość:
Mocny laptop do programowania i multimediów
Nie ma co zamykać się na jedną markę. Często okazuje się, że w środku jest prawie identyczna płyta główna, co u konkurenta - ten sam producent, ten sam główny układ podzespołów, tylko powiedzmy różnica w miejscach mocowania śrub.
Po prostu porównaj sobie 3, 4 marki z modeli biznesowych z zakresu budżetu jakim dysponujesz i wymogami typu wielkość/rozdzielczość matrycy, rozstawienie klawiatury itp.
Bierz głównie pod uwagę rzeczy jakich nie zmienisz.
Nie zmienisz wagi, wielkości ekranu. Od biedy można podłączyć stacje dokującą i mieć jakiś port w innym miejscu.
Sprawdź też gwarancję i jej rodzaj. Serie biznesowe mają często naprawę on-site czyli technik przyjeżdża do domu celem naprawy. Warto mieć to też na uwadze, nawet jeśli myślimy że sprzęt nigdy nie ulegnie awarii.

0

@Ekonomistka:
Lenovo Yoga Slim 7 Pro-14 i5-12500H/16GB/512/Win11 3999 zł
Matryca IPS 2880 x 1800 -90hz z 100% pokryciu kolorów 400 nitów, w pełni aluminiowa obudowa to 14" lekki i mobilny waga 1,3kg, wydajny 10 rdzeniowy procesor.

0
Gajwer napisał(a):

@Ekonomistka:
Lenovo Yoga Slim 7 Pro-14 i5-12500H/16GB/512/Win11 3999 zł
Matryca IPS 2880 x 1800 -90hz z 100% pokryciu kolorów 400 nitów, w pełni aluminiowa obudowa to 14" lekki i mobilny waga 1,3kg, wydajny 10 rdzeniowy procesor.

Polecasz ten model? Mi sie ogolnie podoba :) wszytskie parametr ma super, po za jednym :( ma małą matryce dlatego sie waham :( gdyby nie to to bym nie nie zastanawiała. Rozważam jeszcze HP Pavilon 15

0

@Ekonomistka: Tak, w moim przekonaniu do 14" to jedna z lepszych propozycji.
Pavilion 15 to przy nim mała rybka ;)

Jeżeli chcesz większą matrycę ​Lenovo IdeaPad 5 Pro-16 i5-12500H/16GB/512/Win11
Jeżeli chodzi o Paviliona to praktycznie wszystko ma lepsze od wykonanie, matrycę i wydajności.

0
Gajwer napisał(a):

@Ekonomistka: Tak, w moim przekonaniu do 14" to jedna z lepszych propozycji.
Pavilion 15 to przy nim mała rybka ;)

Jeżeli chcesz większą matrycę ​Lenovo IdeaPad 5 Pro-16 i5-12500H/16GB/512/Win11
Jeżeli chodzi o Paviliona to praktycznie wszystko ma lepsze od wykonanie, matrycę i wydajności.

Gajwer napisał(a):

@Ekonomistka: Tak, w moim przekonaniu do 14" to jedna z lepszych propozycji.
Pavilion 15 to przy nim mała rybka ;)

Jeżeli chcesz większą matrycę ​Lenovo IdeaPad 5 Pro-16 i5-12500H/16GB/512/Win11
Jeżeli chodzi o Paviliona to praktycznie wszystko ma lepsze od wykonanie, matrycę i wydajności.

W sensie że Pawilon jest lepszy od Lenovo Yoga? Ten lenovo IdeaPad jest spoko tylko 5k kosztuje.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1