Mocny laptop do programowania i multimediów

0

Przyszedł czas na nowego laptopa.

Moje wymagania:

  • RAM >= 16
  • CPU >= i7 lub Ryzen
  • matryca matowa z dobrym odwzorowaniem kolorów
  • mikrofony na górze (by nie zbierały szumu wiatraka)
  • dobre odprowadzanie ciepła na zewnątrz
  • dobre zarządzanie energią

Co chcę robić:

  • programowanie - IntelliJ IDEA, Android, Docker, Kubernetes, WSL
  • obróbka zdjęć i filmów - stąd wymóg, aby matryca w miarę dobrze (nie musi idealnie) odwzorowywała kolory, a procesor żeby w miarę szybko potrafił zakodować (ewentualnie karta graficzna, jeśli nie doda artefaktów)
  • może coś z 3D, VR
  • w wolnych chwilach może w coś zagram

Wszędzie polecają Legiony, ale czy te laptopy są naprawdę tak dobre?

Jeszcze coś takiego, ale matryca błyszcząca, więc raczej nie dla programisty.
https://www.gigabyte.com/eu/Laptop/AERO-16--Intel-12th-Gen

Druga opcja to jakiś minikomputer + zewnętrzne peryferia, choć za bardzo nie mam gdzie ich postawić, ale jakoś upchnę. Coś typu M2 Mini, ale z Windowsem. Czy ktoś z Was ma takie rozwiązanie i czy sobie chwalicie?

Budżet max 10 000 zł.

2

np thinkpad p15, t15

2

Po pierwsze: Jesli chodzi o16GB ram w 2023, to podsumuje to ponizszym zrzutem ekranu. Tak u mnie wyglada Windows 11 po zaladowaniu sie do pamieci, do tego Firefox z kilkunastoma kartami i jakis maly projekt w VSCode.
screenshot-20230429203738.png
Wiecej chyba w temacie nie musze dodawac.

Co do samego modelu/marki polecam zawsze Lenovo Legion. Na pewno posiada jedno z najlepszych chlodzen na rynku, porownywalem z Dell Precision za chyba 20k pln i niestety ale Dell wysiada.
Wiadomo Lenovo to plastik vs Dell metal, ale mimo wszystko wybralbym tego pierwszego.
Optymalnie 64GB ram. 2TB ssd nvme (chyba ze masz NAS, wtedy 1TB), matryca co najmniej 16", najlepiej >60Hz. Rozdzielczosci 4k do laptopa nie polecam, bo nawet z mocna karta RTX bedziesz mial problemy uciagnac >= 60fps w niektorych grach. Optymalnie cos pokroju 1440p
Grafika tylko nvidia. Procesor i7 12th gen.

1

Mam Legiona (Ryzen 7 5800H i 32GB RAM) i jest OK. Dobrze odprowadza cieplo, nawet aż za bardzo, bo potrafi wyć jak odkurzacz. Na szumy nikt nie narzekał, ale mało na nim rozmawiam.

3

M1 Pro, zdecydowanie polecam :-)

Przesiadłem się z X1 Extreme (Gen 1) i prawdę mówiąc teraz nie potrafię spojrzeć z powrotem na ten komputer - głośny, gorący, trzyma krótko na baterii, okropna klawiatura :-P

(choć imo MacOS jest pretty bad systemem operacyjnym, a już na pewno ma okropny menedżer okien, więc to też warto wziąć pod uwagę - dla mnie sprzęt to rekompensuje, lecz niektórym system może wadzić bardziej, a Asahi chyba jeszcze nie ma pełnego wsparcia GPU, więc też niekoniecznie jest opcją.)

1

Za 10k kupisz macbooka pro na M2, co prawda 13" ale za to wymiata. Do tego 2 dni pracy po 8h na samej baterii. Do tego jak to w makach odwzorowanie kolorów jak w eizo.

Ja sobie docelowo sprawię maka stacjonarnego + eizo - do pracy, grafiki, zdjęć, filmów, muzyki. Ewentualnie dodatkowo jakiegoś małego lekkiego i taniego lapka na windzie lub linuxie - takiego do plecaka, gdzieś jak trzeba ze sobą zabrać na jakiś wyjazd.

0

@Shiba Inu: Matryca OLED w aero więc będzie błyszcząca, lecz przy takiej jakości bym się tym nie przejmował.
Druga sprawa jest opcja wydajniejsza i nowsza -> Gigabyte Aero 16 OLED BSF i7-13700H/16GB/1TB/Win11 RTX4070 + M365

Alternatywnie - wersja legiona tylko Pro z lepszą matrycą i wykonanie. Wydajnościi nie zabraknie i jeszcze sobie pograsz bez problemu.
Lenovo Legion 5 Pro-16 i7-12700H/32GB/512/Win11 RTX3070Ti 165Hz

1

Mam służbowy Dell Latitude 5511, prywatny Samsung R540, bawiłem się też starszym MacBookiem i z mojej perspektywy wygląda to tak:

Bateria
MacBook trzyma koło 6-8 godzin. Latitude podczas pisania kodu 4-5 godzin. Jeśli go obciążymy częstymi kompilacjami, to czas się skraca do 2-3 godzin. Jeśli tylko coś czytamy, powinien dobić do 8 godzin. Mac znacznie lepiej zarządza energią.

Hałas i ciepło
MacBooka wcale nie słychać i nie grzeje się, dopóki go mocno nie obciążymy. Latitude nieobciążony nie hałasuje, trochę ciepła przez klawiaturę wydziela. Po odpaleniu IntelliJ IDEA też jest cichy. Dopiero po znacznym obciążeniu wentylator wchodzi na wyższe obroty.

System
Mac ma świetny sprzęt, ale system już niekoniecznie. Trzeba się użerać z bibliotekami, niekompatybilnymi aplikacjami i kodekami. Nie mogę się przyzwyczaić do tamtej klawiatury. Na konferencjach wszyscy prelegenci mają MacBooki, ale wynika to raczej z mody i na co dzień mogą pracować na innym sprzęcie.

Pozostanę raczej na Windzie. Pozostaje pytanie, czy potrzebuję dedykowanej karty graficznej. Do obróbki wideo jest niepotrzebna. Sprawdziłem, jak radzi sobie karta w Latitude i jest wsparcie dla odtwarzania H.264, HEVC, VP8, VP9 i to w 4K. Do zakodowania filmu wystarczy porządny CPU. Na granie w gry mogę nie mieć czasu, a czy RTX przyda się do czegoś innego, to nie wiem. Jeśli laptop z RTX nie będzie się grzał bez powodu i dobrze sobie będzie radził z chłodzeniem, to kupię laptopa z RTX. Natomiast jeśli laptop ma chodzić jak odkurzacz, ma mnie klawiatura parzyć, a na baterii nie wytrzyma nawet 4 godzin, to nie widzę zalet takiego laptopa i lepiej kupić stacjonarkę do wymagających zadań.

Tak sobie wrzuciłem filtry (można jeszcze zaostrzyć kryterium cenowe):

https://www.x-kom.pl/g-2/c/159-laptopy-notebooki-ultrabooki.html?sort_by=rating_desc&f%5Bprice%5D%5Bto%5D=9999&f22-procesor=277-intel-core-i7&f22-procesor=159805-amd-ryzen-7&f22-procesor=167790-amd-ryzen-9&f35-przekatna-ekranu=406-15.6&f35-przekatna-ekranu=138363-16.1&f35-przekatna-ekranu=151507-16&f37-karta-graficzna=189278-dedykowana-nvidia-geforce-rtx-z-serii-30&f37-karta-graficzna=272792-dedykowana-nvidia-geforce-rtx-z-serii-40&f44-system-operacyjny=61313-brak-systemu-operacyjnego&f44-system-operacyjny=219994-windows-11&f58-pamiec-ram=230393-32-gb&f32-dysk=od-500

Co od razu wypada z listy? Znacie porównywarki, gdzie mogę założyć więcej filtrów?

0

Te kryteria wyszukiwania to jakbyś poszedł do MediaMarktu albo RTV Euro AGD i powiedział, że chcesz najlepszy laptop i dysk "tysionc". ;) Wiara w magię samego znaczka i7 itp. Nie wiesz, czy w ogóle chcesz kartę dedykowaną, a łapią się tam też mocniejsze, jak np. 4070. Procesor chcesz mocny, a są tam też z niskim TDP i są też takie z 2 lub nawet 3 generacji wstecz.

0

Po rozwinięciu drzewka da się wybrać konkretne procesory. Ale i tak na tym portalu brakuje wielu kryteriów, np. typu matrycy, ilości złącz, itd.

Są jeszcze laptopy z dwoma kartami graficznymi i to chyba rozwiązuje problem wycia i grzania się, jeśli się nie gra.

1
Shiba Inu napisał(a):

Mac ma świetny sprzęt, ale system już niekoniecznie.

Witam w klubie, dwa lata z przerwami na macos i nie było tygodnia, żeby coś nie irytowało. Już stokrotnie bardziej wolę windowsa czy linuxa.

Ogólnie w zeszłym roku pozbyłem się mbp14" z m1 pro i teraz mając potrzebę zakupu podobnego sprzętu, tylko już nie ze stajni apple, jestem trochę zdziwiony że nie ma sensownych opcji w zbliżonym budżecie do wcześniej posiadanego przeze mnie sprzętu(sprzęty nowe, bo poleasingowe mnie nie interesują). Widzę, że konkurencja nie ma pomysłu na alternatywę dla m1. Każdy rozpatrywany przeze mnie model zmusiłby do kilku kompromisów <typu słaba matryca, przegrzewanie, klawiatura z numpadem, słaby czas na baterii, marna jakość obudowy, dyskusyjna wydajność>, gdzie w przypadku macbooka byłby to tylko(w moim przypadku aż) system.

Co do tematu

Wszędzie polecają Legiony, ale czy te laptopy są naprawdę tak dobre?

Nie, ale jeśli nie przeszkadza Ci średnie wykonanie obudowy, spora waga/wymiary oraz średnie odwzorowanie barw to legiony są bardzo sensowne w stosunku cena/jakość pod względem specyfikacji. Szczególnie jeśli to ma być "centrum multimedialne" w domu.
Do pracy lepiej iść w coś z linii biznesowych, moim zdaniem.

0

@onomatobeka: Są legiony z lepszą matrycą, chyba że to mit z tym 100% odwzorowaniem kolorów.

Zdecydowanie lepsza byłaby stacjonarka, ale na chwilę obecną nie ma warunków. A gdyby jakoś to wcisnąć, to potrzebuję pomocy przy złożeniu budy. Ewentualnie czy jest jakiś zamiennik dla Mac Mini, tylko z Windowsem? Project Volterra? Czy ktoś z Was miał taki minikomputer i czy nadaje się do zadań typu kodowanie wideo? Jak z wydajnością takiego sprzętu?

Każdy laptop wydziela ciepło przez klawiaturę. Nie chcecie widzieć moich palców.

0

Bezczelnie się podepnę.

Niestety długie lata (szybko zleciało ...) przepracowałem na MBP - przyzwyczajenie do świetnej matrycy, cichej pracy i generalnie jakiejś jakości, która niestety nie okazuje się standardem.

Chcę się sprzętowo dostosować do reszty firmy, która w całości leci na Windowsie i ThinkPadach.

Wygrzebałem z rezerw ThinkPada P51s - cewki piszczą tak, że w słuchawkach trzeba siedzieć, a oprócz tego wali bluescreeny, jeden z lepszych serwisów w mieście ma z nim problem, no ale to już tak poza wątkiem. Piszczące cewki Lenovo oficjalnie olewa w swoim FAQ na stronie.

Na reddicie /r/thinkpad nawet fani Lenovo hejtują markę, że od 2018 to gunw0, duży spadek jakości i bardzo słaby serwis klienta.

Od lat o Dellach słyszę bardzo skrajne opinie.

Jest w świecie Windows'a jakiś producent albo model, który jeszcze ma opinię wydajnego, bezproblemowego sprzętu na lata?

2

przepracowałem na MBP - przyzwyczajenie do świetnej matrycy, cichej pracy i generalnie jakiejś jakości, która niestety nie okazuje się standardem

Wygrzebałem z rezerw ThinkPada P51s - cewki piszczą tak, że w słuchawkach trzeba siedzieć

Jak ja lubię tą gloryfikację jednej marki i nawet nie mam tu na myśli samego jabłka.
Jak wpiszesz w gugiel MacBook coil whine to pewnie znajdziesz nie jeden temat o piszczeniu cewek i u Twojego ulubionego producenta.
Co do ThinkPada, bios masz najnowszy? Wyłączyłeś w nim CPU power management? A może dźwięk jest z jakiegoś podzespołu.

Kolejny raz podkreślam, że marka ma mniejsze znaczenie niż model i to konkretny.
To jak mówić, że każdy VW ma silnik z diesel Gate i nie ważne, że mowa akurat o egzemplarzu z silnikiem benzynowym.
Jak szukacie to szukajcie konkretnego modelu i informacji o nim, testów porównawczych, wydajnościowych i opinii.

0
jurek1980 napisał(a):

Jak ja lubię tą gloryfikację jednej marki i nawet nie mam tu na myśli samego jabłka.
Jak wpiszesz w gugiel MacBook coil whine to pewnie znajdziesz nie jeden temat o piszczeniu cewek i u Twojego ulubionego producenta.
Co do ThinkPada, bios masz najnowszy? Wyłączyłeś w nim CPU power management? A może dźwięk jest z jakiegoś podzespołu.

Kolejny raz podkreślam, że marka ma mniejsze znaczenie niż model i to konkretny.
To jak mówić, że każdy VW ma silnik z diesel Gate i nie ważne, że mowa akurat o egzemplarzu z silnikiem benzynowym.
Jak szukacie to szukajcie konkretnego modelu i informacji o nim, testów porównawczych, wydajnościowych i opinii.

Nie jestem żadnym fanboyem, raczej typową polską #cebula. Nie będę jednak ukrywał zadowolenia, że dalej bardzo dobrze pracuje mi się na MBP mid 2015, który śmiga właściwie jak nowy. Widzę nawet jak zmienia się hejt na Apple, teraz raczej padają stwierdzenia "sprzęt świetny, ale system słaby".

W okolicach 2002 roku pracowałem na ThinkPadzie jeszcze produkcji IBM (to była chyba seria X) i kochałem tego lapka, można nim było dosłownie gwoździe wbijać ;). Bardzo chętnie zmienię kompa na innego producenta i tym P51s byłem całkiem zajarany, piszczące cewki najpierw zwalałem na siebie (sam wymieniłem dysk SSD), ale po lekturze w necie entuzjazm zaczął mi opadać. Odpowiadając, tak - BIOS najnowszy, a jak zacząłem się ustawieniami zasilania CPU to zaczął walić blue screeny :D. Pewnie coś z płytą albo układem zasilania, ale to używany lapek więc jestem w stanie to zrozumieć. Niemniej lektura https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/solutions/ht511649 mnie lekko podłamała (a komentarze na /r/thinkpad nie zostawiały na nich suchej nitki).

Dalej szukam jakiegoś ThinkPada, chyba czegoś z serii P albo T, chciałbym po prostu kupić i mieć spokój na lata. Zniosę matrycę Full HD i kiepską jasność. Byleby to był sprawny i mobilny wół roboczy. Jeśli możesz podpowiedzieć jakiś model to będę Tobie bardzo wdzięczny.

Edit: moje obecne typy to albo T14 gen 3 albo P14s gen 3, na Intelu, 32 GB ram.

0

@roSzi: nie podałeś praktycznie żadnego parametru jaki byłby dla Ciebie istotny. CPU, rozmiar ekranu, złącza, czas pracy na baterii, waga. No i budżetu. Ciężko więc coś doradzić. Szczerze po kilku próbach porad tutaj nie mam na to za dużej ochoty. Mój post potraktuj bardziej jako krytykę ogólną, ale konstruktywną. Nie zamykaj się na 2 marki. Masz jeszcze HP, ACer, Asus, MSI, Fujitsu i jeszcze trochę pomniejszych. Odpal sobie jakieś konfigurator na stronie X-kom i wyszepraj ze 3 modele jakie Cię interesują i co najwyżej wróć z pytaniem który z tych trzech wybrać.

0

Poza bebechami warto też moim zdaniem uwzględnić komfort pracy czyli szum przy dużym obciążeniu. Sam też się właśnie zastanawiam nad T15 lub P15 gen 3 i mega dylemat. Czy brać właśnie Thinkpada czy MBP ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1