Jak zdobyć obraz MacOS?

0

Poszukuje MACOS najalpiej ostatnią wersję. Skąd mogę ściągnąć działający obraz, który mógłbym zainstalować np VM.

0

Rzuć okiem np. na https://github.com/kholia/OSX-KVM.

1

Na Allegro można kupić pendrive z obrazem systemu, sam obraz można pobrać ze sklepu Apple (analogiczny, ale nie ten sam sklep AppStore do IPhone).

Sam MacOs jest darmowy, cena na tych ofertach to koszt nośnika i nagrania obrazu na niego.

Myślę, że można się dogadać ze sprzedawcą, że potrzebujesz obrazu jako takiego (nagrany plik), a nie startującego pendrive. Myślę, ze się zgodzi, jak napiszesz, że tego potrzebujesz. Będziesz mieć pewność, że będzie to poprawny i działający obraz MacOS.

Szukaj pod słowami "osx86" i "hackintosh", będzie dużo informacji, jak dostosować system do zwykłego komputera x86 i tym samym maszyny wirtualnej. Nie jest to łatwe, ale nie jest to niemożliwe.

0
andrzejlisek napisał(a):

Na Allegro można kupić pendrive z obrazem systemu, sam obraz można pobrać ze sklepu Apple (analogiczny, ale nie ten sam sklep AppStore do IPhone).

Sam MacOs jest darmowy, cena na tych ofertach to koszt nośnika i nagrania obrazu na niego.

Myślę, że można się dogadać ze sprzedawcą, że potrzebujesz obrazu jako takiego (nagrany plik), a nie startującego pendrive. Myślę, ze się zgodzi, jak napiszesz, że tego potrzebujesz. Będziesz mieć pewność, że będzie to poprawny i działający obraz MacOS.

Szukaj pod słowami "osx86" i "hackintosh", będzie dużo informacji, jak dostosować system do zwykłego komputera x86 i tym samym maszyny wirtualnej. Nie jest to łatwe, ale nie jest to niemożliwe.

Chciałbym uniknąć kupowanai z allegro. Nie jestem pewien czy taki system nie zawiera jakegoś "dodatku" od sprzedawcy. Wolałbym z oficjalnych źródeł

0

macOS jest przecież do pobrania za darmo, np. stąd: https://www.techspot.com/downloads/7447-macos-monterey.html
Nie wiem jak z przeróbką tego tak żeby zainstalować na VM, ale to inna kwestia.

1

Nie możesz normalnie zainstalować MacOS na VM. Da się to osiagnąć, ale to dużo kombinacji i obecnie chyba tylko na Qemu/kvm więc jeśli masz Windows to zapomnijKliknij. Jak ostatnio próbowałem to działał nawet nieźle, oprócz tego że nie udało się odpalić dźwięku, usb, rozdzielczości wyższej niż 1920x1080 i nie można było założyć AppleID

P.S. wszystkie wersje MacOS w postaci dmg można pobrać z serwerów Apple. Nie wiem, kto by kupował to na Allegro i po co

0

Potrzebuję tego gówna również do skompilowania mojej aplikacji. Biorąc pod uwagę, że nie chcę żadnego trojana, odkryłem, że niektóre firmy sprzedają dostęp online do swoich serwerów Mac za około 4 $ dziennie. Jest to tyle samo, co miesięczna opłata za mały Linux VPS. Ale OK, to może być opcja.

1
frz napisał(a):

Biorąc pod uwagę, że nie chcę żadnego trojana, odkryłem, że niektóre firmy sprzedają dostęp online do swoich serwerów Mac za około 4 $ dziennie.

Jakbym liczył to Github Actions nie kosztuje aż tyle. Ale kto bogatemu zabroni.

0

@loza_prowizoryczna: Bogaty to pojęcie bardzo względne. Jeśli potrzebujesz go tylko na jeden dzień, to w porządku; Jeśli jest to na dłuższy czas, to nie jest zbyt ok. Właśnie liczę na komentarze w tym stylu, dzięki... To gdzie tam dalej klikać? Bo firma, dla której właśnie to potrzebne, już kupiła github actions dla wszystkich deweloperów, tyle że jeszcze nie miałem zadań dotyczących właśnie ściągania pliku wyprodukowanego przez actions...
screen08_github_actions_macos.jpg
screen08_git_act2.jpg

0

Ale czego oczekujesz zadając takie pytanie? Że ktoś ci tu przepisze dokumentację?
https://docs.github.com/en/actions/managing-workflow-runs/downloading-workflow-artifacts

0

30$ / mies. tutaj
Nie reklama, bo nic z tego nie mam.

0

@frz: tez polecam http://XCodeClub.com

0

Stara wersja MacOS sierra jest w necie i działa dobrze na VM bo mam i mi działa, a nowsze też pewnie są rozpracowane tyle, że nie każdy wrzuci co ma dostęp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1