Problem z połączeniem się z serwerem w sieci lokalnej

0

Cześć wszystkim,
Ostatnio zamontowałem kilka kamer IP w warsztacie połączonych do video rejestratora i mam problem z połączeniem się z video rejestratorem/kamerami przez protokół HTTP/IP (konfiguracja/podgląd przez przeglądarkę https://4programmers.net/uploads/50574/RPcWOGi942Q9ACI5rAO4ExW6mkbv2ri80pPQhJVK.pngsłany pakiet TCP/SYN i jest brak odpowiedzi). Ze względu na to, że warsztat mam w budynku obok domu topologia sieci jest trochę bardziej skomplikowana dlatego zamieszczam rysunek w załączniku.
screenshot-20210926154123.png

Router TP_Link Archer ma dodaną "static route" dla sieci 192.168.1.0 na adres 192.168.0.100.
Reszta ustawień jest w miarę domyślnych. Firewall na urządzeniu TP_LINK TL_WR841N jest skonfigurowany, aby przyjmował wszystkie pakiety.
Problem jest następujący: Jeżeli łącze się z siecią WIFI_SSID_2 to wszystko działa, Jeżeli łącze się z siecią WIFI_SSID_1 z dużej odległości (przez repeater) to też działa (LAPTOP łączy się z Video Rejestratorem). Nie działa gdy Laptop jest połączony bezpośrednio w domu z siecią WIFI_SSID_1 (nie mogę się połączyć z video rejestratorem IP: 192.168.216). Wszystkie urządzenia z każdego miejsca mogą łączyć się z Internetem (Kamery synchronizują się z serwerem NTP, wideo rejestrator działa z usługą P2P Cloud).
Zapora sieciowa na laptopie jest wyłączona. Mam nadzieje, że rysunek jest w miarę czytelny. Czy ktoś mógłby podsunąć mi jakieś rozwiązanie na ten problem?
Dziękuję.

1

drugi router (ten z OpenWrt) robi NAT-a, musisz na nim zrobić przekierowanie portów na rejestrator

0

Dzięki! działa, dodałem sobie kilka reguł i faktycznie mogę się połączyć z rejestratorem pod adresem 192.168.1.1:1234 który jest przekierowany na 192.168.1.216:80.
screenshot-20210926202037.png
Rozwiązanie nr #2: wystarczyło wyłączyć funkcje IP Masquerading, żeby nie NAT'ował urządzeń za routerem i działa :P
screenshot-20210927062506.png

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1