Mac mini M1 java, php, podłączenie wiele monitorów

0

Witam,
Zamierzam kupić maca mini M1, gdzie nie miałem wcześniej nic od apple, więc mam parę pytań. Programistą nie jestem ale czasem dla własnych potrzeb coś pisze w php albo w java uzywając Eclipse aktualnie na Windows a potem uruchamiam na VPS na Linux. I pytanie jak z kompilacją javy na M1, po przerzuceniu na VPS będzie działać? Apache na M1 też powinno chodzić? Też ktoś wspominał że M1 obsługuje tylko jeden monitor zewnętrzny? da rade podłączyć więcej?

2

pytanie jak z kompilacją javy na M1, po przerzuceniu na VPS będzie działać?

albo mówimy o jakiejś innej Javie, albo nie rozumiem pytania

Też ktoś wspominał że M1 obsługuje tylko jeden monitor zewnętrzny? da rade podłączyć więcej?

po co ludzie wybierają coś, co im nie pasuje?

5

A tak właściwie to co przemawia u Ciebie za kupnem Apple, poza chęcią pokazania się przed kolegami?
Czy poparte to jest jakaś wnikliwą analizą tematu?
Nie określiłeś swoich potrzeb ani wymagań, a to co podałeś to pójdzie na dowolnym używanym i3 do dostania na allegro za 1000 zł.

0
sentence napisał(a):

I pytanie jak z kompilacją javy na M1, po przerzuceniu na VPS będzie działać?

Tak, Java kompiluje się do bytecodu, który jest odpalany na maszynie wirtualnej. Rodzaj procka nie ma tu dużego wpływu. No powiedzmy... istnieją skrajne przypadki, jak się kompiluje kod na słabszej maszynie i po odpaleniu na lepszym sprzęcie, maszyna wirtualna ma więcej zasobów, to wtedy mogą wystąpić anomalie. Ale do zwykłej pracy nie widzę przeciwskazań.

0

Ja mam problem z podpięciem 3 monitorów jednoczesnie. Wygląda to tak, jeden idzie przez kabel DisplayPort=>UsbC, drugi bezpośrednio na hdmi, a trzeci na przejsciowce hdmi=>USB-c. Do tej pory próbowałem różnych kombinacji, innych ww. konfiguracji, inne kable, z przejściówkami i wygląda na to że max to 2 monitory.

Mam go w sumie kilka dni, więc może da się to rozwiązać.

Wracając do pytania - tak, można podłączyć więcej niż jeden monitor.

0

Jeden monitor to obsługuje MacBook Air/Pro na M1 bo one posiadają już jedno jeden wyświetlacz.
Mini z tego co pamiętam obsługuje dwa monitory.

0
cerrato napisał(a):

A tak właściwie to co przemawia u Ciebie za kupnem Apple, poza chęcią pokazania się przed kolegami?

Czy poparte to jest jakaś wnikliwą analizą tematu?
Nie określiłeś swoich potrzeb ani wymagań, a to co podałeś to pójdzie na dowolnym używanym i3 do dostania na allegro za 1000 zł.

Kolegów nie mam więc akurat nie będą wiedzieli że kupiłem. Przemawia kompletna cisza, szybkość działania i cena w podstawowej wersji za wydajność jaką otrzymujemy, szkoda tylko że sporo trzeba dołożyć jak chce więcej pamięci SSD.

axelbest napisał(a):

Ja mam problem z podpięciem 3 monitorów jednoczesnie. Wygląda to tak, jeden idzie przez kabel DisplayPort=>UsbC, drugi bezpośrednio na hdmi, a trzeci na przejsciowce hdmi=>USB-c. Do tej pory próbowałem różnych kombinacji, innych ww. konfiguracji, inne kable, z przejściówkami i wygląda na to że max to 2 monitory.

Mam go w sumie kilka dni, więc może da się to rozwiązać.

Wracając do pytania - tak, można podłączyć więcej niż jeden monitor.

Więc oficjalnie 2, ale jak się ma odpowiednie przejściówki to nawet 6:
https://www.macrumors.com/2020/11/24/m1-macs-able-to-run-six-external-displays/amp/?fbclid=IwAR1e-CXH7gonM9iwS1OE5-wqbtUQQTGY92WWF_SkoyT5Z-YNcnuXnynM9fA

0

Mam MacMini M1. Jakbyś coś potrzebował sprawdzić konkretnego i istotnego dla Ciebie przed zakupem czy działa na tym Macu to pisz na priv, to w wolnej chwili mogę przetestować.

4

@cerrato: Jeden z najlepszych procesorów jeśli chodzi o wydajność/pobór mocy, cicha praca, długi czas pracy na baterii, prawdopodobnie najlepszy ekran oraz trackpad jaki możesz dostać w laptopie. Dodatkowo masz system z unixową konsolą. Powiedziałbym raczej "a dlaczego nie?". Pewnie wyjedziesz z poleasingowym Thinkpadem albo Latitude. Zobacz na youtube Wolfgang's Channel "Why I Switched to Mac", masz porównanie z odświeżonym Thinkpadem. Wywody o tym, że Apple to zabawki do popisywania się przed innymi kojarzą mi się z typowym polskim wszechwiedzącym cebulactwem i z mądrościami spod budki z piwem.

2

@MichałL: i widzisz - to są jakieś argumenty. Czy się z nimi zgadzam, albo czy są one w stanie zasłonić inne wady urządzeń od tego producenta to inna sprawa i nie chcę teraz o tym rozmawiać. Jedynie chodzi o to, ze Ty dałeś jakieś konkrety, a osoba pytająca zadała pytanie na zasadzie "chcę kupic Mac bo jest fajny" - więc chciałem dopytać, co konkretnie ma na myśli i czy "fajność" nie oznacza znaczka jabłka ;)

0

lans na jablko juz mija. Ja mysle o kupnie m1 air (pewnie kupie tego albo nastepce, tylko czekam az mi sie oebecny popsuje, najwyzej go mlotkiem walne, co by szybciej poszlo) bo te super ultra booki, ktore po odpaleniu chroma lecą niczym rakieta od muzga, sa zajebiscie meczace w uzyciu i nie sadzilem, ze fakt cichej pracy stanie sie dla mnie glownym wyznacznikiem przy zakupie sprzetu, but hey, here we are.

1

@cerrato: Ja tam widzę konkretne pytania, a w odpowiedzi widzę, że pojawiają się pytania po co go w ogóle kupować ;-) Na chwilę obecną jest to najbardziej opłacalny ultrabook.

2

@gogo: A ja widzę, że gościu pyta o Mac Mini M1, a "entuzjaści" piszą, że ma zajebisty ekran, touchpad i czas na baterii oraz że to najbardziej opłacalny ultrabook.

0

@xy: taa i już w drugim poście dyskusja zeszła na temat zakupu maca jako platformy, a nie konkretnie wersji mini ;-) @sentence kupuj co chcesz, bo już i tak paru użytkowników odpowiedziało na pytanie. Widzę, że jest tu bojówka, która wie lepiej niż Ty co chcesz używać ;-)

0

Nie wiem jak konkretnie to działa w Macach Mini, ale jeżeli chodzi o kwestię monitorów do Macbooków M1 Air/Pro to podobno da się podłączyć więcej niż jeden używając przejściówki/stacji roboczej, która posiada DisplayLink, np. Dell D6000. Myślę że podobny workaround można zastosować przy Mac Mini. Polecam poszukać np. na Reddicie: https://www.reddit.com/r/macbookpro/comments/k68sto/m1_macbook_pro_8512_model_three_external_displays/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1