Odświeżanie w Chrome na Androidzie

0

Robię pewną aplikację HTML5/JS i testuję ja na smartfonie w systemie Android, który fabrycznie ma przeglądarkę Chrome.

Aplikacja to jeden plik HTML i kilka plików JS wskazanych za pomocą <script src="filename.js">. Jak klikam 3 kropki w prawym górnym roku i klikam zakręconą strzałkę (przycisk "odśwież"), to nie zawsze się odświeża (często się nie odświeżają pliki JS i przez to aplikacja nie działa).

Mam hosting i z tego hostingu testuję aplikację. Zauważyłem, że prawidłowe odświeżanie następuje dopiero, jak wykonam co najmniej z jedną z następujących czynnosci:

  1. Zmienię nazwę katalogu na serwerze, co spowoduje zmianę URL aplikacji.
  2. Wejdę do ustawień przeglądarki i wyczyszczę pamieć podręczną (inne elementy, takie jak historia, cookies mogą nie być wyczyszczone).
  3. Uruchomię aplikację w trybie incognito, jednakże aplikacja nie widzi zapisanych danych w localstorage.

Ponadto zauważyłem, że jak wywołuję aplikację z innego pliku HTML zawierającego link, to problemu nie rozwiązuje nawet rzekoma zmiana adresu na taki: https://adres.hostingu.com/apkatestowa/app.html?dummy=1234567890, gdzie 1234567890 jest losowym ciągiem cyfr, który za każdym razem jest inny, a nie ma wpływu na działanie samej aplikacji (po prostu parametr dummy nie jest odczytywany ani używany).

W jaki sposób przestawić przeglądarkę Chrome w smartfonie, aby prawidłowo odświeżała stronę (pobrała z serwera WSZYSTKIE pliki z nia związane) po kliknięciu zakręconej strzałki?

0

Tutaj problemem jest cache przeglądarki (czyli właśnie pamięć podręczna) do którego jest pakowana zawartość strony łącznie ze skryptami, po to właśnie, żeby nie przeładowywać najcięższych elementów bez potrzeby.
Nie jestem pewny czy istnieje możliwość automatycznego czyszczenia pamięci podręcznej.

0
andrzejlisek napisał(a):

W jaki sposób przestawić przeglądarkę Chrome w smartfonie, aby prawidłowo odświeżała stronę (pobrała z serwera WSZYSTKIE pliki z nia związane) po kliknięciu zakręconej strzałki?

Po to właśnie jest pamięć podręczna przeglądarki żeby pamiętać takie rzeczy. Czyszczenie pamięci podręcznej jest najprostszym rozwiązaniem

0
GodlessMike napisał(a):

Tutaj problemem jest cache przeglądarki (czyli właśnie pamięć podręczna) do którego jest pakowana zawartość strony łącznie ze skryptami, po to właśnie, żeby nie przeładowywać najcięższych elementów bez potrzeby.
Nie jestem pewny czy istnieje możliwość automatycznego czyszczenia pamięci podręcznej.

To w takim razie po co jest przycisk "odśwież", skoro przeglądarka i tak korzysta z tego, co ma u siebie?

1

Albo wyczyść cache, albo wersjonowanie plików.

0
czysteskarpety napisał(a):

Albo wyczyść cache, albo wersjonowanie plików.

Jak zrealizować to wersjonowanie? Ja modyfikuję plik, a potem wrzucam na serwer zastępując dotychczasowy plik.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0