Dwa konta na jednym macbooku

0

Hej

jestem posiadaczem macbooka(prywatny).W firmie mamy wymiane sprzetu i postanowilem sobie zamowic kolejnego Macbooka z mysla pozbycia sie swojego i uzywaniu tylko jednego w celach prywatnych jak i sluzbowych.
Moje pytanie jest nastepujace. Czy mozna miec dwa osobne konta na jednym macbooku w taki sposob, zeby byly one niezalezne od siebie . Ewentualnie czy moze ktos poradzic jak najlepiej zoptymalizowac to ?

0

Kiepski pomysł.

1

Działałem tak przez jakiś czas, w sumie to skłoniło do nauczenia się Docker'a ;-)
System kilka rozjechałem instalując Python'a na potrzeby 'prywatne', gdy w pracy jeszcze wciąż był 2.x próbując ogarnąć które serwisy na którym to koncie miały działać (w 'pracy' jedna, w 'domu' inna wersja PosgreSQL), etc . Konfigurując coś tam i orientując się że właśnie sobie np. 'pracowe' git global zmieniłem, traciłem czas. Wreszcie, bawiąc się w coś prywatnego uszkodziłem zawartość któregoś z Framework (próbowałem CUDA rozruszać) i musiałem robić rebuild całego systemu = czas stracony w pracy. Jeżeli nie robisz bardzo podobnych rzeczy i nie możesz wszystkiego zapakować w kontenery to bym się w to nie bawił, szkoda czasu.

1

To jest UNIX. Da radę, nie zapcha się, z dwoma zwykłymi userami PriveteUser & CompanyUser (+ admin). ;)

0

a jak sie do tego wszystkiego maja apple ID? Prawdopodobnie firma dostarczy mi swoj . Dotychczas pracowalem na laptopie od dell z windowsem

1

Apple Music masz opłacone z AppleID pracodawcy. (AppleMusic i Aplpe TV to jedyne usługi jakie mi przychodzą na myś które są powiązane z AppleID i muszą mieć AppleID).

To nie iOS, prawdopodobnie 100% softu nie będzie z AppStore więc nie ma problemu z AppleID. Jak czytałem, MS Office i Netflix mogą mieć opłacaną subskrypcję przez AppleID ale można też opłacać bez pośrednictwa Apple.

Apple ID będzie problemem kiedy być chciał sparować (SMS na ekranie maka) z iPhone.

Jest jeszcze coś takiego jak Family Group, możesz do ID firmowego dodać twój prywatny Apple ID wtedy dostaniesz dostęp i do Apple Music i reszty z firmowego AppleID.

Jest też jak wiem Corporate Apple ID z większymi możliwościami? Nie znam się, tylko widziałem kiedyś na prezentacji.

Zapomniałem, Apple ma swój Office, jego licencja będzie związana z Apple ID. Używając MS Office albo Google Docs nie interesuje cię to.
Graficy mają swoje konta Adobe, też nie powiązane z AppleID.

Gdybyś pisał na iOS/macOS to pewnie byłby problem, nie znam się, ale wtedy pewnie nie zadawałbyś takich pytań, bo miał temat w małym palcu.

Nie licząc Apple Music (wolisz Spotify?) i komercyjnego konta deweloperskiego i serwisu gwarancyjnego to IMHO nie musisz się przejmować AppleID.

Jeszcze jedno, Apple ma płatną chmurę, zdjęcia w tej chmurze są podpięte pod AppleID. Ale jest darmowe Google Photos nie ograniczone do platformy Apple.

0

Tak jak wspominalem, zamierzam sprzedac swojego prywatnego maca, ale niechce tracic w zaden sposob mozliwosci pracy jak na moim macu poslugujac sie tylko sluzbowym wlaczajac w to uslugi jak np "fotos" "imassage" faceTime itp , jednoczesnie nie umozliwiaiajac wglad pracodawcy w moje prywatne zasoby. Najprosciej rzecz ujmujac , uzywac maca frimowego z danymi oraz funkcjinalnoscia ktore posiadam na obecnym macu. Przepraszam za brak polskich znakow , ale mam niemiecka klawiature ...

0

https://support.apple.com/en-in/HT204053#differentIDs

https://apple.stackexchange.com/questions/345278/using-two-apple-ids-on-one-mac

Prawdopodobnie niewielkim nakładem pracy da się wszystko osiągnąć nawet z FaceTime i iCloud. Nie robiłem nigdy tego, tylko cytuję StackOverflow.

Na mac tak, na ipone i ipad to niemożliwe (zamknięty system).

0

No nic bede sie martwil jaki sprzet dotrze do firmy, a admini po drodze nie zainstaluja czegos co uniemozliwi mi calkowicie kompatybilnosc miedzy kontami.

0
dwroblew napisał(a):

admini po drodze nie zainstaluja czegos co uniemozliwi mi calkowicie kompatybilnosc miedzy kontami.

Na to nie ma rady, możesz dostać służbowego macbooka ze skonfigurowanym ograniczonym kontem użytkownika i nic więcej, bez dostępu do admin i nic nie zrobisz. Ale to nie jest problem techniczny tylko społeczny/biznesowy.

0

Jak to nie jest mała rodzinna firma, gdzie chodzisz z właścicielem na piwo to uważaj. https://www.rp.pl/Kadry/304029939-Sad-zwolnieni-z-pracy-za-materialy-pornograficzne-na-sluzbowych-komputerach.html Btw. ja bym nic ważnego na kompie służbowym nie robił - nie Ty tu jesteś adminem i mogą patrzeć na ręce.

0

Hej, odkopię temat, bo mam akurat ta sama sytuacje.
Mam zamówionego służbowego nowego macbooka i zapewne dostanę z nowym osobnym firmowym appleid. Z racji tego, ze prywatnego macbooka obecnie sprzedałem, na firmowym MacBooku chciałbym być również zalogowany swoim prywatnym id. Jak Ty się z tym uwinąłeś?

0

@trancex: Hej, a uwinąłem się z tym tak, że w dzień dostawy MacBooka do firmy czekałem osobiście na kuriera i porwałem od razu przesyłkę do swojego biura. A tam robiłem z nim co już chciałem i od tego czasu nikt inny nie miał go w rękach. Całego softa instalowałem sobie sam i zalogowałem się własnym prywatnym appleid. Niestety nie znalazłem innego rozwiązania które by pozwoliło odizolować dwa konta na jednym sprzęcie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1