Wątek przeniesiony 2017-04-07 14:06 z Nietuzinkowe tematy przez somekind.

Wydruk faktury

0

Hej,
muszę zrobić wydruk faktury. Dane mam w xml, standardowo, nagłówek, podsumowanie i pozycje. Faktury mogą być wielostronicowe. Pozycji może być nieskończona liczba. Chodzi o to, żeby faktura miała na wyjściu "ładny" format. Co najprościej użyć? Pdf nie daje możliwości generowania formularzy dynamicznych, excel chyba może mieć problem z wielostronicowymi, a do tego jest edytowalny, html kiepsko się drukuje. Macie jakieś sprawdzone rozwiązanie, gdzie na wyjściu dostaję fajnie sformatowany dokument o dowolnej wielkości/długości)?

0

PDF się nadaje do tego najlepiej.

0

ale w jaki sposób? na podstawie gotowego formularza do wypełnienia (jak tam przekazać plik?) czy zbudowanie pdf od zera (jakim narzędziem)? Oczywiście mam na myśli narzędzia darmowe

0

szukasz gotowca czy pytasz w czym takie coś napisać?

0

chyba z tym będzie dużo roboty do postawienia samego środowiska?

0

szukam mechanizmu, który to zrobi, wystawiam plik xml (albo dowolny inny tektsowy) i dostaję ładną fakturę do wydrukowania
ten FOP fajnie wygląda, ale póki co żadna binarka nie startuje, oprócz najstarszej 0.2, nowsze dają komunikat:
Error: Could not find or load main class org.apache.fop.cli.Main

0

kolejne postępy, fop nie może znajdować się w folderze zawierającym wykrzyknik. Przeniesienie go do takiego bez wykrzyknika spowodowało, że zadziałał.

2

no to skoro pomogliście, to i zakończę temat, może ktoś w przyszłości będzie mieć podobny problem.
FOP Apach to super narzędzie, które robi dokładnie to co chcę. Do ściągnięcia z linku powyżej jest kod, a także gotowa binarka do uruchamiania mechanizmy bez budowania go we własnym zakresie.

Działanie aplikacji może być oparte o obsługę z poziomu konsoli, bądź poprzez API. Ja potrzebowałem w rzeczywistości czegoś opartego o bibliotekę. Podpiąłem jary do projektu i cały problem sprowadza się już teraz tylko do wygenerowania z danych tekstowych pliku z rozszerzeniem fo i odpalenie mechanizmu, który na wyjściu daje PDFa na podstawie prawidłowo wypełnionego fo (a plik fo to odpowiednio spreparowany xml).

Fajny, sprawny, szybki, konfigurowalny projekt, który każdemu polecam.

Póki co walczę jeszcze z paroma rzeczami, jak np. generowanie pdfów wielostronicowych, szukanie edytora plików *.fo itp., ale to są już szczegóły.

Dzięki wielkie @czysteskarpety
Pozdrawiam

0

alleluja!
nie wyczuwam już zła, ani sił nieczystych
uważam ten wątek za... oczyszczony :)

0

jeszcze raz powtarzam, bo @Patryk27 usunął niesłusznie:
użyj R markdown.

0
Julian_ napisał(a):

jeszcze raz powtarzam, bo @Patryk27 usunął niesłusznie:
użyj R markdown.

No to użyj i wsadź ten obraz aby był widoczny - masz tam link do obrazka...

A odnośnie wydruku faktury, no to robimy to zwyczajnie - znaczy za pomocą funkcji graficznych...

Rectangle, Polygon, Line, TextOut, PatBlt, Ellipse, itp.
oraz: CreateFont, CreatePen, CreateBrush, etc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1