Ubuntu-server - brak wifi

0

Witam
Zainstalowałem serwer ubuntu - z oficjalnej strony ubuntu.pl (najnowsza produkcja) 14.04LTE

Problem w tym że nie mogę wykonać żadnych poleceń bo musze mieć połączenie z netem. Mój laptop posiada jedynie Wifi a bez wifi nie zainstaluje sterowników wifi. Zatem impas.

Proszę o pokierowanie co mam ściągnąć ? Czy z pena da się zainstalować sterowniki ? Czy serwer znajdzie pena ?

0

Daj wynik lspci | grep -i net

0
karolinaa napisał(a):

Daj wynik lspci | grep -i net

Opcja grep -i net -> nie odpowiada konczy komendy (wymagany restart)

Opcja lspci:

WP_20161119_16_41_10_Pro.jpg
<image>WP_20161119_16_41_10_Pro.jpg</image>
user image

1

Nie, musisz podać całą komendę:

lspci | grep -i net

To przekieruje wynik lspci do grepa, który coś tam zrobi.
A grep wcale nie zawiesza się i nie wymaga restartu - naciśnij Ctrl+C, a go zamkniesz.

Aczkolwiek lspci było krótkie i odpowiedziało na pytanie karoliny: masz kartę sieciową bezprzewodową Intela, wykryło ją. Jaki jest wynik komendy ip a? Masz tam coś poza lo, np. wlan0? Jeśli tak, to spróbuj zedytować plik /etc/network/interfaces, np. podobnie do tego: http://askubuntu.com/a/650369

1
Ktos napisał(a):

Nie, musisz podać całą komendę:

lspci | grep -i net

To przekieruje wynik lspci do grepa, który coś tam zrobi.
A grep wcale nie zawiesza się i nie wymaga restartu - naciśnij Ctrl+C, a go zamkniesz.

Aczkolwiek lspci było krótkie i odpowiedziało na pytanie karoliny: masz kartę sieciową bezprzewodową Intela, wykryło ją. Jaki jest wynik komendy ip a? Masz tam coś poza lo, np. wlan0? Jeśli tak, to spróbuj zedytować plik /etc/network/interfaces, np. podobnie do tego: http://askubuntu.com/a/650369

Wiec dziekuje za zainteresowanie w odpowiedziach:

user image
https://zapodaj.net/85689845b40c6.jpg.html

Niestety nie mam wlan0, nie jestem pewien już tego co robię. Nie wiem jaki jest następny krok ?

1

wlp2s0 to również karta sieci bezprzewodowej, tylko w pewnym momencie zmienione zostały nazwy interfejsów i nie jest już teraz "wlan0" tylko takie dziwniejsze nieco znaczki.

Zedytuj plik /etc/network/interfaces i wpisz tam:

auto wlp2s0
iface wlp2s0 inet dhcp
wpa-ssid TWOJA_SIEC_WIFI
wpa-psk TWOJE_HASLO_WIFI

Potem wydaj komendę sudo ifup -v wlp2s0 i powinien się podłączyć do sieci.

1

Zacząłbym od podania dokładnego modelu kompa - czasami konkretne modele mają takie problemy i są na to specyficzne rozwiązania pod dany model.

Pytanie z rodzaju "IT Crowd" - próbowałeś wyłączyć i włączyć hardware'owo Wifi? Taki przełącznik z prawej strony (u mnie) laptopa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1