Ubuntu się zawiesza

0

Dzisiaj mój Ubuntu 16.04 zaczął się zawieszać. Przesyłam wpis z kern. log. Jakieś propozycje, gdzie może leżeć problem i co zrobić dalej? Około 10.30-10.40 komputer zawiesił się dobre 5 razy. Wykonywałem program, który dosyć mocno obciążał procesor. Myślałem, że problem związany jest z płytą główną, ale jak przestałem programować, tak póki co nic się nie zawiesza. Dodam, że równolegle jest zainstalowany Windows 8.1, który ani razu się nie zawiesił. Jakieś propozycje, co z tym zrobić? :)

http://wklej.to/eKLHb

0

No to masz odpowiedź, program jest winny który zbyt mocno obciąża procesor i stąd zwiechy. To nie wina Ubuntu prawdopodobnie tylko wadliwego programu, nic o nim nie opisałeś jaki to program czy napisany w wymagającej Javie?

0

Program napisany C, tworzący wątki w procesie z rozwiązaniem problemu wzajemnego wykluczania. Przedstawiam kawałek loga z momentu, w którym musiało dojść do zawieszenia:

 Nov  7 10:24:10 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [   61.904930] ACPI Warning: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP._DSM: Argument #4 type mismatch - Found [Buffer], ACPI requires [Package] (20150930/nsarguments-95)
Nov  7 10:24:10 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [   61.905037] nouveau 0000:01:00.0: DRM: suspending console...
Nov  7 10:24:10 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [   61.905042] nouveau 0000:01:00.0: DRM: suspending display...
Nov  7 10:24:10 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [   61.905050] nouveau 0000:01:00.0: DRM: evicting buffers...
Nov  7 10:24:10 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [   61.905052] nouveau 0000:01:00.0: DRM: waiting for kernel channels to go idle...
Nov  7 10:24:10 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [   61.905087] nouveau 0000:01:00.0: DRM: suspending client object trees...
Nov  7 10:24:10 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [   61.912669] nouveau 0000:01:00.0: DRM: suspending kernel object tree...
Nov  7 10:26:26 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [  198.328449] wlp4s0: Limiting TX power to 20 (20 - 0) dBm as advertised by 00:23:33:2b:da:00
Nov  7 10:26:26 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [  198.432735] wlp4s0: Limiting TX power to 17 dBm as advertised by 00:23:33:2b:da:00
Nov  7 10:37:19 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [  851.437512] ath: phy0: DMA failed to stop in 10 ms AR_CR=0x00000024 AR_DIAG_SW=0x02000020 DMADBG_7=0x0000a400
Nov  7 10:45:26 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [ 1337.923313] show_signal_msg: 33 callbacks suppressed
Nov  7 10:45:26 marcin-Lenovo-Z580 kernel: [ 1337.923318] hud-service[1481]: segfault at b778ba74 ip b778ba74 sp bf8b06b0 error 15 in ld-2.23.so[b778b000+1000]
Nov  7 10:45:26 marcin-Lenovo-Z580 NetworkManager[791]: <info>  [1478511926.7565] device (wlp4s0): state change: activated -> deactivating (reason 'connection-removed') [100 110 38]

Program tworzył wątki pthread oraz zapobiegał wzajemnemu wykluczeniu, to wszystko. Mało tego, ostatecznie nawet się nie skompilował, stąd problem tym dziwniejszy.

1

To jest nowe jądro. Problem leży zapewne w modowaniu karty sieciowej. Pakiety w tej dystrybucji prawie zawsze są na unstable, a dynamiczne modowanie jądra, nie pomaga w stabilności. Skorzystaj ze starszej dystrybucji z stabilnymi pakietami. Proponowałbym Ci przesiadkę na Debiana. Będziesz miał wszystko bardzo podobne, a problem prawdopodobnie zniknie.

2

To nie jest wina programu. Są dwie możliwości:

  1. Masz awarię sprzętu wrażliwą na temperaturę - Twój program powoduje wzrost temperatury procesora lub pamięci i doprowadza do niestabilnej pracy sprzętu. Sprawdź temperaturę, prędkości wiatraczków itp.

  2. Twój program robi akurat coś takiego, co "ujawnia" błąd w kernelu systemu. Spróbuj zmienić jądro na inną wersję.

0

Dzięki wielkie za info. Przejdę albo na starsze wersje, albo faktycznie pomyślę nad innym Linuksem. Polecacie jakiś program Linuksowy badający parametry temperaturowe?

1

"lm-sensors", ale teraz to może nazywać się "sensors", zmienili ostatnio nazwę pakietu.

0

Dzięki wielkie. Ostatecznie zainstalowałem Minta z Virtual Boxa. Strasznie się ścina. Macie jakieś pomysły, co z tym zrobić? Może po prostu na virtual boxie zainstalować sterowniki?

1
Ceplusplus napisał(a):

Dzięki wielkie. Ostatecznie zainstalowałem Minta z Virtual Boxa. Strasznie się ścina. Macie jakieś pomysły, co z tym zrobić? Może po prostu na virtual boxie zainstalować sterowniki?

Oczywiście że trzeba zainstalować Guest Additions.

0

Zainstalowałem, ale niestety nic to nie dało. O ile Windows chodzi ładniutko, tak Mint zainstalowany na boksie chodzi żenująco wolno (praktycznie nie da się nic zrobić). Może problem jest w dynamicznej alokacji? Dodam, że zainstalowałem wersję 32 bit, wykorzystuje 1 rdzeń 100 procentowo, 128 MB pamięci i 2048 MB ram.

0

Co to znaczy "128 MB pamięci i 2048 MB ram"?

0

Niestety zawiesza się Windows, także Mint. Co jakiś czas, średnio 1-2 razy na dzień. Jakieś pomysły, co z tym zrobić? Jakieś narzędzia diagnostyczne, ew. wrzucić logi?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1