Szyfrowanie dysku, chmura i bezpieczenstwo z prywatnoscia

0

Dotychczas korzystałem z BitLockera bez TPM oraz z OneDrive z automatycznym upload zdjęć, dokumentów, wszystko.

Założyłem konto na protonmail i mega i tam zamierzam wszystko trzymać.
A BitLockera chciałem zamienić na True lub Vera crypt ale nie obsługują GPT.
Jak żyć?

1

Partycję systemową trzymaj szyfrowaną BitLockerem, a dane na plikach-kontenerach TrueCrypta czy VeraCrypta - nie zadziała w ten sposób?

0

Mija się z celem. BitLocker jest nie wiarygodny.

0

True Crypt już też słabo trochę...

WARNING: Using TrueCrypt is not secure as it may contain unfixed security issues.
truecrypt.sourceforge.net

0

haha to proszę o konkretne dowody złamania bitlockera i truecrypta w trybie rzeczywistym (a nie zamrażanie pamięci czy inne pierdoły)

0

backdoor?

0

ale mi chodzi o konkrety, a nie domysły

0
Wielki Szczur oof napisał(a):

Mija się z celem. BitLocker jest nie wiarygodny.

no ale tylko partycja z systemem miałaby być zaszyfrowana bitlockerem. Po co szyfrować sam system? A jeśli dlatego że nie jest oryginalny to w zupełności wystarczy BitLocker bo trzynasty posterunek raczej z ewentualnego backdoora nie skorzysta. Poza tym szyfrowanie partycji z systemem zmniejsza performance

W Internecie są wiarygodne przesłanki świadczące że Bitlocker może mieć backdoora - to wystarczy żeby mu nie ufać

Truecrypt w wersji przedostatniej jest bezpieczny, a w ostatniej wersji na pewno nie bo wycięto z niej funkcje szyfrowania

0
Pijany Terrorysta napisał(a):

W Internecie są wiarygodne przesłanki świadczące że Bitlocker może mieć backdoora - to wystarczy żeby mu nie ufać

Truecrypt w wersji przedostatniej jest bezpieczny, a w ostatniej wersji na pewno nie bo wycięto z niej funkcje szyfrowania

a kto tego backdoora miałby niby wykorzystać ? informatyk za 2500brutto ze stołecznej komendy co robi formaty ? :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1