Jaki godny nastepca gt8800 ?

0

Moja karta graficzna zasugerowala wczoraj ze jest zmeczona zyciem (8800 gt), wyswietlajac artefakty na ekranie. Szukam godnego zastepcy. Wymagania:

  • nie gorsza niz to co mam
  • cicha
  • bez problemow z chlodzeniem (to mi strasznie dalo w d... przy tej karcie)
  • za rozsadna kase (max 500 zl, ale oczywiscie im taniej tym lepiej), moze byc uzywka, ale jesli karta ma byc ograniczana przez procka lub mobo to nie ma to sensu. Po prostu zalezy mi zeby byl dobry stosunek mozliwosci/kasa.

Ponizej parametry kompa:

Plyta glówna:
  Typ procesora                                     QuadCore Intel Core 2 Quad Q6600, 2400 MHz (9 x 267)
  Nazwa plyty glównej                               Intel Dragontail Peak DP35DP  (2 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
  Mikrouklad plyty glównej                          Intel Bearlake P35
  DIMM1: Patriot Memory PDC22G6400LLK               1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM  (5-5-5-16 @ 400 MHz)  (4-4-4-11 @ 266 MHz)  (3-3-3-8 @ 200 MHz)
  DIMM3: Patriot Memory PDC22G6400LLK               1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM  (5-5-5-16 @ 400 MHz)  (4-4-4-11 @ 266 MHz)  (3-3-3-8 @ 200 MHz)
  Typ BIOS'u                                        Intel (07/15/2009)
  Port komunikacyjny                                Port komunikacyjny (COM1)

Ekran:
  Karta wideo                                       NVIDIA GeForce 8800 GT (Prerelease - WDDM 1.1)  (512 MB)
  Akcelerator 3D                                    nVIDIA GeForce 8800 GT
  Monitor                                           Samsung SyncMaster 910M/910V/913V  [19" LCD]  (H9NYC39964)
1

Zobacz na AMD 7950, GTX 660TI(ale te raczej proc ograniczy). GTX 560 TI(TI musi być) lub AMD 6970, a za resztę kasy dokupić ramu do min 4GB

PS: Sprawdź najpierw czy na pewno zasilacz podoła.

0

Kup sobie cały pecet za te 500zł... na allegro, czy innym złomowisku, a i tak będzie nowszy, więc i sprawniejszy zapewne.

0

Zasilacz mam raczej porzadny: corsair 520

cher - a moglbys podeslac link do jakiegos PC za 500zl ktory bedzie lepszy?

1

Myślę, że do zastąpienia 8800GT dobrym wyborem będzie GTX 260. Jest trochę lepszy od 8800GT, procesor nie powinien go ograniczać.Na allegro jest kilka ciekawych używanych GTX 260 np taki: http://allegro.pl/geforce-gtx260-gainward-1792mb-448-bit-i5228239978.html

W budżecie podałeś 500 zł, kartę kupisz za 200, za resztę proponuję dokupić RAM i powinno być dobrze.

0

Taka podejdzie? http://allegro.pl/palit-geforce-gtx-260-sonic-216-sp-896mb-gddr3-i5216848509.html moglbym na miejscu odebrac. A z tego co czytalem 260 jedza o wiele mniej pradu niz 560 TI wiec karta wydaje sie sensowna (wydajnosciowo to mi ten 8800 wystarczyl).

Jeszcze pytanie, jakie kosci RAM powinienem dokupic? (niestety ale wiedza o sprzecie bardzo mi sie zdezaktualizowala)

1

Tak, może być jeżeli 8800GT wydajnościowo ci wystarczał to GTX260 tymbardziej będzie pasował.Co do pamięci do podana przez Ciebie w pierwszym poście płyta główna posiada 4 sloty na pamięć DDR2 667/800. DDR2 667 raczej odpada bo wolniejsza od 800 a z pierwszego postu wynika że masz już 2x1GB 800Mhz więc dobrym wyborem będzie kupienie 2GB w kościach po 1GB w opisie widze że masz pamięci firmy Patriot więc może taka oferta cie zainteresuje: http://allegro.pl/patriot-pamiec-ram-2gb-2x1gb-pc2-6400-800mhz-cl4-i5224546647.html

W ten sposób wykorzystasz wszystkie sloty dostępne na płycie głównej, będziesz miał w sumie 4GB RAM i dobrego zastępcę dla 8800GT. Biorąc pod uwagę cenę karty z linku który podałeś + cena podanych pamięci jest szansa że cała operacja zamknie się w kwocie około 300 zł.Ale to tylko moja sugestia, zrobisz jak będziesz uważał.

0

Kart z serii Geforece 8*** miały wadę fabryczną (słabe lutowania) która obawiała się po jakimś czasie właśnie artefaktami. Próbowałeś ją upiec? Ja miałem taki problem 2 lata temu i po pieczeniu działa mi do dziś.

0

Patrioty zamowione.

Co do wypiekania sam nie wiem, boje sie zeby sie nie okazalo ze potem mi sie np. Mobo spali od grafiki. Chociaz z drugiej strony jako inzyniera korci mnie zeby sprobowac.

0

Ten komputer jest podobnej klasy jak mój, czyli delikatnie mówiąc badziewny :P. Zastanów się czy jest sens w niego inwestować, jak podobnego kupisz za grosze.

1

Wygląda na to, że próbujesz kupić komputer. Czy chciałbyś, żebym:

  • <label><input type="radio">Poszukał informacji o komputerach w usłudze Bing</label>,
  • <label><input type="radio">Sam poszukam informacji, dziękuję</label>.

<label><input type="checkbox">Nie pokazuj więcej tej informacji</input></label>

0

Kupilem tego GTX 260, i jak na razie jedne z najlepiej wydanych pieniedzy w zyciu. Wlaczam komputer i zastanawiam sie czy dziala (cisza w stosunku do starej karty). Nie grzeje sie. Obraz na monitorze ostrzejszy (serio) i nie wywala sie na grach gdzie wczesniej momentalnie artefakty lecialy (np. Far Cry).

0

To by się zgadzało z tym co piszą w różnych testach o tej karcie że ma ciche chłodzenie i rozsądne temperatury zarówno w spoczynku jak i pod obciążeniem.W każdym razie cieszę się że mogłem coś sensownego doradzić.

0
skyfall napisał(a):

To by się zgadzało z tym co piszą w różnych testach o tej karcie że ma ciche chłodzenie i rozsądne temperatury zarówno w spoczynku jak i pod obciążeniem.W każdym razie cieszę się że mogłem coś sensownego doradzić.

Tylko że to jakiś... grzmot nie wiadomo do czego, a do tego aż z 2 stówy.
http://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gtx-260/specifications

Maximum Graphics Card Power (W) 182 W
czyli to jest typowa lokomotywa a nie karta do grafiki. :)

http://www.videocardbenchmark.net/video_lookup.php?gpu=GeForce+GTX+260&id=17

0

Co rozumiesz przez lokomotywe? A co do zuzycia pradu, zobacz jak malo karta ciagnie w spoczynku albo przy grafice C64 lub Amigi). Dla mnie jest w tym momencie w 100% wystarczajaca i o niebo lepsza od poprzedniej. Poza tym nie 200 tylko 160 :) - WhiteLightning dzisiaj, 08:28

Lokomotywa to taka typowa maszyna... o znikomej sprawności.

Masz tę tabelkę i tam:
GeForce GTX 260 1,116 $95.38*
i to żre 180 W.

A teraz jedziemy w górę i sprawdzamy sobie np. kartę 7770, która ma takie parametry:
Radeon HD 7770 2,153 $95.99
cena taka sama, no ale ta karta używa maks. 90W, i jest 2 razy wydajniejsza... no, czyli ona jest efektywnie 4 razy tańsza od tej waszej lokomotywki. :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1