Serwer SMB i prawa systemowe

0

Witam,

Mam taką konfiguracje serwera samba:

[global]
   workgroup = SLACK
   server string = Samba Server
   security = user
   hosts allow = 192.168.0. 192.168.1. 127.
   load printers = no
   log file = /var/log/samba.%m
   max log size = 50
   dns proxy = no

#============================ Share Definitions ==============================
[homes]
   comment = Home Directories
   browseable = no
   writable = yes

[printers]
   comment = All Printers
   path = /var/spool/samba
   browseable = no
   guest ok = no
   writable = no
   printable = yes

[public]
   comment = Public
   path = /home/public
   writable = yes
   printable = no
   create mask = 0775

Problem polega na tym, że zalogowany użytkownik może usuwać pliki innych użytkowników, przykładowo, nawet ja na root'cie zrobię plik
-rw-r--r-- 1 root root 0 Nov 6 11:26 a
w katalogu udostępnionym, użytkownik np. "ktos" w grupie "ktos" spokojnie usunie plik.
Proszę o pomoc, co tu nie gra?

0

Odkryłem że problem jest po stronie systemu.
Katalog który jest udostępniony, ma prawa:
drwxrwx--- 17 root public 4096 Nov 6 12:14 public/
Jeżeli root utworzy plik w tym katalogu
-rw-r--r-- 1 root root 0 Nov 6 12:15 kat
To i tak wszyscy którzy należą do grupy public mogą go usunąć.
Jak dać dostęp do katalogu użytkownikom, aby mogli swobodnie tworzyć pliki, ale żeby nie mogli nawzajem ich sobie kasować?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1