Router czy AP

Odpowiedz Nowy wątek
2013-10-10 16:50

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

Lokalizacja: Kraków

0

Witam

W domu na piętrze mam router Cisco. Podpięte są do niego 3 komputery znajdujące się na piętrze oraz 1 laptop, który poprzez WiFi łączy się z parteru. Sygnał jest kiepski. Internet kablem jest podciągnięty również na parter do pokoju obok tego, w którym jest laptop. I teraz pytanie: czy podpiąć tam router tak aby poprzez wifi udostępniał internet do laptopa? (czy będą konflikty gdy 2 routery będą podpięte do internetu?) Czy może użyć jakiegoś AP? (jakiego, tak żeby zadziałał z Cisco).

Mam nadzieje, że w miare zrozumiale to opisałem ;p
Gdyby coś było potrzebne to proszę pisać

Pozostało 580 znaków

2013-10-10 17:25
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

Lokalizacja: Rzeszów

0

Niezrozumiale :P Potrzebujesz mieć dobry zasięg wifi na cały dom jak rozumiem?
I aktualnie posiadasz router Cisco, który wifi nie ma, oraz COŚ z czego po wifi ciągniesz też internet. Czy tak?


Pozostało 580 znaków

2013-10-10 17:33

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

Lokalizacja: Kraków

0

Router ma wifi. Napisałem, że laptop się łączy właśnie przez WiFi, ale zasięg jest słaby.

Pozostało 580 znaków

2013-10-10 17:58

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

mam w domu netgeara dgn-3500 i do niego podłączyłem tp-link tl-wr340g i bez żadnego problemu działa tylko trzeba ustawić routera jako AP (wyłączyć DHCP , ustawić IP jego inne niż np. 192.168.1.1 tylko jakies spoza DHCP tego Cisco to tam np. 192.168.1.2 i nie wpinamy kabla do WAN tylko do jakiegoś z LAN ) i powinno działać (przynajmniej u mnie działa)


Pozostało 580 znaków

2013-10-10 18:19

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

Nie ma co komplikować życia routerem, który wcale nie jest tu potrzebny (a i samo jego przeznaczenie jest inne). Kup zwykłego Access Pointa.

Pozostało 580 znaków

2013-10-10 19:50

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 11 miesięcy temu

0

Możesz użyć technologii WDS: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wireless_Distribution_System
(potrzeba routerów/access pointów z takim ficzerem)

Możesz też po prostu podłączyć jeden router do drugiego. Pierwszemu routerowi w WAN wpinasz internet, drugiemu routerowi w WAN wpinasz LAN pierwszego routera. Odpowiedni config i będzie hasało.


Women were the reason I became a monk - and, ah, the reason I switched back...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0