Repozytorium GIT

0

Zainstalowałem pod Windowsa 7 msys git

podałem Gitowi moje dane do commitów poleceniem:

git config --global user.name "Imię i nazwisko "
git config --global user.email "[email protected]"

teraz muszę utworzyć repozytorium w danym katalogu podany mam przykład na katalogu ~/repo

niedakh@valinor:/repo$ git init .
Initialized empty Git repository in /home/niedakh/repo/.git/
niedakh@valinor:
/repo$

tyle, że kiedy wpiszę podane wyżej polecenie wyskakuje mi błąd, proszę o wskazówki co zrobić?

0

wyskakuje, że nie ma takiego katalogu, być może należy wcześniej założyć odpowiedni folder z tą nazwą, lecz nie wiem gdzie dokładnie.

<image> http://imageshack.us/photo/my-images/228/gitc.jpg/ </image>

0

spróbuje najpierw przejść do katalogu repo
cd ~repo
git init .

0

moim zdaniem to jest jakiś bug portu na windowsa.
Zamiast tworzyć repo w bieżacym katalogu, utwórz katalog za pomocą polecenia gita:
git init newRepo
cd newRepo

Zwróć uwagę, że w komunikacie jest spacja pomiędzy "/home/niedakh/repo/" a ".git" najwyraźniej to jest problemem.

PS. Robienie screenshota z konsoli jest bezsensu, nie łatwiej było skopiować tekst z konsoli i wkleić bezpośrednio do forum?

0

Sposób MarekR22 pomógł stworzyłem najpierw katalog Repo a następnie całą ściężkę jaką potrzebuję.

W wybranym katalogu na dysku tworzymy żądaną strukturę katalogów oraz dodajemy ją do repozytorium

A teraz kolejne pytanie jak dodać tę strukturę katalogów do repozytorium, czy może już została dodana, instrukcje

niedakh@valinor:/repo$ mkdir -p zim-2011-12/log-algo/lista-4/
niedakh@valinor:
/repo$

nie wchodzą mi znowu wyskakuje, że No such file or directory

0

Możesz wyjaśnić sens pisania:
niedakh@valinor:~/repo$
Jako modły przed każdą komendą?

0

tak jest napisane na stronie z której biorę zadania,
że tam po kolei należy wpisywać to niedakh@valinor właśnie tyle, że dalej coś mi błędy wyskakują.

mam stworzony katalog który potrzebuję, lecz moje pytanie czy ta struktura katalogowa jest zapisana w repozytorium, czy będę w stanie coś zacommitować ?

1

Nie należy wpisywać żadnego niedakh@valinor! To wszystko co jest do znaku $ to prompt :|
Inne komendy pisałeś normalnie i działały, potem zacząłeś pisać cholera wie jak i przestały działać. Wyciągnij wnioski?

0

ok napisałem tę komendę bez niedakh@valinor wpisałem

mkdir -p zim-2011-12/log-algo/lista-4/

i nie wyskoczył mi żaden błąd więc prawdopodobnie wszystko gra.

a jeśli chodzi o wrzucanie rozwiązania do repozytorium to rozumiem, ze nadal mam wpisywać komendy tyle, że bez tego niedakh@valinor

czy to co zostanie wrzucone do repozytorium , będę miał kopie tego co wrzuciłem w folderze w którym mam tą ścieżkę?

0

W repozytorium zostanie umieszczone tylko czego sobie zażyczysz. Pliki dodaje się za pomocą:
git add sciezkaDoPliku

Można też dodać wszystko podczas commit'a używając przełącznika -a, ale zwykle kończy się to dodaniem do repo mnóstwa śmieci, więc odradzam codzienne stosowanie.

Jak używasz windowsa, to może lepiej zainstaluj git tortoise (niestety jest dostępny tylko na windowsa). Będzie ci trochę łatwiej zrozumieć filozofię git-a.
Osobiście uważam, że mercurial jest łatwiejszy w użyciu.

0

a jest jakieś polecenie które sprawdzi co dodałem do repozytorium i co zostało dodane dobrze, a co nie zostało w ogóle zapisane, żebym wiedział co tam się aktualnie znajduje?

0

Wklep łaskawie polecenie "git" do terminala i z helpa który ci wyskoczy dowiesz się sam że "git status".

0

ok dzięki za pomoc

0

To podsumowując

  1. Otwieram msysgit

  2. wpisuję komendę: (dzięki której przechodzę do tego katalogu)

    cd ~repo
    git init.

po wpisaniu tej komendy na zielono, gdzie zapisana jest nazwa komputera
z Imie@IMIE-KOMPUTER ~
na Imie@IMIE-KOMPUTER / <devel>

  1. Aby wrzucić rozwiązanie do repozytorium
    vim zim-2011-12/log-alg/lis-2/zad.pl
    git add zim-2011-12

po wpisaniu tej komendy ekran msysgit-a przeskakuje na :

http://imageshack.us/photo/my-images/269/grafq.jpg/

i teraz w tym nowym ekranie za pomocą konstrukcji git commit [nazwa pliku] dodaje pliki do repozytorium ?

co jeszcze oznacza <devel> ?

0

Ty się lepiej naucz shella zanim zaczniesz się brać za jedno z trudniejszych repozytoriów...

0

w tym repozytorium muszę oddawać, więc interesują mnie tylko podstawowe konstrukcje tworzenie katalogu, dodanie nowego pliku, dodanie komentarzy tyle, więc chciałbym się dowiedzieć czy tak jak napisałem będzie dobrze?

0

Nie rozumiesz absolutnie tego co ci się na ekranie dzieje. Pierwsze polecenie otwiera edytor tekstowy VIM - pogoogluj.

0

Użyj zamiast vim to nano, jest łatwiejsze,
ps w tym co pokazałeś - zapomniałeś wyjść z edytora, a w vim to jest sztuka.

0

czyli otwierając ten edytor, mam wtedy wpisać kod mojego programu?
i potem poleceniem git add dodaje ten plik?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1