Windows 8

0

Dobra mam dość... W VirtualBox'ie to samo!! Nie wykrył jakichś zasranych sterów od napędu. WTF?! Mam Win7 x64 i najnowszego VB, co może się dziać? Czy to jednak wina tego szajsu LG?

0
xeo545x39 napisał(a)

Dobra mam dość... W VirtualBox'ie to samo!! Nie wykrył jakichś zasranych sterów od napędu. WTF?! Mam Win7 x64 i najnowszego VB, co może się dziać? Czy to jednak wina tego szajsu LG?

Bo instalka waży 2x mniej niż normalna, a zawiera nawet Visuala w pakiecie? Z tego wynika że ze sterownikami krucho, w końcu to tylko podgląd dla developerów.

Czy tak ciężko to zrozumieć że to tylko developer preview i Microsoft wyjątkowo ma gdzieś czy ci to pójdzie na 20 letnim złomie czy też nie.

0

Urojenia? Wersja x64 z Visual Studio ma niewiele poniżej 5GB, sugerujesz, że któraś z wcześniejszych ważyła 10GB?

Nie ogarniam trochę niektórych narzekań, ta wersja została wydana tylko i wyłącznie po to, żeby zaprezentować programistom runtime jaki stoi za Metro UI i zachęcić ich do tworzenia aplikacji, które będą właśnie najważniejszym elementem tego nowego interfejsu. Żadnej z obecnych aplikacji nie będzie w finalnej wersji, a zdaje się, że niektórzy patrzą na to wydanie jak na wersję RTM, od której zapewne dzieli niecały rok.

Naprawdę polecam obejrzenie chociażby keynote z obecnie trwającej konferencji, nie byłoby tylu dziwnych wątpliwości :>.

0

Dokładnie, dodatkowo instalacja na fizycznym kompie to jest ryzyko - pomijając już fakt, że możesz stracić dane, partycje itd. to teoretycznie może Ci nawet kompa spalić - nie ma żadnej gwarancji, żadnego supportu, może działać, a nie musi, może zrobić cokolwiek.

Ogólnie nie można narzekać na UI, na zachowanie systemu, na brak jakichś funkcji itd., bo do wydania choćby bety pozostały raczej gruuuube miesiące i ta wersja nie bardzo nadaje się do czegoś innego jak zobaczenie jak to mniej więcej może wyglądać. Z ciekawszych rzeczy to obczajenie koncepcji WinRT i pisania pełnoprawnych aplikacji w js+html+css - korzystanie z tego samego API co C#, C/C++, C++/CLI

0

Mam rozwiązanie. Wszyscy, którzy mają problemy z instalacją z tymi sterownikami czy czymś, odłączcie po prostu napęd i zainstalujcie z penda albo w VB z ISO.

1

nie wypalać płyty, instalować z ISO podmontowanego w VirtualBoksie.

0

Tak w ogóle, to ja prawie takiego eksploratora miałem 8 lat temu w XP. Może nie wyglądał tak jak ten, ale był funkcjonalny. Wystarczyło poprzez: Widok -> Paski narzędzi -> Dostosuj wyciągnąć najczęściej używane przyciski na wierzch. Bez żadnych wieloletnich, miliardy dolarów badań częstotliwości użycia funkcji przez użytkowników... W Viście i 7 możliwości ustawień eksploratora zjeby z M$ ograniczyły. Teraz przywracają normalność, a tłuszcza się podnieca... Widzę tu pewną analogię do pewnego amazing telefonu i jego amazing działającej anteny.

0
somekind napisał(a)

Widzę tu pewną analogię do pewnego amazing telefonu i jego amazing działającej anteny.

Pierdzielenie, trzeba się bardzo postarać, żeby ci zasięg z iPhone 4 zniknął, a jak ktoś ma jakikolwiek case to zwyczajnie nie ma na to szans. Widzę tutaj pewną analogię do szukania dziury w całym, skoro nie można się przyczepić do niczego innego.

0
  1. dlaczego wszyscy piszą „Windows 8”, skoro to się nazywa „Windows Developer Preview”, a wewnętrzny numer wersji to NT 6.2?
    Nie wiadomo jak się ostatecznie system będzie nazywał, równie dobrze może pójść do kosza i zaczną rozwój od nowa bazując na siódemce.
    Nie raz już to miało miejsce.

  2. do zarządzania plikami polecam commandery (np. Total Commander). Wszelkie te explorery, nautiliusy itp. mogą się schować przy wygodzie dowolnego commandera.

0

Też jestem zwolennikiem (wręcz fanatycznym) TC. Przypomnę dwa fakty:

  • w czasach prehistorycznych (Win 3.11), windows miał dwupanelowy (ala TC) menadżer plików o nazwie FileManager,
  • w tych samych czasach poprzednik TC (Norton Commander) rywalizował z menadżerem XTree. XTree miał cechę, której mi brakuje w TC, jeżeli były w panelu pliki zaznaczone ("na czerwono"), to istniały dwa skróty klawiszowe, jeden działał na pliku bieżącym, drugi na plikach zaznaczonych (TC działa zawsze na plikach zaznaczonych).
0
Azarien napisał(a)
  1. dlaczego wszyscy piszą „Windows 8”, skoro to się nazywa „Windows Developer Preview”, a wewnętrzny numer wersji to NT 6.2?
    Nie wiadomo jak się ostatecznie system będzie nazywał, równie dobrze może pójść do kosza i zaczną rozwój od nowa bazując na siódemce.
    Nie raz już to miało miejsce.

Nie siej paniki, 6.2 to tylko numer wersji, a (póki co wewnętrzna) nazwa systemu to Windows 8. Developer Preview to nazwa konkretnego wydania. Szanse na to, że system ostatecznie będzie nazywał się inaczej są baaaardzo małe, zwłaszcza, że pracownicy Microsoftu publicznie określają system mianem "Windows 8".
Nazwa Longhorn, czyli nazwa kodowa Visty została porzucona przed publiczną zapowiedzią systemu, prawie dwa lata przed wydaniem. Gdyby chcieli zrobić to teraz, zrobiliby to wcześniej.

0
Azarien napisał(a)
  1. dlaczego wszyscy piszą „Windows 8”, skoro to się nazywa „Windows Developer Preview”, a wewnętrzny numer wersji to NT 6.2?

Chyba dlatego, że Microsoft używa tej nazwy oficjalnie, zresztą: "The Windows Developer Preview is a pre-beta version of Windows 8 for developers.". A poza tym: http://blogs.msdn.com/b/b8/

  1. do zarządzania plikami polecam commandery (np. Total Commander). Wszelkie te explorery, nautiliusy itp. mogą się schować przy wygodzie dowolnego commandera.

Niby tak... Ale to trzeba lubić. Ja próbowałem już parę razy przekonać się do commanderów, ale chyba jestem po prostu za stary, żeby zmienić przyzwyczajenia.

0

Microsoft będzie chciał podkreślić rewolucyjność nowego systemu, a nazwa podobna do poprzedniej nie sprzyjałaby temu.
A co do numeru wersji stawiam na NT 7.0 lub NT 8.0

0
lukasz1235 napisał(a)

Microsoft będzie chciał podkreślić rewolucyjność nowego systemu, a nazwa podobna do poprzedniej nie sprzyjałaby temu.
A co do numeru wersji stawiam na NT 7.0 lub NT 8.0

Podkreślanie rewolucyjności poprzez przeskoczenie z wersją kernela o 2 major wersje. Ciekawe. Obawiam się tylko że żaden pracownik biurowy nie powie ci na jakiej wersji NT pracuje :D

0

Odpaliłem na VirtualBoxie. Podoba mi sie: nowy Explorer, nowy zaaaaaajebisty menedżer zadań (bardzo mi czegoś takiego brakowało do tej pory w Windach), no i wreszcie wmurowana obsługa obrazów iso... To tak z grubsza co mi sie rzuciło w oczy. Wszystko fajnie, tylko na ch*j komu te kwadraciki zamiast normalnego menustart???? Irytująca rzecz, mam nadzieje że nie będzie tego w finalnej wersji. Rozumiem coś takiego na tabletach, ale żeby na PC...? :/
Aha: nie wiesz jak zamknąć system? :D zjedź kursorem w lewy dolny róg ekranu, kliknij Settings, w rozsuwanym zielonym panelu jest Power ;) ufff ciężko było to znaleźć..

0

Hah mi połowa tych opcji w "menu start" nie chciała się włączyć, zobaczymy jak wyjdzie jakaś beta.

0

nie czytałem wszystkich postów ale:
moim zdaniem po testach udostępnionej wersji win, uważam, że kafelki nie są zbyt poręczne (kwestia przyzwyczajenie), no ale do finalnej wersji jeszcze daleko więc zmienić może się wszystko, dalej - jestem wręcz przekonany, że windows 8 nie będzie jakimś przełomem, bardziej liczę na kolejny win 9
8 wniesie na pewno dużo nowości, nowy kernel, nowe usprawnienia, ale nie będzie czymś nadzwyczajnym

0

Windows 9 (o ile się pojawi) na pewno nie będzie miał dużo nowych funkcji. Raczej skupią się na poprawianiu tego co skopali w ósemce. A rewolucja jest zapowiadana zawsze, ale nigdy nic z tego nie wychodzi.

0

Rewolucją byłaby możliwość odpalenia Windowsa na chociaż tych urządzeniach, które obsługuje Linuks :]

0

A na jakiej jeszcze będzie sens uruchamiać desktopowego Windowsa? Żeby desktopowe Linuksy tak dobrze działały na ARM jak będzie Windows.

0
Rev napisał(a)

A na jakiej jeszcze będzie sens uruchamiać desktopowego Windowsa? Żeby desktopowe Linuksy tak dobrze działały na ARM jak będzie Windows.

Ten system chyba chce mieć coraz mniej wspólnego z desktopami.

0

Za kilkanaście lat MS wypnie na nas dupę i nie będzie jak grać na desktopach... Przejdziemy w erę marnych gierek na tabletach.

0
xeo545x39 napisał(a)

Za kilkanaście lat MS wypnie na nas dupę i nie będzie jak grać na desktopach... Przejdziemy w erę marnych gierek na tabletach.

Bo gracze sami wybierają konsole?

0

Masz na myśli te przestarzałe złomy o nazwie Xbox 360 albo Playstation 3? Xbox 360 ma już 6 lat, jego wydajność (zarówno CPU jak i GPU) jest na poziomie przeciętnego laptopa z dedykowaną grafiką.

0

MS chyba odrobił lekcje po tym jak przegapili internet skoro szturmem ruszają na nowe zabawki - nie chcą być w tyle.

0
lukasz1235 napisał(a)

Windows 9 (o ile się pojawi) na pewno nie będzie miał dużo nowych funkcji. Raczej skupią się na poprawianiu tego co skopali w ósemce. A rewolucja jest zapowiadana zawsze, ale nigdy nic z tego nie wychodzi.

9 na pewno się pojawi bo już nad nim pracują, tendencja przyjęła się taka, że w sumie co drugi system MS był całkiem udany, dlatego wierzę w win 9 ;]
vista była do bani, za to 7 jest jak najbardziej dobrym systemem, najlepsze jest to, że nie sypie się jak lubił to robić chociaż XP

kolejna rzecz to fakt, że MS zawalił sprawę bo między XP, a vistą minęło za dużo czasu i teraz chcą to chyba nadrobić puszczając kolejne wersje, choć i tak XP się na tyle przyjął, że większość wciąż nie ma zamiaru zmieniać

0

Niedawno znalazłem a nie widziałem tutaj:
http://marcinkruszynski.blogspot.com/ - strasznie dużo informacji o Windows 8, screenshoty itd.

0

Sam tak naprawdę nie wiem co myśleć o tym całym Metro.
Mnie osobiście się to podoba, ja jestem w stanie szybko ogarnąć nowy interfejs jednak dla przeciętnego Kowalskiego może to być nie mały problem. Z tego też względu pewnie 87% Kowalskich wyłączy ten interfejs na rzecz klasycznego co nie wróży dobrze popularności Microsoftu i ich nowego tworu.
Mówicie, że co drugi system jest udany tak?
Cóż... patrząc na obecną sytuację jest to prawda. O ile Windows XP był super systemem i jest do teraz wykorzystywany przez wiele firm to Vista okazała się do bani. Windows 7 jest godnym następcą XPka a skoro Windows 8 doda tak naprawdę jedynie to metro i wstążkę (głównie zauważalne zmiany) to w kolejnym Windowsie zostanie to obcięte do minimum lub totalnie skasowane = oklaski od wielu ludzi.
Windows MarketPlace (czy jak się to tam zwie) - pomysł dobry ale za grosz nie oryginalny. Totalna zgapa z Linuxa i MacOSx, które taki bajer już dawno mają z tą różnicą, że na Linuxie jest to darmowe.
Martwi mnie fakt - co będzie ze sprzedażą Windowsa 8 w USA jak tam na rynku dominuje MacOSx?
Zdecydowanie firma Microsoft robi wielki krok naprzód jednak na pewno nie pod względem oryginalności... no i mam nadzieję, że nie wdepnie w błoto tak jak z Vistą i ten system wypuszczą dopracowany.

0
sev napisał(a)

Sam tak naprawdę nie wiem co myśleć o tym całym Metro.

Nie ma co myśleć - to jest na telefony i tablety, a nie na PC.

Windows MarketPlace (czy jak się to tam zwie) - pomysł dobry ale za grosz nie oryginalny. Totalna zgapa z Linuxa i MacOSx, które taki bajer już dawno mają z tą różnicą, że na Linuxie jest to darmowe.

Dlaczego nie przyczepisz się do Ovi Store i Android Marketu?

Martwi mnie fakt - co będzie ze sprzedażą Windowsa 8 w USA jak tam na rynku dominuje MacOSx?

15% to jest dominacja?

1
sev napisał(a)

Windows MarketPlace (czy jak się to tam zwie) - pomysł dobry ale za grosz nie oryginalny. Totalna zgapa z Linuxa i MacOSx, które taki bajer już dawno mają z tą różnicą, że na Linuxie jest to darmowe.

Darmowe bo aplikacje są za darmo, a sądzę, że takich na WMP takich też nie zabraknie. Z kolei Canonical ma zamiar (o ile już tego nie zrobiło) wprowadzić też płatne aplikacje do swojego sklepu i mnie to nie dziwi. To że w managerach pakietów masz darmowe aplikacje to jest "wina" samych aplikacji a niekoniecznie systemu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1