Problem z CDROM i Slackware

0

Witam - kolejny problem z serii zepsuty hardware + software xD

Otoz tak:

Wypaliłem płytke z najnowszym Slackware'm. Sprawdziłem md5 - OK,
Wrzuciłem płytke do laptopa i zrestartowałem i slackware sie uruchomił do instalacji,
Wiec płyta na pewno dobrze wypalona. Teraz wrzucam do starego kompa ze stacja DVD i pisze:
'Searching for boot record from CDROM - Not found' - dziwne poniewaz potem restartuje kompa z płytka ubuntu w napedzie DVD i sie uruchamia. Czy to problem z napedem DVD, slackware'm czy tez samym systemem?

EDIT: a tak nawiasem mowiac naped strasznie dziwne dzwieki wydawal podczas odczytywania ubuntu - moze czas na wymiane?

0

skoro jedną płytę czyta wydając „dziwne dźwięki” a drugiej wcale, to masz walnięty napęd.

0

Nigdzie nie moge znaleŹĆ sterownikow na linux'a do karty sieciowej EW-7722In. Na załaczonej ulotce widnieje informacja o dostepnosci sterownikow na win/mac/linux ale na stronie sa same windowsowskie sterowniki: http://www.edimax.co.uk/en/support_detail.php?pd_id=325&pl1_id=1&pl2_id=44

Ma ktos jakis pomysł?

0

Może o wsparcie przez ndiswrapper im chodziło.

0

Jeśli ta karta jest oparta na chipsecie ralink to będzie działać po ściągnięciu firmware na sterowniku rt61pci lub innym ralink, wbudowanym w jądro. W debianie firmware do ralinka jest dostępne w repozytorium (pakiet firmware-ralink). Jeśli w RedHat nie ma swoich repozytoriów lub nie ma tam tego firmware - cóż, musisz szukać po necie, prawdopodobnie można wziąć plik firmware ze sterownika windowsowego i po odpowiednim przygotowaniu będzie działać.

Tradycyjnie już - zacznij od instalacji kernela 2.6.39.1 (czyli najnowszego) a następnie podaj co zwraca polecenie iwconfig oraz dmesg (tego będzie dużo, więc możesz sam się przyjrzeć czy nie ma coś związanego z wlan/ralink/edimax i podać to tutaj). W dmesg będą ewentualne informacje o tym czy sterownik został znaleziony, czy urządzenie zostało rozpoznane i czy brakuje firmware.

Ja bym był optymistą - jeśli piszą, że linux jest obsługiwany to prawdopodobnie jest to chipset ralink i sterownik wbudowany w jądro. Szkoda tylko że taką drewnianą dystrybucję sobie wybrałeś, RedHat wybitnie nie nadaje się na desktopa. Nie zdziwiłbym, gdyby w jądro nie były wkompilowane sterowniki wifi, bo na serwerach nikt raczej kart wifi nie używa.

W ostateczności zostaje jeszcze ndiswrapper i użycie sterowników spod Windowsa, ale to rozwiązanie dalekie od ideału.

0

iwconfig:

lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=0 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off

0

No to przecież karta jest widoczna, po co szukasz do niej sterowników skoro już jest obsługiwana? Spróbuj poszukać sieci, wykonaj kolejno polecenia:

ifconfig wlan0 up
iwlist wlan0 scan

Jeśli nie działa, to podaj tutaj komunikaty błędów oraz wynik polecenia lsmod

0

ok pierwsze polecenie działa i karta jest 'UP' ale drugie wywala bład:

wlan0 Interface doesn't support scanning: Device or resource busy

I zeczywiscie dioda Tx/Rx ciagle sie swieci.

Mam tez na slacku program wpa-gui ktory podaje status: 'Scanning' ale tak jest przez caly czas.

0

To pokaż wynik lsmod. Urządzenie było zajęte bo program gui też akurat skanował sieci w tym samym czasie.

0

Skoro chcesz używac linuksa, to warto dowiedzieć sie chociaz MINIMALNIE jak on działa poznać podstawowe komendy, bo teraz to już się błaźnisz... komenda LSMOD, małymi literami. I jeszcze wybrałeś dystrybucję dla zaawansowanych a nie początkujących...

0

lsmod:

 Module                  Size  Used by
joydev                  7695  0 
usbhid                 32435  0 
hid                    63771  1 usbhid
snd_seq_dummy           1119  0 
snd_seq_oss            25900  0 
snd_seq_midi_event      4696  1 snd_seq_oss
snd_seq                42680  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_pcm_oss            34554  0 
snd_mixer_oss          14726  1 snd_pcm_oss
ipv6                  236629  12 
lp                      7105  0 
fuse                   58136  1 
radeon                831066  2 
ttm                    44512  1 radeon
drm_kms_helper         23927  1 radeon
snd_via82xx            17595  0 
gameport                6861  1 snd_via82xx
rt2800pci               6955  0 
drm                   143170  4 radeon,ttm,drm_kms_helper
snd_ac97_codec         90095  1 snd_via82xx
rt2800lib              28263  1 rt2800pci
crc_ccitt               1087  1 rt2800lib
ac97_bus                 834  1 snd_ac97_codec
rt2x00pci               3954  1 rt2800pci
snd_pcm                59843  3 snd_pcm_oss,snd_via82xx,snd_ac97_codec
rt2x00lib              25762  3 rt2800pci,rt2800lib,rt2x00pci
snd_timer              15717  2 snd_seq,snd_pcm
i2c_algo_bit            4287  1 radeon
mac80211              181473  3 rt2800lib,rt2x00pci,rt2x00lib
snd_page_alloc          5925  2 snd_via82xx,snd_pcm
snd_mpu401_uart         5095  1 snd_via82xx
snd_rawmidi            15638  1 snd_mpu401_uart
i2c_viapro              4779  0 
snd_seq_device          4505  4 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq,snd_rawmidi
processor              23158  0 
ppdev                   4901  0 
rtc_cmos                7970  0 
cfg80211              122542  2 rt2x00lib,mac80211
parport_pc             18218  1 
i2c_core               16421  5 radeon,drm_kms_helper,drm,i2c_algo_bit,i2c_viapro
rtc_core               11871  1 rtc_cmos
snd                    43891  11 snd_seq_oss,snd_seq,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
shpchp                 23205  0 
sg                     21511  0 
thermal_sys            11426  1 processor
rtc_lib                 1502  1 rtc_core
parport                25627  3 lp,ppdev,parport_pc
via_agp                 5063  1 
via_rhine              17845  0 
rfkill                 13278  2 cfg80211
button                  4005  0 
agpgart                23062  3 ttm,drm,via_agp
mii                     3334  1 via_rhine
hwmon                   1065  2 radeon,thermal_sys
evdev                   7303  13 
eeprom_93cx6            1004  1 rt2800pci
soundcore               4641  1 snd

sorry juz mi ktos sugerowal lsmod wiec sobie zapamietalem ale ty napisałes z wielkiej litery. To jest dopiero przesladowanie xD

0

No i wszystko jasne. Sterownik jest (rt2800pci), ale aby karta działała, potrzebujesz jeszcze firmware, ponieważ karty na chipie ralink wymagają firmware aby działały. Firmware nie jest dostarczone od razu prawie z żadną dystrybucją z powodów licencyjnych (no, może takie coś jak Mint albo Pardus to wyjątki).
W debianie jest firmware do ralinków jest w repozytorium (sekcja non-free), tak jak pisałem na początku, ubuntu prawdopodobnie proponuje dociągnięcie firmware jeśli zobaczy taka kartę.

Nie wiem jak jest w Slackware, ale w każdym razie wszystko co ci jest potrzebne znajdziesz tutaj: http://linuxwireless.org/en/users/Drivers/rt2800pci. Jesli jednak Slackware posiada jakieś repozytorium i znajdziesz tam pakiet z firmware to lepiej skorzystaj z repozytorium.

Firmware wrzucasz przeważnie do /usr/lib/firmware albo /lib/firmware, ale to zależy od dystrybucji i od konfiguracji systemu. Możesz przejrzeć komunikaty dmesg i tam znajdziesz info jakiego firmware brakuje i gdzie powinno być wrzucone.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1