Nokia do 600zł

0

Witam. Zna ktoś dobra nokie do 600zł z następującymi własciwoścami

-mp3
-wi-fi
-aparat +3.2px

  • fajny wyglad
0

Może 5800? Co prawda nie wiem czy wygląd ci sie spodoba, ale pozostałe rzeczy sa.

0

Ja dodam od siebie, że wi-fi, bardzo szybko wyczerpuje baterię w telefonie. :/
(Polecam LG KP501 ;] )

0

ja polecam n95 8gb. Za nic ja nie zamienie :D wlasnie z niej pisze

0

E71

0

zdecydowanie e52

0

Slidera to bym za darmo nie chciał. Żadnego. Ale widze ze tutaj wiekszosc jara sie takimi telofonami, nie wiem czemu

0

othello: ee ja z sliderem zlych przezyc nie mam, to nie krytykuje ;D

0

5800, mam i bardzo sobie chwale, szczegolnie od kiedy mam zainstalowany haxxowany soft - bardzo przyspiesza i usprawnia prace z telefonem.

wifi to jeszcze nie takie straszne dla baterii jak gps :P

0

No ja mam 5230 i zastanawiam się nad zmianą na 5800... brak wifi boli, bardzo boli...

0
othello napisał(a)

Slidera to bym za darmo nie chciał. Żadnego. Ale widze ze tutaj wiekszosc jara sie takimi telofonami, nie wiem czemu

Większość? A gdzie, poza n95, padła propozycja slidera?

0

Slidery są ponoć bardziej awaryjne.
A w 5800 ponoć jebie się GPS, głośnik i ciągle się wiesza.

Sam chcę coś kupić, ale nie wiem co ma sens. :/

0

@somekind - to chyba kwestia softu brandowanego. Ja po necie czytam opinie i niektorzy plują że 5230 też źle działa - wiesza się non stop, gps nie działa itd...

Ja u mnie nie mogę tego potwierdzic - dziś np złapał fix-a w 2 sekundy (oczywiście na zewnątrz nie w budynku), google maps pokazywał 9 satelitów. Co prawda a-gps właczone i pobiera z sieci lokalizację satelitów ale leję na to, bo mam pakiet netu. Bez tego myśle że kilkanaście sekund maksymalnie.

0

nokia 5800 - porzadny telefon. na sofcie v40.* bywaly problemy przy wiekszej liczbie aplikacji - lubialy sie zamykac gdy innym aplikacjom brakowalo ramu. nigdy nie powiesiła się tak zeby nic nie dalo sie na telefonie zrobic. mialem ja na tym sofcie jakies 4-5 miesiecy.
Potem aktualizacja do 50.* (ale uwaga, haxxowany soft z ip-mart forum, nie oryginalny nokii) - i jest cudownie. otwieram czasem powyzej 10 aplikacji (mp3, last.fm-mobbler, pasjans :P, aplikacja "coversations" wyswietlajaca sms w formie czatu, ksiazka telefoniczna, nokia maps, lokalizacja (licznik gps), opera mobile, latarka, i w sumie nie wiem co jeszcze) i jakos to gra, najgorzej jak opera stwierdzi ze jej malo ramu - wtedy ona zamyka inne taski :/)

Telefon utopiłem - za 3 godziny chodził jak zawsze (oczywiscie rozwalilem go na czesci pierwsze i osuszylem - ale po utopieniu odebral sms, zawiesil sie po 4 minutach od wyciagniecia z wody, w wodzie lezal jakies 2 sekundy).. nawet głośniczek nie trzeszczy co jest norma po zalaniu..

spadł ze 3-4 razy, nieduzo, ryski są na obudowie, głosnik dalej nietkniety i brzmi zarąbiście czysto.

GPS spoko, nawet smiem twierdzic ze nokia maps sa dobre (tylko uwaga, mapy zawierają "w cholerę" dróg i dróżek pobocznych, czesto nieoznaczonych jako gruntowe mimo ze takie są! zawsze wybierać opcję "szybsza trasa", nigdy "krotsza" - ale ilosc dróg pobocznych jest świetna jak planujemy wycieczke rowerem :) mozna ustalic sobie niezla trase przez lasy). Co do łapania fixa - przed utopieniem telefonu nie korzystalem z gps, potem juz tak - i zauwazylem ze lapie po jakiś 30sek - 2minut czasem :/ (nieważne czy agps jest wlaczony, ale przy okazji "bazujące na sieci" ZWALNIA łapanie fixa, czasem uniemożliwia!!). Dla porównania - NIE utopiony telefon siostry (tez 5800) łapie fixa w 2 sekundy (bez agps) ZAWSZE. uruchamiam nokia maps i od razu jest pozycja (czasem i w budynku, np w gorach jak bylem w jakiejs restauracji - to zasieg lapalo wewnatrz)

i jeszcze cos napisze:
cos mowia ostatnio o wyswietlaczach pojemnościowych, czy jak to się tam zwie - nokia czegos takiego nie ma, a hejterzy mówią, że trzeba po niej gwoździem rysować - nie wiem skąd to sie wzielo, u mnie i u siostry chodzi bardzo dokladnie i lekko ekran, nie ma problemow z rysowaniem w paincie czy ogolnie - obsluga telefonu zarowno rysikiem, jak i palcem.

jak dla mnie - super telefonik, i polece go kazdemu, kto nie reaguje alergicznie na slowo nokia (a sa tacy, nie wiem dlaczego)

edit:
aha, no i w razie zlego przeflashowania - telefon bez oporow daje sie przeflashowac w trybie dead phone i za chwile znowu juz dziala :) moj byl martwy jakies 4 razy, gdy kombinowalem z softem ^^

0
dzek69 napisał(a)

ale ilosc dróg pobocznych jest świetna jak planujemy wycieczke rowerem :)

Mi tylko do tego GPS potrzebny. :)

Jedyne co mi się w niej nie podoba, to ekran dotykowy. Fajnie, że duży, ale kurde, ja lubię wciskać prawdziwe przyciski. ;p

Mam jedno zasadnicze pytanie jeszcze. Czy smsy grupują się w wątki z rozmówcą, czy takie cuda tylko w iPhone?

polece go kazdemu, kto nie reaguje alergicznie na slowo nokia (a sa tacy, nie wiem dlaczego)

To w ogóle jakieś inne niż Nokia firmy produkują komórki? :|

0
somekind napisał(a)

Mi tylko do tego GPS potrzebny. :)

Kontynuując, niedawno chciałem sprawdzić przez google maps ile km zrobiłem i jak wyglądała trasa, nawet nie taka bardzo przez lasy (niestety, telefonowe nokia maps mają jedną wadę - po wyznaczeniu trasy nie można swobodnie przesuwać się po mapie, tylko przeglądać zakręty, lub oglądać aktualna pozycje :/) - i okazało się, że nie ma połowy dróg, którymi jechałem. Z pomocą przyszedł serwis maps.ovi.com (szkoda, że ważniejsze funkcje nie działają pod operą :() - na którym mam to samo, a po synchronizacji jeszcze moje punkty na mapie - też przy okazji chcę polecić właśnie te mapki. Jeszcze jakby się dało (a może się da?) wyświetlić te wszystkie miejsca na mapie (standardowe: restauracje, kościoły, szkoły, bankomaty, i co tam tylko jest na mapkach) (mowie o wersji na kompa), to google maps na zawsze by wyleciało z tego co używam :)

somekind napisał(a)

Jedyne co mi się w niej nie podoba, to ekran dotykowy. Fajnie, że duży, ale kurde, ja lubię wciskać prawdziwe przyciski. ;p
a miałeś choć przez 3 dni taki telefon do użytku? tez bylem podejrzliwie nastawiony, ale okazało się ze pracuje się bardzo wygodnie i .. dużo szybciej (bo żeby dotrzeć do jakiegoś elementu wskazujemy go spośród widocznych na ekranie, a nie lecimy "strzałkami" - ten sam efekt jak po dodaniu myszki do komputera :)). a jak do pisania użyjemy swype - - to już jest ekstra wygodnie i bardzo szybko. (okej, ten filmik jest zrąbany, ale nie chce mi się szukać czegoś normalnego). szkoda ze nie ma polskiego słownika.

somekind napisał(a)

Mam jedno zasadnicze pytanie jeszcze. Czy smsy grupują się w wątki z rozmówcą, czy takie cuda tylko w iPhone?

chodzi o wyświetlanie w formie czatu? czy ogólnie o grupowanie wiadomości na liście wiadomości (czyli każdą i tak trzeba otworzyć) - obie opcje są dostępne, pierwsza tylko po zainstalowaniu appki Conversations (niestety, nie wiem skąd wziąć instalke, ja miałem preinstalowane na tym haxowanym sofcie)

To w ogóle jakieś inne niż Nokia firmy produkują komórki? :|
podobno ;p

A tu parę screenshotów:
Konwersacje:
http://img168.imageshack.us/img168/5329/mxcapture.png
Swype (normalnie ścieżka znika, ale zostawiłem ją na potrzeby screenshotow)
http://img193.imageshack.us/img193/2628/mxcapture3.png
Swype (dodałem sporo slow do angielskiego słownika, póki co polskiego nie ma)
http://img688.imageshack.us/img688/5930/mxcapture2.png

0

@dzek69 - mowisz o tym Conversation od Nokii? Tu instalka: http://betalabs.nokia.com/apps/conversation. Zresztą podobnego softu jest masa, chociażby pierwsze z brzegu: http://handheld.softpedia.com/get/SMS/SMS-Chat-S60-3rd-Edition-37643.shtml
Zamiast Swype jest SlideIt - posiada polski słownik. Ja jednak wolę T9, co kto lubi.

Tak w ogóle, to nigdy nie mogłem zrozumieć, po co łamać telefony z symbianem... skoro u chinoli można wyrobić własny certyfikat... ba, jest nawet aplikacja, która automatycznie już w telefonie podpisuje każdą aplikację przed instalacją. Złamiesz telefon - tracisz gwarancję, poza tym w takim łamanym sofcie to równie dobrze jakiś trojan może siedzieć. Dziękuję, nie skorzystam.

Co do map, to moim zdaniem jednak google jest dokładniejsze jeżeli chodzi o boczne ścieżki.

Jedyne co mi się w niej nie podoba, to ekran dotykowy. Fajnie, że duży, ale kurde, ja lubię wciskać prawdziwe przyciski.

Też tak kiedyś mówiłem, ale teraz nie zamieniłbym ekranu dotykowego na klawisze. I nie rozumiem tego szalonego pędu do wyświetlaczy pojemnościowych. Pojemnościówka nie zareaguje już np. na paznokieć - i weź tu kliknij w mały link na stronie palcem.

0

@othello - po screenshocie myślę, że to nie jest ten program. Podobna fukcjonalność, ale nie ten. Testowałem oprócz tego co mam taki inny - i był beznadziejny. Generalnie wszystkie już po screenshotach mają jakąś wadę. Ten niestety też nie jest bez wad (długie ładowanie przy 500+ sms - mogłoby jakoś cacheować te wiadomości.. - i jeżeli podczas ładowania odpisujemy (ładowanie następuje "od tyłu", także wszystkie najnowsze wiadomości od razu widać) i otworzymy "Symbole" - to na tym ekranie klikanie w symbole już nic nie daje, oprócz jego podświetlenia - dopóki się nie skończy ładować).

Na SlideIT wszyscy narzekają, jeszcze nie sprawdzałem, ale z wad które wymieniali to odechciało mi się testów.

A co ty określasz "łamaniem telefonu"? Instalowanie niepodpisanej aplikacji jakimkolwiek sposobem to już jest jego łamanie. Wgrywanie własnego softu jest łamaniem gwarancji, aczkolwiek z tego co wiem - oryginalny soft można wgrywać w domu bez jej utraty (a przynajmniej nie czepiają się tego w serwisach). Jeżeli boisz się czyjegoś softu (setki ludzi sprawdzało - ktoś by znalazł tego trojana chyba?) - zawsze możesz złożyć swój z gotowych elementów (tj aplikacji i "hacków" dostępnych w necie).

Dokładność map, jeszcze raz - w mojej okolicy Nokia maps jest wyraźnie dokładniejsze:
http://img844.imageshack.us/img844/9846/nokia.png
http://img688.imageshack.us/img688/8580/googletb.png

Oprócz tego, że dokładniej widać nawet małe łuki, to dróg jest dużo więcej. Proszę o wskazanie pozycji, w której na mapkach ovi jest mniej dróg pobocznych. Zresztą ovi na trybie "krótsza trasa" już dwa razy wprowadziło mnie (autem) w takie miejsca, że szkoda gadać :D Najlepsze gdy jadę po asfalcie, od 2km żadnego zakrętu, a tu nagle kończy się asfalt i do wyboru 3 drogi po trawie wyjeżdzonej jakimś traktorem :P (dlatego teraz zawsze ustawiam "szybsza trasa" - oszczędność przy 200km trasie w km to i tak z 10 km, a jadąc po tych poboczach to i tak na paliwie nie oszczędzę)

0

Instalowanie niepodpisanej aplikacji jakimkolwiek sposobem to już jest jego łamanie.

Czytaj uważnie. Instalujesz podpisaną aplikację. Podpisaną za pomocą twojego własnego certyfikatu, wyrobionego na twój numer imei. To nie jest łamanie softu - nic nie zmieniasz w oprogramowaniu telefonu.

Proszę o wskazanie pozycji, w której na mapkach ovi jest mniej dróg pobocznych.

Z całym szacunkiem, ale prawdopodobnie okolice każdej miejscowości większej niż ~1000 mieszkańców? Testowałem wiele, naprawdę wiele lokalizacji i zawsze stwierdzałem że mapy nokii są do d*py (i nie tylko ja tak twierdzę). Wyjątki zdarzają sie bardz, bardzo rzadko. Przykłady (komentarzy chyba nie trzeba):

Google:
http://img265.imageshack.us/img265/9171/googlerk.png

Nokia:
http://img412.imageshack.us/img412/186/nokiae.png

Twoja miejscowość to raczej wyjątek potwierdzający regułę.

0

No tak, softu nie łamię, aczkolwiek podpisywanie czegokolwiek własnoręcznie to też moim zdaniem podejrzane. Ale (chyba) nie do wykrycia (nie wiem, nie interesowałem się za bardzo czym różni się własny cert dla jednego telefonu od takiego dla każdego telefonu).

To nie moja miejscowość, tam tylko byłem. Podejrzewam zatem, że Google ma lepszych dostawców od mapek w miastach :P (+ ew wiekszych miejscowości, z tym że ja dałbym więcej jak 1k, gdyż sporo wiosek tu ma 1k ludności a mapki googla są ubogie).
Nigdy jednak nie miałem powodów narzekać na dokładność map.

Zresztą wiadomo, jak komuś nie pasuje to zawsze można zaopatrzyć się w inną aplikację GPS, samemu telefonowi (bo o tym jest topik, trochę odeszliśmy) nic to nie ujmuje (a i tak plus że dają mapki za free, z tego co wiem tylko Nokia tak ma)

0

No fakt, nawigacjaa ovi jest darmowa tylko dla 5800, 5230 i kilku innych (ale tylko kilku)

0

Nowa, darmowa wersja Ovi Maps jest w tej chwili dostępna dla Nokii N97 mini, 5800, E52, E55, E72, 5230, 6710 navigator, 6730 classic oraz X6.

Z tym, że ja naliczyłem tu 9, a w arcie pisało o 10.

W każdymbądź razie 5800 się wlicza.

Korzystam z Ovi Maps i nic do nich nie mam (w przeciwieństwie do Garmina który był na telefonie jak go kupiłem (1 miesięczna używka) - a po uruchomieniu pierwsze co zrobił to się wywalił - ale to podobno normalne dla Garmina, co ciekawe, mówią, że niezależnie od systemu operacyjnego, czy modelu telefonu - czyli na Asusie z Windows Mobile jest to samo (kumpel ma jakiegoś, potwierdził)).

0

Mi tam sie garmin nie powiesił jeszcze, może miałeś starą wersję albo źle zainstalowaną

0

Nokia 5800 to najbardziej c**** Nokia jaką miałem w ręku. Fajnie, że ma GPS i WiFi, szkoda tylko, że nia posiada odtwarzacza muzyki i obsługi smsów.

  1. Nie ma zewnętrznych przycisków odtwarzacza, więc nie można sobie w dowolnym momencie (np. będąc w galerii czy w edycji smsa) włączyć/zapauzować piosenki. Dlaczego - nie rozumiem? W normalnych telefonach można. Ponadto miałem taki przypadek, że przy wchodzeniu na jakąś stronę przeglądarka wyświetliła komunikat, że zabrakło pamięci. Gdy z niej wyszedłem, okazało się, że odtwarzacz został zamknięty... WTF? :|
  2. SMSy... Jedyna fajna rzecz, to szybkie przełączanie między skrzynkami (odbiorcza/nadawcza/wysłane...) przyciskami u góry ekranu. Poza tym zjeb*** na maksa.
    a) Wybór adresata - w normalnym telefonie po otworzeniu edytora wiadomości mogę od razu wpisać numer albo wybrać z listy. Tutaj mam oddzielne pole tekstowe do wpisywania numeru i przycisk "Do", w którym mogę wybrać adresata. Mogę? g**no mogę! Wybór mam albo z listy wszystkich kontaktów albo z listy wszystkich grup. Nie ma czegoś takiego jak "ulubiony adresat" czy przede wszystkim "ostatnio używane" czy też "rejestr połączeń". Za cholerę nie pojmę czemu likwidować sensowną funkcjonalność. :/
    Wybór z listy wszystkich kontaktów to masakra. Tu nie ma joysticka, nie przesunie się o jeden kontakt w dół czy w górę. Tu jest scrollbar, który przesuwa od razu o kilka-kilkanaście kontaktów. Zdecydowanie za dużo. O ile w telefonie z klawiaturą mogę od razu filtrować listę wpisując pierwsze litery szukanego kontaktu, tu muszę znowu kliknąć w okienko edytora filtru... Pod którym kryje się klawiatura zajmująca dwa ekrany telefonu(!). WTF?
    b) Edytor treści wiadomości, dostępny po kolejnym kliknięciu (nie rozumiem czemu :|). Fajne jest to przełączanie się wielkości liter na przyciskach po wciśnięciu strzałki w górę. Poza tym pisze się w miarę normalnie, brakuje tylko przycisków przesuwania kursorem góra/dół. Kuźwa, przecież nie będę pół godziny celował palcem, żeby trafić w odpowiednie miejsce. :|
    c) Edytor słownika T9 - tylko znaki graficzne i backspace. Nie ma żadnej możliwości przesuwania kursora, z wyjątkiem próby trafiania w żądaną pozycję palcem. Więc jeśli chcę zmienić pierwsza literę w dziesięcioliterowym słowie, to muszę albo je całe skasować i napisać od nowa, albo pół godziny celować palcem, żeby później skasować jedną literę i ją zamienić. W normalnym telefonie czynność ta zajęłaby ok. 2 sekund, tutaj dużo więcej...
    d) Wątkowania wiadomości domyślnie nie ma. Zainstalowałem Nokia Conversations, do której link był gdzieś wyżej, ale to zdecydowanie nie jest to. Znalazłem jakiś Free-iSMS, ale nie mogę tego zainstalować przez jakiś brak certyfikatu. Na razie gdzieś znalazłem informację, że trzeba sobie samemu podpisać i niby jest to możliwe albo hackować system, co grozi utratą gwarancji. Tak czy siak spróbuję, ale koncepcja na dzień dobry dla mnie jest chora.
  3. Pasek skrótów na ekranie głównym posiada chore ograniczenie do 4 sztuk. A ja chcę więcej. I mogę sobie chcieć. :/

Na razie tyle.

0

nia posiada odtwarzacza muzyki i obsługi smsów.

wtf?

  1. brak przycisków muzycznych faktycznie wadzi. rozwiązanie: nad ekranem po prawej masz takie quick menu - tam masz odtwarzacz. przeglądarka - czy to Opera Mobile? Ona zamyka wszystko inne jak jej pamięci braknie :/ tzn nie wiem czy konkretnie Opera czy sam telefon to robi - ale coś to robi. generalnie wolnej pamięci (RAM) (szczególnie na starszych softach) jest mało, bardzo mało. nowsze po części eliminują ten problem. zainstalowanie hackowanego softu - prawie całkowicie (na 10 zakładek nie licz)
  2. pisanie sms ma takie samo ui od paru telefonów nokii wstecz. fakt, spieprzyli, ale ja korzystam i tak z konwersacji, wiec mnie to nie interesuje
    a) UI - jw. Co do wybierania z wielkiej listy - jest coś takiego jak kinetyczne przewijanie - chyba, że masz soft sprzed 2 lat. Klawiatura na dwa ekrany? nie rozumiem? można poprosić o jakiś screenshot. To, że są niektóre literki tylko to przez dziwny sposób wyszukiwania - tylko te literki, od których zaczynają się kontakty (konkretniej: słowa w kontaktach) - potem są kolejne i kolejne. Korzystając z normalnego programu do konwersacji na szczęście tego nie ma. Po raz kolejny zaznaczam - to co mam to nie program od nokii. No i nie jest domyślnie a powinien.
    b) musisz się pogodzić, że na dotykowcach nie ma kursorów na ogół..
    c) chyba "edytor słownikiem t9", ew "klawiatura t9" - bo nie wspomniałeś nic o edytorze słów w t9. ogólnie - jw.
    d) to już mówiłem. co do podpisywania aplikacji i łamania telefonu - chyba każdy nowy tak ma?
  3. jest już do ściągnięcia trochę "ekranów głównych" - ten z samsunga, ten z sonego, jakieś mixy, własne, nie musisz zostawać przy tym nokiowym, który ma to ograniczenie.

Generalnie - tego który przez X lat używał nokii nie przekonasz do (np) se, i odwrotnie - kwestia przyzwyczajeń - ja zainstaluję sobie 2 aplikacje i nie widzę żadnego z wymienionych problemów - za to na samsunga mógłbym tylko klnąć..

0
dzek69 napisał(a)

nia posiada odtwarzacza muzyki i obsługi smsów.

wtf?

A jak inaczej nazwać wady, które wymieniłem? Niby jest, a jakby nie było, czyli nie ma.

  1. brak przycisków muzycznych faktycznie wadzi. rozwiązanie: nad ekranem po prawej masz takie quick menu - tam masz odtwarzacz.

Dzięki... Ale to są dwa kliknięcia po ekranie zamiast jednego na obudowie.

przeglądarka - czy to Opera Mobile? Ona zamyka wszystko inne jak jej pamięci braknie :/ tzn nie wiem czy konkretnie Opera czy sam telefon to robi - ale coś to robi. generalnie wolnej pamięci (RAM) (szczególnie na starszych softach) jest mało, bardzo mało. nowsze po części eliminują ten problem. zainstalowanie hackowanego softu - prawie całkowicie (na 10 zakładek nie licz)

Ja chcę jedną otwartą kartę, wystarczy mi. Po prostu nie chcę, żeby mi się zamykały otwarte aplikacje. Jakim kuźwa prawem, co to Windows 98 ma być? :|

a) UI - jw. Co do wybierania z wielkiej listy - jest coś takiego jak kinetyczne przewijanie - chyba, że masz soft sprzed 2 lat.

Mam najnowszy - 51.0.006. Jakie kinetyczne przewijanie i jak je włączyć?

Klawiatura na dwa ekrany? nie rozumiem? można poprosić o jakiś screenshot. To, że są niektóre literki tylko to przez dziwny sposób wyszukiwania - tylko te literki, od których zaczynają się kontakty (konkretniej: słowa w kontaktach) - potem są kolejne i kolejne.

Zatem u mnie ta pierwsza lista literek zajmuje dwa ekrany telefonu - na dole mam przycisk do przełączania się między pierwszą stroną tej listy a drugą.
Swoją drogą, głupie też, że lista kontaktów jest niealfabetyczna. Znaki interpunkcyjne na początku kontaktów są ignorowane. :|

Korzystając z normalnego programu do konwersacji na szczęście tego nie ma. Po raz kolejny zaznaczam - to co mam to nie program od nokii. No i nie jest domyślnie a powinien.

A możesz zdradzić który to dokładnie i skąd go masz?

b) musisz się pogodzić, że na dotykowcach nie ma kursorów na ogół..

Można zrobić na ekranie przycisk, który steruje kursorem. W niektórych edytorach tak jest, w innych nie ma... I to jest właśnie głupie.

c) chyba "edytor słownikiem t9", ew "klawiatura t9" - bo nie wspomniałeś nic o edytorze słów w t9. ogólnie - jw.

Żeby dodać nowe słowo do T9, to muszę je wpisać w takim edytorze, który mogę otworzyć, gdy słownik nie znajdzie danego słowa. Nie wiem jak to inaczej opisać.

Generalnie - tego który przez X lat używał nokii nie przekonasz do (np) se, i odwrotnie - kwestia przyzwyczajeń - ja zainstaluję sobie 2 aplikacje i nie widzę żadnego z wymienionych problemów - za to na samsunga mógłbym tylko klnąć..

Ale ja jestem przyzwyczajony do Nokii. Do normalnych i używalnych telefonów tej firmy. A teraz widzę, że cofają się w rozwoju.
To nie jest telefon, to jest GPS dla kogoś, kto nie pisze smsów i nie słucha muzyki. Czyli raczej nie dla mnie.

0

A jak inaczej nazwać wady, które wymieniłem? Niby jest, a jakby nie było, czyli nie ma.

no tak, ale dla mnie obie funkcje są - nie mam pilnej potrzeby pauzować muzyki na ogol, no a o sms to juz mowilem.

Po prostu nie chcę, żeby mi się zamykały otwarte aplikacje. Jakim kuźwa prawem, co to Windows 98 ma być?
no to tu polecam hackowany soft z ipmart forum (ma dużo bajerów) (ja osobiście mam ten ciut starszy od Bojara - oprócz debilnych ekranów startowych wszystko jest ok). długo korzystałem z 98, nie pamiętam, żeby tam się coś samo zamykało przy braku pamięci :P

Mam najnowszy - 51.0.006. Jakie kinetyczne przewijanie i jak je włączyć?
czyli przesuwasz palcem po elementach zamiast po suwaku - jak po powierzchi strony www w przegladarce. domyslnie wlaczone na softach of 40.X - wylaczyc sie chyba nie da (ale i po co?)

Swoją drogą, głupie też, że lista kontaktów jest niealfabetyczna. Znaki interpunkcyjne na początku kontaktów są ignorowane.

jest alfabetyczna tylko bez znaków interp. fakt, dziwne, ale pogodziłem się z tym.

A możesz zdradzić który to dokładnie i skąd go masz?

nigdy nie widziałem go do downloadu, a przeglądałem tony aplikacji - ja mam preinstalowany na hackowanym sofcie

Można zrobić na ekranie przycisk, który steruje kursorem. W niektórych edytorach tak jest, w innych nie ma... I to jest właśnie głupie.
ja do pisania uzywam swype - są kursorki, ale też nie są cały czas na wierzchu. z tym ze przy swype raczej nie musisz poprawiac pojedynczych literek..

Żeby dodać nowe słowo do T9, to muszę je wpisać w takim edytorze, który mogę otworzyć, gdy słownik nie znajdzie danego słowa. Nie wiem jak to inaczej opisać.
a to cudo.. faktycznie, dziwne, caly czas na tym dawałem anuluj jak chcialem jedną literke skasowac :/ nie wiem dlaczego tak sie wybija ten ekran z calej reszty ui.. z tym ze jw - korzystam z swype, nie t9 i nie pamietam o tym

Podsumowanie:
Tobie sie nie podoba - mi bardzo, czyli pytanie "Czy nokia 5800 jest do d**y?" zostaje bez odpowiedzi..

0
dzek69 napisał(a)

no tak, ale dla mnie obie funkcje są - nie mam pilnej potrzeby pauzować muzyki na ogol, no a o sms to juz mowilem.

Nie chodzi o "pilne potrzeby", ale o to, że była funkcja i ją "ucięli". Nie rozumiem.
I w sumie nie to jest najgorsze w odtwarzaczu, tylko to, że nie zapamiętuje ostatnio odtwarzanego utworu ani nawet listy. Po prostu nie ma nawet czegoś takiego jak "teraz odtwarzane". W poprzednim telefonie jak wcisnąłem play to dalej odtwarzał się ostatnio słuchany utwór. W tym muszę od początku wybrać wykonawcę/album i piosenkę. Jest na to jakaś mądra rada?

przesuwasz palcem po elementach zamiast po suwaku - jak po powierzchi strony www w przegladarce. domyslnie wlaczone na softach of 40.X - wylaczyc sie chyba nie da (ale i po co?)

Faktycznie da się i tak, dobre i to. Chociaż wydaje mi się mało wygodnie, może się przyzwyczaję kiedyś.

jest alfabetyczna tylko bez znaków interp. fakt, dziwne, ale pogodziłem się z tym.

Jeśli na liście jest taka kolejność: . A . B . C to dla mnie to nie jest alfabet. ;) Dziwne, dziwne.

nigdy nie widziałem go do downloadu, a przeglądałem tony aplikacji - ja mam preinstalowany na hackowanym sofcie

O to może chodzi? http://www.fonsymbian.net/aplikacje-s60v5-f220/conversation-app-vivaz-hyperx-t15000.html

Podsumowanie:
Tobie sie nie podoba - mi bardzo, czyli pytanie "Czy nokia 5800 jest do d**y?" zostaje bez odpowiedzi..

Tylko z tego, co piszesz to używamy innych telefonów. Ty masz hackowany soft i rozmaite dodatkowe aplikacje, a ja to, co było w pudełku.
Jestem przyzwyczajony po prostu, że Nokia prosto z pudełka działa zajebiście. A Nokia 5800 prosto z pudełka jest do d**y. Zwłaszcza, że bądź co bądź jest z serii Xpress Music, a funkcje muzyczne potraktowano bardzo po macoszemu.
Może nigdy nie miałeś porządnej Nokii, że dla Ciebie ten stan rzeczy jest ok? ;)

W takim razie i ja potestuję to Swype i zobaczę jak to jest z tym hackowanym softem. Ale czy po wgraniu go będę mógł później łatwo wgrać oryginalny (np. gdybym chciał sprzedać telefon)?

0

Ja mam 5230, więc mogę się odnieść do niektórych rzeczy:

  • odtwarzarka muzy. No cóż, nokiowa jest c****, to nie jest tajemnica. Mi akurat nie potrzeba żadnych "zewnętrznych przyciskow" więc nie wiem o co z tym chodzi, ale to co mnie CHOLERNIE wkurzalo to brak wyszukiwania na liście. Odpowiedź? TTpod ze skórką winamp bentoo, jak dla mnie cudo. Tutaj jedynie brak radia internetowego doskwiera, poza tym ideal pod kazdym wzgledem: łyka oprócz tego wma, a nawet ogg, są niezłe wizualizacje, teksty w lrc (mozna automatycznie pobierać), obrazki (też można automatycznie pobierać), świetny korektor graficzny, dobre zarządzanie listą odtwarzania i kilka innych miłych dodatków. No i zajebiście wygląda, działa w tle dodając widżet na ekran główny.
  • brak pamięci. Na 5230 nigdy tego nie doświadczyłem, nieważne ile aplikacji byłoby uruchomionych. NIGDY jeszcze żadna aplikacja sama się nie zamknęła, nigdy nie było komunikatu o braku pamięci.. 5230 ma 128 MB RAM, z czego przy kilku aplikacjach w tle takich jak Best Call Recorder, Advanced Call Manager i jeszcze kilka mam zawsze jeszcze około 50 MB wolnej pamięci. Może 5800 ma mniej pamięci? Nie wiem
  • certyfikaty. Żaden problem. Wyrabiasz certyfikat u chinoli, instalujesz Free Signer i tyle w temacie
  • klawiatura ekranowa. Nie wiem jak jest w 5800, ale u mnie w pionie jest odpowiednik klawiatury tradycyjnej (czyli po 3 litery pod jednym klawiszem lub T9), znaki specjalne to oddzielny ekran, przełączanie na numeryczną lub odpowiednik tradycyjnej. Natomiast w poziomie klawiatura A-Z podzielona na ekrany: pierwszy klawiatura qwerty i znaki: `!ąę, drugi numeryczna i znaki specjalne. Do tego dochodzą 3 ekrany ze znakami diaktrycznymi ze wszytkich języków (również polski). Dodatkowo jest pismo ręczne, ale to zawracanie d**y tak naprawdę.
  • dodawanie słow do T9 - mogę otworzyć edytor kiedy chcę i dodać nowe słowo (przycisk opcji->przewidywanie tekstu->wstaw słowo)
  • Ekran główny. No cóż tutaj dali ciała, ale wolę to niż jakies facebooki czy inne pierdu pierdu. Mam 4 skroty do: nowego smsa, CellTrack, Ginger i Opery. Więcej nic nie trzeba.

Co do reszty... dla mnie to żadne wady, żadnych konwersacji ani tym podobnych dupereli jakoś nie potrzebuję, jak dla mnie to dziecinne. Wystarcza mi to co jest: grupowanie po: czasie otrzymania (dzisiaj, wczoraj, dodatkowo po 3 dni wstecz - po nazwie dni tygodnia, starsze), nadawcy, temacie lub typie wiadomości (mms lub sms). Po co więcej?

"Ulubiony adresat" ? A po cholerę? Otwierasz listę kontaktów, masz checkboxy do kogo chcesz wysłać wiadomośc, lub wpisujesz ręcznie numer/numery. Czego jeszcze chcesz? Fakt, nie można dodać adresata z listy ostatnio wybieranych numerów, ale możesz otworzyć listę ostatnio wybieranych i z jej poziomu wysłać smsa. Podobnie było we wszystkich telefonach jakie do tej pory miałem (nie były to nokie). Przewijanie kinetyczne nieźle się sprawdza wystarczy nabrać trochę wprawy

Tak zastanawiając się nad tym, niewiele jest rzeczy do których mogę tu się przyczepić.

0

I w sumie nie to jest najgorsze w odtwarzaczu, tylko to, że nie zapamiętuje ostatnio odtwarzanego utworu ani nawet listy. Po prostu nie ma nawet czegoś takiego jak "teraz odtwarzane". W poprzednim telefonie jak wcisnąłem play to dalej odtwarzał się ostatnio słuchany utwór. W tym muszę od początku wybrać wykonawcę/album i piosenkę. Jest na to jakaś mądra rada?

coo? u mnie znika ostatnio odtwarzany utwór po crashu/killnięciu playera, bądź restarcie telefonu..
Opcje -> idź do teraz odtw.
??

Jeśli na liście jest taka kolejność: . A . B . C to dla mnie to nie jest alfabet. Dziwne, dziwne.

nie rozumiem przykladu.. napisz jaśniej, najlepiej jedno pod drugim

O to może chodzi? http://www.fonsymbian.net/apli[...]n-app-vivaz-hyperx-t15000.html
wygląda na to, że to ten.

Może nigdy nie miałeś porządnej Nokii, że dla Ciebie ten stan rzeczy jest ok?

Nokia 6310i, Nokia 3100, Nokia 3310, Nokia nie-pamiętam, Nokia 6230i, Nokia 5310, Nokia 5800 - to z nokii miałem.

W takim razie i ja potestuję to Swype
szkoda, że jeszcze pl języka nie ma..

zobaczę jak to jest z tym hackowanym softem. Ale czy po wgraniu go będę mógł później łatwo wgrać oryginalny (np. gdybym chciał sprzedać telefon)?
zalecam ostrożność, JAFa do wgrywania firmware, w razie zdechnięcia telefonu Phoenix w trybie dead, można łatwo wgrać oryginalny. Pamiętaj, żeby nie downgradować firmware! Dlatego uważaj na hackowane softy, bo widziałem jakieś przerabiane bety nowego firmwaru, którego jeszcze oficjalnie nie ma - wtedy nie masz do czego się cofnąć..

odtwarzarka muzy (...)
PowerMP3 - GENIALNY odtwarzacz. nie działa z Mobblerem, więc korzystam z nokiowego..

Ekran główny
ja mam taki z 4 ikonkami na gorze (standard) ale dol mam zmieniony na 4 ikonki (nie do zmiany): telefon (wpisywanie nr), kontakty, wiadomosci i menu. na gorze Opera, konwersacje, przegladarka plikow, mobbler.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1