SPAM z mojego adresu

0

Witam, ostatnio dostaję SPAM, w którym pole FROM zawiera mój adres e-mail, przykład:

Received: from mx40.poczta.interia.pl (localhost [127.0.0.1])
	by mx40.poczta.interia.pl (Postfix) with ESMTP id 4A14C54183E
	for <[email protected]>; Mon,  1 Mar 2010 00:22:08 +0100 (CET)
Received: from 88-223-61-24.meganet.lt (88-223-61-24.meganet.lt [88.223.61.24])
	by mx40.poczta.interia.pl (Postfix) with SMTP
	for <[email protected]>; Mon,  1 Mar 2010 00:21:55 +0100 (CET)
To: <[email protected]>
From: Brooks <[email protected]>

Pytanie: czy to jest wykonalne żeby spamer podszywał się pod mój adres, czy mam trojana bądź ktoś przejął mój login i hasło?

0

Jasne że da się podszyć, w bardzo łatwy sposób.

<?php
$to      = '[email protected]';
$subject = 'the subject';
$message = 'hello';
$headers = 'From: [email protected]' . "\r\n" .
    'Reply-To: [email protected]' . "\r\n" ;
mail($to, $subject, $message, $headers);
?>

U mnie to jest normalka. Co 5 mail jest tak jakby z mojego.

0

Norma, pół mojej skrzynki ze spamem to listy "ode mnie" do jakiś ludzi których nie znam (w To:). Póki nie zmienimy SMTP zupełnie to trzeba się przyzwyczaić ;-)

0
Ktos napisał(a)

Póki nie zmienimy SMTP zupełnie to trzeba się przyzwyczaić ;-)

Polecam Thunderbird'a jako klienta poczty (bardzo sprawnie odsiewa śmieci).
Inne rozwiązanie, to przenieść się z usługą poczty w takie miejsce, gdzie serwer dobrze filtruje automatycznie takie śmieci (np gmail).
Dobrą praktyką jest też mieć skrzynkę pocztową na śmieci, czyli adres emailowy, który stosujesz tylko po to, by zalogować się do różnych serwisów.

0

Szkoda, że prawie wszyscy blokują serwisy typu Mailinator.com .

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1