TEST - Checker

0

Witam, bym prosił o test małego programu, o nazwie "Checker", jest to program narzędziowy, który ma zadanie usunąć błędy systemu itd.

Ale za czym, ktoś to pobierze to może wy tłumaczę, jak to działa ;)

Po pierwsze, program ma bazę tzw. bazę problemów, z której czyta co ma zrobić itd, zapewniam, że jeżeli nic w bazie nie ma, samo się nie wykona, po za zamknięciem wszystkich procesów po wciśnięciu przycisku "Scan".

A więc po uruchomieniu, program pobiera sam bazę problemów z serwera.
Jeżeli komuś nie pobierze, to ta baza znajduję się na http://mgx8.net/checker/base.ini

Jeżeli już ktoś chcę testować ten program, to warto przejrzeć tą bazę. Wymienię, wszystkie sekcje za co odpowiadają

DBInfo - Odpowiada, za datę bazy i dla jakiej wersji programu jest przeznaczona.

FileAndDir - Wszystkie w tej sekcji, wskazane pliki lub katalogi są usuwane, opróżniane.

FileAndDirAllDisk - Usuwa podany plik lub opróżnia katalog, na każdej partycji dysku, oraz dysku wymiennego oprócz dysku A: (stacji dyskietek)

CleanKeys - Usuwa podany klucz w rejestrze

SetRegValue Ustawia daną wartość w rejestrze @Nazwa_Klucza:"Wartosc" lub jeżeli chodź o liczby to @Nazwa_Klucza:1

Actions - Jest to lista uruchamianych programów, z parametrami które mają się uruchomić aby np. zarejestrować w rejestrze program itd;]

Myślę, że na darmo się tego nie napisałem ;)
Program jest pod adresem: http://mgx8.net/checker/checker2rc.exe

Bym bardzo prosił, o wszystkie napisanie znalezionych przez siebie błędów, uwagi dotyczące programu, swoje pomysły. Pozdrawiam, mgx8

0

Wymaga praw administratora i o nie nie prosi. Zatem miał error przy oróbie ustawiania pewnej wartości w HKLM.
Próbował zmienić mi mój wpis w Winlogon\Shell z "explorer.exe" na "Explorer.exe", co jest lekko bez sensu.

Dlaczego niby jest sekcja:

[CleanKeys]
RunGlobal=HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

(i analogicznie dla HKCU). Czyżby miał chęć usuwać mój Run globalny i dla usera? Z tego co było w logu to niby przeszedł ten krok, jednak całe szczęście mój Run pozostał (albo te progamy co tam są same się znów wpisały).
Run globalny nie mógł zostać wyczyszczony bo jest w HKLM, do którego zapisu nie mam praw, błąd się nie pojawił jednak.

I ładnie proszę o komunikat "za chwilę wyłączę wszystkie twoje procesy. mogę?" i tak samo prośbę o potwierdzenie przed każdym krokiem (z opcją "zapamiętaj odpowiedź" na przykład).

Do tego widzę, że w base.ini jest podana na przykład taka ścieżka:
%allusers%\Menu Start\Programy\Autostart\

Podczas gdy u mnie nie ma zmiennej systemowej ALLUSERS, a samo Menu Start jest sobie w katalogu (który nie jest katalogiem, ale to szczegół) "Start Menu" w którym nie ma "Autostart", a jest "Startup".

Analogicznie w przypadku lokalnego autostartu, który znajduje się nie w:
%userprofile%\Menu Start\Programy\Autostart\
ale w
%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup [aczkolwiek gdy jakiś program zechce odwołać się do %userprofile%\Start Menu\Programs Startup też to zadziała, potęga łącz twardych zastosowana w celu kompatybilności z poprzednimi wersjami Windows].
Po prostu te ścieżki nie mogą być wpisane na stałe, ale muszą być pobierane z systemu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1