Inno Setup 5.3.2 Skrót na pulpit

0

Mam mały problem z robieniem w Inno Setup 5.3.2 skrótów na pulpicie.
Chciałem zrobić instalke gry ustawiam wszystko jak trzeba do skrótu:
[Tasks]
Name: "desktopicon"; Description: "{cm:CreateDesktopIcon}"; GroupDescription: "{cm:AdditionalIcons}"; Flags: unchecked
[Files]
Source: "c:\Program Files\moja gra\moja gra.exe"; DestDir: "{app}"; Flags: ignoreversion

Zrobiłem instalke zainstalowałem ją wszystko jak trzeba tylko że gra nie odpala się ze skrótu na pulpicie
tylko musze w dysk wchodzić.Więc postanowiłem zrobić skrót ręcznie i wszystko działało.Dlatego wziĄłem właściwości na oba skróty i wyszło że w tym robionym przez program NIE MA nic w "Rozpocznij w" a w tym moim skrócie jest adres do głównego foldera "c:\Program Files\Moja gra".
<font size="3">Patrzyłem w pomocy niewiele z tego rozumiem dlatego, posze o pomoc jaki ja mam skrypt jeszcze dopisać żeby wypaliło.</span>
Z góry dziękuje. ;]

0

Nie gwarantuję...

[Icons]
Name: "{commondesktop}\mojagra"; Filename: "{app}\mojagra.exe"; WorkingDir: "{app}"; Tasks: desktopicon

I trzeba mieć poprawnie skonfigurowaną sekcję [setup].

0
Norbert_k2 napisał(a)

Mam mały problem z robieniem w Inno Setup 5.3.2...

Proponuje jednak robic w toalecie... ;)

A tak na powaznie to musi tam byc opcja Shortcuts. Wybierasz New Shortcut, ustawiasz gdzie ma sie pojawic i wskazujesz dla tego shortcuta plik Z INSTALKI ktory ma zostac uruchomiony.

0

Nie pomogło. A to są wszystkie skrypty wykorzytane do zrobienia instalki może to coś pomoże:

</b>; Script generated by the Inno Setup Script Wizard.
; SEE THE DOCUMENTATION FOR DETAILS ON CREATING INNO SETUP SCRIPT FILES!

[Setup]
AppId={{0218F24B-ED7D-4024-95A4-F5209FEFA05D}
AppName=Moja gra
AppVerName=Moja gra 1.0
AppPublisher=K2
DefaultDirName={pf}\Moja gra
DefaultGroupName=Moja gra
AllowNoIcons=yes
LicenseFile=E:\Program Files\Moja gra\Licence.txt
InfoAfterFile=E:\Program Files\Moja gra\Readme.txt
OutputDir=E:\Gra
OutputBaseFilename=Install
SetupIconFile=E:\Program Files\Moja gra\Icons\app.ico
Compression=lzma
SolidCompression=yes

[Languages]
Name: "english"; MessagesFile: "compiler:Default.isl"
Name: "basque"; MessagesFile: "compiler:Languages\Basque.isl"
Name: "brazilianportuguese"; MessagesFile: "compiler:Languages\BrazilianPortuguese.isl"
Name: "catalan"; MessagesFile: "compiler:Languages\Catalan.isl"
Name: "czech"; MessagesFile: "compiler:Languages\Czech.isl"
Name: "danish"; MessagesFile: "compiler:Languages\Danish.isl"
Name: "dutch"; MessagesFile: "compiler:Languages\Dutch.isl"
Name: "finnish"; MessagesFile: "compiler:Languages\Finnish.isl"
Name: "french"; MessagesFile: "compiler:Languages\French.isl"
Name: "german"; MessagesFile: "compiler:Languages\German.isl"
Name: "hebrew"; MessagesFile: "compiler:Languages\Hebrew.isl"
Name: "hungarian"; MessagesFile: "compiler:Languages\Hungarian.isl"
Name: "italian"; MessagesFile: "compiler:Languages\Italian.isl"
Name: "norwegian"; MessagesFile: "compiler:Languages\Norwegian.isl"
Name: "polish"; MessagesFile: "compiler:Languages\Polish.isl"
Name: "polish523"; MessagesFile: "compiler:Languages\Polish523.isl"
Name: "portuguese"; MessagesFile: "compiler:Languages\Portuguese.isl"
Name: "russian"; MessagesFile: "compiler:Languages\Russian.isl"
Name: "slovak"; MessagesFile: "compiler:Languages\Slovak.isl"
Name: "slovenian"; MessagesFile: "compiler:Languages\Slovenian.isl"
Name: "spanish"; MessagesFile: "compiler:Languages\Spanish.isl"

[Tasks]
Name: "desktopicon"; Description: "{cm:CreateDesktopIcon}"; GroupDescription: "{cm:AdditionalIcons}"; Flags: unchecked

[Files]
Source: "E:\Program Files\Moja gra\Moja gra.exe"; DestDir: "{app}"; Flags: ignoreversion
; NOTE: Don't use "Flags: ignoreversion" on any shared system files

[Icons]
Name: "{group}\Moja gra"; Filename: "{app}\Moja gra.exe"
Name: "{group}{cm:UninstallProgram,Moja gra}"; Filename: "{uninstallexe}"
Name: "{commondesktop}\Moja gra"; Filename: "{app}\Moja gra.exe"; Tasks: desktopicon

[Run]
Filename: "{app}\Moja gra.exe"; Description: "{cm:LaunchProgram,Moja gra}"; Flags: nowait postinstall skipifsilent

Z góry dziekuje. ;]

0

A ucieło mi jakoś w Files to poprawna linijka:
[Files]
Source: "E:\Program Files\GTA Orginał\Rockstar Games\Grand Theft Auto Vice City\gta-vc.exe"; DestDir: "{app}"; Flags: ignoreversion
Source: "E:\Program Files\GTA Orginał\Rockstar Games\Grand Theft Auto Vice City*"; DestDir: "{app}"; Flags: ignoreversion recursesubdirs createallsubdirs
; NOTE: Don't use "Flags: ignoreversion" on any shared system files

0

Już Ci napisałem w poprzednim poście, jak to trzeba zrobić, więc chyba nie będę tego przepisywał.

EgonOlsen napisał(a)

A tak na powaznie to musi tam byc opcja Shortcuts. Wybierasz New Shortcut, ustawiasz gdzie ma sie pojawic i wskazujesz dla tego shortcuta plik Z INSTALKI ktory ma zostac uruchomiony.

A to to nawet śmieszne było :)

0

Chodzi mi o to żeby instalator robił skrót sam i to działający to co podaliście niedziała (albo ja nie rozumiem jak to zrobić) jako skrypt w Inno Setup 5.3.2 prosił bym o podanie szczegułowo co mam zrobić chodzi tylko o to żeby się pojawił się dopisek "rozpocznij w" w skrócie robionym przez instalke.
;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

0

google mówi że somekind ma racje
rozwiń "nie działa"
może nie działać na milion sposobów

w twoim przypadku to będzie jakoś tak:

[Icons]
Name: "{userdesktop}\GTA VC"; Filename: "{app}\gta-vc.exe"; WorkingDir: "{app}"; Tasks: desktopicon;
somekind napisał(a)
EgonOlsen napisał(a)

A tak na powaznie to musi tam byc opcja Shortcuts. Wybierasz New Shortcut, ustawiasz gdzie ma sie pojawic i wskazujesz dla tego shortcuta plik Z INSTALKI ktory ma zostac uruchomiony.

A to to nawet śmieszne było :)

hehe, no pierwsza część posta drętwa jak kij od miotły ale z drugiej się można pośmiać [rotfl]

w ogóle to chciałem zaproponować żebyś tą "twoją" grę przerobił bo powinna działać bez względu na folder z którego jest uruchomiona, ale widze że robisz instalke kopii oryginała pirata gry więc za dużo nie zdziałasz

0

No wielki dzięki udało się [diabel]
NARESZCIE !!!!!!!!!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1