Wył/Wł interfejsu sieciowego z wiersza polecen (Win XP)

0

Pod linuxem wiadomo jak...
Pod Windowsem (gdzieś zagooglałem) powinno działać za pomocą netsh: netsh interface set interface "nazwa_interfejsu" disabled

szkoda tylko że nie działa :| czytałem pomoc microsoftu pod konsolą i F1, na msdn... i w ogóle wszędzie. Oczywiście nic nie znalazłem.
Może ktoś zna inny sposób na wyłączenie i włączenie karty sieciowej z poziomu wiersza poleceń pod windows XP albo potrafi zrobić tak, żeby ten z netsh zaczął działać? :)
Pozdrowionka.
Czarownik

0

Tak wygląda składnia tego polecenia:

netsh[ plik_aliasu] [ kontekst] [ komputer_zdalny] [{polecenie_netsh | plik_skryptu}]

Możesz też pokominować z poleceniem "nlb.exe drainstop".

0

nie no... chyba wiem jak wykląda składnia polecenia... przecież pisałem, że czytałem windowsowego mana i helpa... jakoś nic to nie dało - chyba że sprawdzałeś i potrafisz mi napisać gotową komendę do wyłączenia karty sieciowej za pomocą netsh (w co wątpię).

co do nlb.exe to niestety nie mam czegoś takiego (Windows XP Sp2).

jakieś inne pomysły?

0

sprobuj podac pelne opcje, np:
netsh interface set interface nazwa disabled disconnected nazwa

0

Do takich rzeczy ja używam DevCon
http://support.microsoft.com/kb/311272/pl

0
johny_bravo napisał(a)

sprobuj podac pelne opcje, np:
netsh interface set interface nazwa disabled disconnected nazwa

ok, ale wywala mi komunikat:
"Dedykowanych interfejsów nie można łączyć, odłączać, włączać i wyłączać.
Nie można ukończyć wykonywania tej funkcji."

0

No wlasnie mi tez, mialem nadzieje, ze moze u Ciebie zadziala normalnie :) W manie pisze, ze admin=disabled tylko dla WAN, ale nie wiem jak on rozpoznaje czy moje lacze jest LAN czy WAN... Moze lepiej bedzie uzyc programiku, ktory daj Marooned?

0

tak, tylko że do tego potrzebne jest ID urządzenia...

0

ID urzadzenia znajdziesz w panelu systemu/menedzer urzadzen/dane urzadzenie/zakladka szczegoly

U mnie tak zadzialalo np.

devcon disable pci\ven_14e4*

bo id jest duzo dluzsze
mozesz tez sprawdzic

devcon find pci\costam*
zeby sie upewnic, ze to tylko tak karta.

0
johny_bravo napisał(a)

ID urzadzenia znajdziesz w panelu systemu/menedzer urzadzen/dane urzadzenie/zakladka szczegoly

a to ja wiem... chciałem tylko żeby wszystko było robione z poziomu kodu. coś czuje, że będę musiał zrobić pola edycyjne dla id karty.

0

Jak z kodu to moze to pomoze?
http://www.codeproject.com/cs/system/divingsysprog2.asp

przyjrzyj sie tez WMI, tez powinno to potrafic.

0

Nie wszystkie interfejsy da się wyłączyć (instalowane w \ROOT
NET*" nie da rady.
Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1