Linux OS na ARM920T (Point Mobile PM2670) - jak się za to zabrać

0

Witam,

zakupiłem sobie 2 pady, podobne jak w załączniku (Delfi Nova 260, w linku są Point Mobile PM260). Moje 2szt. posiadają procesor ARM920T i wgrany system operacyjny Windows Mobile CE 6.0. Na stronie producenta nie ma nic nowszego. Wiec zacząłem czytać, że jest jakaś forma linuxa na ten procesor. https://elinux.org/ARM920T

Tylko... jak to ugryźć? Wiem, że zrobienie systemu od zera nie jest proste, ale z drugiej strony jest w necie sporo różnorakich bibliotek, z których może by się dało coś poskładać.

Domyślam się, że trzeba by było postawić jądro obsługujące procesor, do tego podpiąć bibliotekę obsługująca wyświetlacz, potem stworzyć serwer wyświetlania (jak w Ubuntu x11 lub Wayland). Pewnie potem dodać QT do stworzenia jakiegoś programu w systemie. Czy coś tu jeszcze powinienem wiedzieć?

A może jest jakieś prostsze rozwiązanie na ten procesor, np. jakiś gotowy OS, który można jakoś przerobić? Tak jak np. centrum multimedialne KODI (akurat je przerabiałem pod linuxa na swoje potrzeby ;-) )

Dla sprostowania, mógłbym oczywiście napisać apkę pod Windows Mobile CE 6.0, ale wyszedłem z założenia, że skoro system jest już starawy, to mogą być problemy z obsługą funkcji, podzespołów itp.

Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam :-)

http://www.nordelettronica.com/english/portfolio-item/point-mobile-pm260/

0

yocto
widzę że jest recepta na to

FEED_ARCH = "armv4t"
BASE_PACKAGE_ARCH = "armv4t" 
TARGET_CC_ARCH = "-march=armv4t -mtune=arm920t"
PACKAGE_EXTRA_ARCHS += "armv4 armv4t"

https://git.yoctoproject.org/

edit:
osobna kwestia to obgranie takiego urządzenia. Póxniej podeślę link do książki która mam do yocto jest ok.
edit2:
nie wiem jakie to ma parametry ale naprawdę był bym ostrożny z tym że uruchomisz tam x11 albo weyland. chociaż na mips 800 mhz widziałem że działało

0
revcorey napisał(a):

yocto
widzę że jest recepta na to

FEED_ARCH = "armv4t"
BASE_PACKAGE_ARCH = "armv4t" 
TARGET_CC_ARCH = "-march=armv4t -mtune=arm920t"
PACKAGE_EXTRA_ARCHS += "armv4 armv4t"

https://git.yoctoproject.org/

edit:
osobna kwestia to obgranie takiego urządzenia. Póxniej podeślę link do książki która mam do yocto jest ok.
edit2:
nie wiem jakie to ma parametry ale naprawdę był bym ostrożny z tym że uruchomisz tam x11 albo weyland. chociaż na mips 800 mhz widziałem że działało

Ja się bardziej zastanawiam jak mi się uda to wgl zaproponować. W sensie wgrać system nie uwalając booloadera, żeby nieuśmiercić urządzenia.

Alternatywą jest ściągnięcie Delphi 2005 i napisanie programu na Windows CE. Ale póki co kieruję się w stronę linuxa.

Odnośnie yocto to sobie poczyram, bo nie słyszałem o tym 🙂 Także dziękuję za jakiś trop.

1

W sensie wgrać system nie uwalając booloadera

No możesz se próbować tu użyć np. uboot

0

Podstawowe pytanie na początek to czy to ma być dla zabawy/edukacji czy komercyjne rozwiązanie ?
Jak zabawa/edukacja to czas nie ma znaczenia i nawet brak dokumentacji nie jest żadna przeszkodą można walczyć cale życie i cieszyć się każdym drobnym sukcesem.

Jeżeli komercyjne rozwiązanie to szukał bym czegoś co ma dużo dokumentacji, wsparcie producenta i jest w technologii która jest na czasie a nie jakieś "archeo".
Wszystko można wywalczyć ale czasami szkoda czasu

Jeżeli chodzi o Delphi to nie pamiętam aby jakakolwiek wersja kompilowała na CE , wiec to jakieś przekłamanie w matrixie ;)
Lazarus tak :) raz w życiu to przetestowałem :D

Jeżeli chodzi o yocto to diabeł tkwi w szczegółach , czy przepis jest na PM2670 czy na ARM920T ?
Jeżeli producent wspiera yocto to podaje pełny przepis na swoje urzadzenie ze wszystkimi sterownikiami ustawieniami a nawet skryptem do wgrania obrazu.
Czasami przepis na system można znaleźć w społeczności o ile urządzenie jest popularne.

Jak to zaprogramować, prawdopodobnie jest jakieś magiczne wejście w tryb RECOVERY (zworka , albo kombinacja klawiszy)
i jakimś specjalnym programem wgrywasz obraz systemu , tak miałem/mam w tegra nvidia i procesorach nxp

0
Marius.Maximus napisał(a):

Podstawowe pytanie na początek to czy to ma być dla zabawy/edukacji czy komercyjne rozwiązanie ?
Jak zabawa/edukacja to czas nie ma znaczenia i nawet brak dokumentacji nie jest żadna przeszkodą można walczyć cale życie i cieszyć się każdym drobnym sukcesem.

Jeżeli komercyjne rozwiązanie to szukał bym czegoś co ma dużo dokumentacji, wsparcie producenta i jest w technologii która jest na czasie a nie jakieś "archeo".
Wszystko można wywalczyć ale czasami szkoda czasu

Teoretycznie komercyjne, ale dla siebie. Wiec nie ma aż takiej spiny co do czasu ;-)

Jeżeli chodzi o Delphi to nie pamiętam aby jakakolwiek wersja kompilowała na CE , wiec to jakieś przekłamanie w matrixie ;)
Lazarus tak :) raz w życiu to przetestowałem :D

Ja ściągnąłem MS Visual Studio 2005 i tam jest opcja wykompilowania programu pod Windows CE 5.0. Z tym Delphi 2005, to mogłem w błąd wprowadzić, choć nie wykluczone, że sie da. Nie sprawdzałem w praktyce. MS Visual Studio 2005 tak - i działa, program jakoś się uruchamia - w sensie kilka komponentów, żeby zobaczyć czy wgl odpali. Wiec jest Jakaś alternatywa dla Yocto. Tylko teraz się zastanawiam nad legalnością takiego rozwiązania w użyciu komercyjnym. Bo MS VS2005 nie da się pobrać oficjalnie ze strony MS. Z tego co wiem, to był program płatny, wiec jak to się ma do legalności?
image

Jeżeli chodzi o yocto to diabeł tkwi w szczegółach , czy przepis jest na PM2670 czy na ARM920T ?
Jeżeli producent wspiera yocto to podaje pełny przepis na swoje urzadzenie ze wszystkimi sterownikiami ustawieniami a nawet skryptem do wgrania obrazu.
Czasami przepis na system można znaleźć w społeczności o ile urządzenie jest popularne.

Jak to zaprogramować, prawdopodobnie jest jakieś magiczne wejście w tryb RECOVERY (zworka , albo kombinacja klawiszy)
i jakimś specjalnym programem wgrywasz obraz systemu , tak miałem/mam w tegra nvidia i procesorach nxp

No właśnie tu z programowaniem jest ciężej. Wiem, że można mu jakoś zapodać obraz PFU i jakimś programem on to zasysa do pamięci.
Póki co to teraz próbuję coś wykompilować Yocto wg. tego poradnika: https://docs.yoctoproject.org/brief-yoctoprojectqs/index.html

1

widzę że goście za pomoca buildroot też budują
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1887742.html
zaletą buildroot(z którego korzystałem nie wiele) jest że jest nieco prostszy od yocto np. ma taki graficnzy konfigurator.

e można mu jakoś zapodać obraz PFU i jakimś programem on to zasysa do pamięci.

Tego formatu nie znam ale yocto zbuduje ci uImage(zimage też można), suqashfs,.ubi jednocześnie.

0

@siekierzyński: wgranie aplikacji do zainstalowanego systemu operacyjnego WinCE a zbudowanie systemu od zera i potem zbudowanie aplikacji wymagają zupełnie innego zakresu wiedzy i doświadczenia.
Na pierwszy kontakt z yocto to bym polecił komputerki Toradex-a , bo mają dobra dokumentację i prężnie działająca grupę wsparcia na forum (nie ma pytań bez odpowiedzi).

to co napisał @revcorey tez jest warte rozważenia bo a nuż ktoś zrobił już przepis na Twój komputer i wtedy byłby prostszy start

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1