Wysyłka maili z serwera VPS

1

Mam wykupiony serwer VPS i chciałbym móc wysyłać z niego maile korzystając z już istniejącego konta email na gmail-u.
Kombinuje z Postfixem. W /etc/postfix/main.cf dodałem:

relayhost = [smtp.gmail.com]:587
smtp_use_tls = yes
smtp_sasl_auth_enable = yes
smtp_sasl_password_maps = hash:/etc/postfix/sasl_passwd
smtp_sasl_security_options = noanonymous

utworzyłem plik: /etc/postfix/sasl_passwd

[smtp.gmail.com]:587    [email protected]:password

dalej

postmap /etc/postfix/sasl_passwd 

i

systemctl reload postfix

i próbuje wysłać testowego maila:

echo "Testowy mail." | mail -s "Testowy email" [email protected]

mail niestety nie wysyła się a w logach widzę taki wpis:

Apr 20 08:29:20 vps-xxx postfix/pickup[416890]: 0DF611E1B3: uid=1000 from=<[email protected]>
Apr 20 08:29:20 vps-xxx postfix/cleanup[416911]: 0DF611E1B3: message-id=<[email protected]>
Apr 20 08:29:20 vps-xxx postfix/qmgr[416891]: 0DF611E1B3: from=<[email protected]>, size=441, nrcpt=1 (queue active)
Apr 20 08:29:20 vps-xxx postfix/error[416915]: 0DF611E1B3: to=<[email protected]>, relay=none, delay=0.05, delays=0.03/0.01/0/0.01, dsn=5.0.0, status=bounced ([smtp.gmail.com]:587)
Apr 20 08:29:20 vps-xxx postfix/cleanup[416911]: 334D17E2B4: message-id=<[email protected]>
Apr 20 08:29:20 vps-xxx postfix/qmgr[416891]: 334D17E2B4: from=<>, size=2424, nrcpt=1 (queue active)
Apr 20 08:29:20 vps-xxx postfix/bounce[416916]: 0DF611E1B3: sender non-delivery notification: 334D17E2B4
Apr 20 08:29:20 vps-xxx postfix/qmgr[416891]: 0DF611E1B3: removed
Apr 20 08:29:20 vps-xxx postfix/local[416918]: 334D17E2B4: to=<[email protected]>, relay=local, delay=0.02, delays=0/0.01/0/0, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to mailbox)
Apr 20 08:29:20 vps-xxx postfix/qmgr[416891]: 334D17E2B4: removed

Podpowie ktoś co robię źle?

0

w logu widze relay=none ja bym szedł tym tropem

0

Spróbuj doinstalować i uaktualnić certy

apt-get install libsasl2-modules 
update-ca-certificates

Sprawdź czy masz dobrze podaną konfiguracje szyfrowania

smtp_tls_security_level = encrypt
smtp_tls_CAfile = /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt

Nie jestem pewien ale sprawdź czy nie potrzeba zezwolić w konfiguracji mail na połączenia z klientów pocztowych. Na o2 miałem podobny problem i w konfiguracji trzeba było pozwolić na połączenie po 587.

0

@hzmzp gmail mimo wykonania kroków o których piszesz nadal nie chce współpracować 😕
mam też konto na o2 które teraz próbuje podłączyć, Tak wygląda /etc/postfix/main.cf

smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Ubuntu)
biff = no

append_dot_mydomain = no

readme_directory = no

compatibility_level = 2

# TLS parameters
smtpd_tls_cert_file=/etc/ssl/certs/ssl-cert-snakeoil.pem
smtpd_tls_key_file=/etc/ssl/private/ssl-cert-snakeoil.key
smtpd_tls_security_level=may

smtp_tls_CApath=/etc/ssl/certs
smtp_tls_security_level = encrypt
smtp_tls_session_cache_database = btree:${data_directory}/smtp_scache
smtp_tls_CAfile = /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt

smtpd_relay_restrictions = permit_mynetworks permit_sasl_authenticated defer_unauth_destination
myhostname = vps-xxx.vps.ovh.net
alias_maps = hash:/etc/aliases
alias_database = hash:/etc/aliases
myorigin = /etc/mailname
mydestination = $myhostname, vps-xxx.vps.ovh.net, localhost.vps.ovh.net, localhost
relayhost = poczta.o2.pl:465
mynetworks = 127.0.0.0/8 [::ffff:127.0.0.0]/104 [::1]/128
mailbox_size_limit = 0
recipient_delimiter = +
inet_interfaces = loopback-only
default_transport = error
relay_transport = error
inet_protocols = all

smtp_use_tls = yes
smtp_sasl_auth_enable = yes
smtp_sasl_password_maps = hash:/etc/postfix/sasl_passwd
smtp_sasl_security_options = noanonymous

/etc/postfix/sasl_passwd :

poczta.o2.pl:465 [email protected]:pass o2.pl

maile tu również się nie wysyła, w logach mam:

Apr 20 19:19:46 vps-xxx postfix/pickup[431340]: 33CAB7E9C7: uid=1000 from=<[email protected]>
Apr 20 19:19:46 vps-xxx postfix/cleanup[431348]: 33CAB7E9C7: message-id=<[email protected]>
Apr 20 19:19:46 vps-xxx postfix/qmgr[431341]: 33CAB7E9C7: from=<[email protected]>, size=405, nrcpt=1 (queue active)
Apr 20 19:19:46 vps-xxx postfix/error[431352]: 33CAB7E9C7: to=<[email protected]>, relay=none, delay=0.04, delays=0.02/0.01/0/0.01, dsn=5.0.0, status=bounced (poczta.o2.pl:465)
Apr 20 19:19:46 vps-xxx postfix/cleanup[431348]: 6AA011E9Q8: message-id=<[email protected]>
Apr 20 19:19:46 vps-xxx postfix/qmgr[431341]: 6AA011E9Q8: from=<>, size=2420, nrcpt=1 (queue active)
Apr 20 19:19:46 vps-xxx postfix/bounce[431353]: 33CAB7E9C7: sender non-delivery notification: 6AA011E9Q8
Apr 20 19:19:46 vps-xxx postfix/qmgr[431341]: 33CAB7E9C7: removed
Apr 20 19:19:46 vps-xxx postfix/local[431355]: 6AA011E9Q8: to=<[email protected]>, relay=local, delay=0.01, delays=0/0.01/0/0, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to mailbox)
Apr 20 19:19:46 vps-xxx postfix/qmgr[431341]: 6AA011E9Q8: removed

na stronie po zalogowaniu do poczty zmieniłem ustawienia:
screenshot-20240420193214.png

o czymś jeszcze zapomniałem?

0

Dziwne, spróbuj zwiększyć log level na debug, powinno wystarczyć

debug_peer_level = 10

Ewentualnie zobacz czy IP nie jest zbanowane na spam listach.
Może jest inny łatwiejszy sposób na rozwiązanie twojego problemu, gdybyś to bardziej opisał bo mi brakuje pomysłów.

edit:

smtpd_tls_cert_file=/etc/ssl/certs/ssl-cert-snakeoil.pem
smtpd_tls_key_file=/etc/ssl/private/ssl-cert-snakeoil.key

To może nie przejść, bo to defaultowe certy, powinieneś wygenerować nowe dla swojej domeny, ale nie wiem w jakim to środowisku wszystko pracuje. Ogólnie postfix to bardzo złożone narzędzie. Raczej nikt nie konfiguruje tego samemu ręcznie tylko za pomocą narzędzi 3rd part.

0

@hzmzp mam vps z Ubuntu 22, nie mam podpiętej żadnej domeny. Na serwerze chodzą proste taski cronowe po wykonaniu których chciałbym żeby wysłał się do mnie mail z podsumowaniem

1

Ok, więc to nie jest krytyczny problem, więc radzę przykleić plasterek na problem i napisać prosty skrypt w java czy php który wysyła maila. Myślę że to będzie łatwiejsze. Jeżeli chcesz dopiąć swego i zrobić to przez postfixa to będziemy drążyć temat dalej, bo jest ciekawy XD

0

Liczyłem, że to będzie trochę prostsze XD
No nic napisałem skrypt w php, działa więc temat chyba można zamykać, dzięki za odpowiedzi!

0
kogut8761 napisał(a):

Liczyłem, że to będzie trochę prostsze XD
No nic napisałem skrypt w php, działa więc temat chyba można zamykać, dzięki za odpowiedzi!

No czyli poszedłeś na skróty....ja tam zgadzam ię z @hzmzp że temat ciekawy. Tak sobie myślę że skoro to odpalasz na vps to może konfig hosta-nadzorcy zabrania tego typu akcji? Masz jakiś fizyczny host aby to zweryfikować?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1