Devops dla developera

0

Czesc, chcialbym podpytac jakie tematy polecacie dotknąć jako developer zeby moc w przyszlosci byc o wiele bardziej wartosciowy na rynku, nie ukrywam, ze devops tez jest interesujacy dla mnie. Poki co szlifuje dockera kubernetesa i poznaje CI/CD bo mam w projekcie a projekt jest dosc swiezy. Jak poznam kontenery i CI/CD brac sie za chmure czy po drodze jest cos co warto byloby dotknac jako programista? Z góry dzieki.

2

Brac sie za chmurę

0
S4t napisał(a):

Brac sie za chmurę

Ale którą?

stanley123 napisał(a):

Poki co szlifuje dockera kubernetesa

Ostatnio na geeconie podsłuchałem rozmowę że "czas kubernetesa już miną" i teraz już wszyscy używają chmur bezpośrednio, bez tej dodatkowej warstwy abstrakcji. Czy to prawa to nie wiem

1
KamilAdam napisał(a):

...

Ostatnio na geeconie podsłuchałem rozmowę że "czas kubernetesa już miną" i teraz już wszyscy używają chmur bezpośrednio, bez tej dodatkowej warstwy abstrakcji. Czy to prawa to nie wiem

k8s springiem chmur? :)

0

@stanley123: SSL (tu sprawa drugorzędna czy to chmura czy nie)

  • na poziomie koncepcyjnym :jak działa, jak wygląda handshake
  • dla developera: jak skonfigurować na kliencie - trust store, jak skonfigurować 2way ssl
  • wyrobienie świadomości, że certyfikaty klienckie nie muszą korzystać z tego samego CA co serwerowe
  • nauczenie się openssla (tak by sprawnie operować na różnej macie keystora/truststorach/deubgować nawiązywanie połączenia ssl)
0

Kubernetes + Istio + Docker
Google SRE 2 niebieskie książki
Certyfikaty z chmury (ale jak już wiesz jakiej, Java -> AWS, C# -> Azure, masochiści -> Google Cloud)*.

*) I tak cena zdecyduje


W dużych firmach obsługa CI/CD to osobna specjalizacja nie mająca nic wspólnego z DevOps. Jest tam mnóstwo narzędzi więc ciężko coś polecić (dużo zależy od języka i stacku). Na pewno warto znać stare ale jare, to jest Jenkins dla Javy. Wiele firm ma rozwiązania customowe skrojone do ich potrzeb. Dlatego tutaj polecam bycie "generalistą":

  • Python (do skryptów), Go (do infry), Groovy (do Jenkinsa)
  • Lekka znajomość Ansible lub Puppet lub podobnego.
  • Terraform lub inne np. Cloud Formation

Niestety CI/CD, devops, finops i security mocno się ze sobą przeplatają. Nie ma tutaj jednej ścieżki kariery, generalnie uczysz się tego co jest używane w firmie. I uwierz mi firmy mogą mieć naprawdę duży bajzel w tym co mają. A i narzędzi jest też od cholery, czasami jest tool standard jak PagerDuty a czasami jest duża fragmentacja: Splunk vs SumoLogic vs DataDog vs ELK. Mnie już od tego głowa boli...


PS. Nigdy, w żadnym wypadku nie używaj chmury "bezpośrednio". W chmurze liczy się przede wszystkim cena, wojna cenowa między dostawcami sugeruje że możemy w przyszłości widzieć hybrydy np. część serwisów w AWS a część na GCP bo tak będzie taniej. I nie mówimy tutaj o jakimś tam 1M USD na rok, ale o znacznie większych pieniądzach. Po drugie usługi chmurowe mają nieprzyjęmną własność znikania po kilku latach z oferty. Także sytuacja taka że jakaś legacy apka zostanie w przyszłości odcięta od S3 (bo po prostu usługa wyjdzie z użycia za dekadę, tak wiem wydaje się nieprawdopodobne dzisaj tak samo jak to że IE umrze w 1998) jest wielce prawdopodobna. Po trzecie producenci chmury dążą do vendor lockingu, chcą z nas zrobić dojną krowę która będzie dostarczać stałych opłat (hurra subskrypcje!) po wsze czasy. Dobra aplikacja powinna być opakowana w kontenery i zawsze gotowa na multi-cloud deployment. Na szczęście ten trend powoli wchodzi do mainstream'u i pewnie niedługo zobaczymy wsparcie od frameworków (np. abstrakcja S3 działająca z każdym dostawcą). k8s jest milowym krokiem w tym kierunku bo możemy odpalić go na GCP, AWS i lokalnie... (nie wiem jak w Azure).

1
KamilAdam napisał(a):

Ostatnio na geeconie podsłuchałem rozmowę że "czas kubernetesa już miną" i teraz już wszyscy używają chmur bezpośrednio, bez tej dodatkowej warstwy abstrakcji. Czy to prawa to nie wiem

Jeśli mieli na myśli "już wszyscy używają chmur bezpośrednio" w sensie że używają AKS, EKS czy GKE to pewnie tak. Jeśli natomiast chodziło im o to, że można K8S zastąpić jakimiś "zabawkami" chmurowymi do hostowania, to zdecydowanie bym polemizował, przynajmniej jeśli chodzi o większe rzeczy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1