Jak zainstalować `ffmpeg` na Alma Minimal?

0

Hej,
mam problem z zainstalowaniem ffmpeg na dystrybucji alma minimal. Korzystam z obrazu bazowego FROM openjdk:18-jdk
Oczywiście wszystko z dokera. Kombinuje na różne sposoby np. ustaluje yuma aby było łatwiej, pełny dnf i nic, przykład mojego dockerfile:

FROM openjdk:18-jdk
RUN microdnf install -y dnf
RUN dnf -y update && \
    dnf -y install https://download.fedoraproject.org/pub/epel/epel-release-latest-8.noarch.rpm && \
    dnf install --nogpgcheck https://mirrors.rpmfusion.org/free/el/rpmfusion-free-release-8.noarch.rpm -y && \
    dnf install --nogpgcheck https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/el/rpmfusion-nonfree-release-8.noarch.rpm -y && \
    dnf install -y ffmpeg
0

A na czym polega ten problem? Czym się objawia?

0
yarel napisał(a):

A na czym polega ten problem? Czym się objawia?

Problem: conflicting requests
  - nothing provides libSDL2-2.0.so.0()(64bit) needed by ffmpeg-4.2.9-1.el8.x86_64
0

Możliwe, że w tych repozytoriach, które dodałeś nie ma tego SDL2 pod Oracle Linuxa 8 (openjdk:18-jdk ma pod spodem jakiegoś OL 8).

Moim zdaniem powinieneś spróbować dodać repo od OL8 -> https://yum.oracle.com/repo/OracleLinux/OL8/codeready/builder/x86_64/index.html (tam masz tego rpma dla SDL2)
sudo dnf config-manager --set-enabled ol8_codeready_builder

Tak na marginesie, piszesz o problemie "dystrybucji alma minimal", zaś używasz obrazu open jdk. Gdzie tego ffmpega w końcu instalujesz?

0
yarel napisał(a):

Możliwe, że w tych repozytoriach, które dodałeś nie ma tego SDL2 pod Oracle Linuxa 8 (openjdk:18-jdk ma pod spodem jakiegoś OL 8).

Moim zdaniem powinieneś spróbować dodać repo od OL8 -> https://yum.oracle.com/repo/OracleLinux/OL8/codeready/builder/x86_64/index.html (tam masz tego rpma dla SDL2)
sudo dnf config-manager --set-enabled ol8_codeready_builder

Tak na marginesie, piszesz o problemie "dystrybucji alma minimal", zaś używasz obrazu open jdk. Gdzie tego ffmpega w końcu instalujesz?

pomogło - dzięki, to może podpowiesz jeszcze z zainstalowaniem tego

 dnf install -y python3 python3-pip python3-setuptools python36-devel 
 dnf -y update 
 pip3 install webrtcvad

python sie normalnie istaluje ale problem jest z tym webrtcvad
Dostaje taki błąd:

Command "/usr/bin/python3.6 -u -c "import setuptools, tokenize;__file__='/tmp/pip-build-rkla9a7l/webrtcvad/setup.py';f=getattr(tokenize, 'open', open)(__file__);code=f.read().replace('\r\n', '\n');f.close();exec(compile(code, __file__, 'exec'))" install --record /tmp/pip-55tvtsxa-record/install-record.txt --single-version-externally-managed --compile" failed with error code 1 in /tmp/pip-build-rkla9a7l/webrtcvad/
0

@biurostron: błąd wiele nie mówi.

  1. Możesz uruchomić kontener i w środku sprawdzić to pip3 install ..., wywali się, ale za to będziesz mógł obejrzeć zawartość /tmp/* i wyciągnąć jakieś szczegóły
  2. Spróbuj zainstalować tego webrtcvad w ramach jakiegoś innego obrazu bazowego, np. python:3-11, 3-10, ... 3-6 etc. Zobaczysz czy to problem wynikający z obrazu bazowego/wersji pythona.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1