Nie tworzące się pliki z logami na Linuxie

0

Cześć, używam seriloga i korzystam z zapisu logów do pliku.

Wszystko działa na windowsie, ale niestety nie działa na linuxie i nie wiem czemu.
Przez nie działa mam na myśli, że nie tworzy się plik z logami.

Aplikacja (.net 6 API) uruchamiam jako systemd service na linuxie.

Konfiguracja serwisu


...
User=xxxx
Group=adm
...

Konfiguracja seriloga

"Serilog": {
    "Using": [ "Serilog.Sinks.Console", "Serilog.Sinks.File" ],
    "MinimumLevel": "Information",
    "WriteTo": [
      {
        "Name": "Console"
      },
      {
        "Name": "File",
        "Args": {
          "path": "/var/log/oyc/oyc-api.log",
          "rollingInterval": "Day",
          "retainedFileCountLimit": 7,
          "outputTemplate": "{Timestamp:yyyy-MM-dd HH:mm:ss.fff zzz} [{Level:u3}] {Message:lj}{NewLine}{Exception}"
        }
      }
    ]
  }

Uprawnienia do katalogu w którym ma się ten plik zapisać

drwxr-----  2      xxxx      adm             4096 Mar  6 13:08 oyc

Próbowałem zapisywać w katalogu aplikacji, ale nie pomogło.
Nie jestem w stanie zlokalizować, żadnego logu z błędem, ale za pewne jest to coś z uprawnieniami.

Może macie jakiś pomysł?

2

Rozumiem, że jesteś pewny, że aplikacja wstała i powinna coś zapisać do loga? Jak uruchamiasz aplikacje i co to za aplikacja ?

3

Spróbuj najpierw zapisać do /tmp, tam każdy może pisać - wykluczysz tym problem z uprawnieniami.

2

A path nie musi wskazywać folderu ? Może tak zrób "path": "/var/log/oyc/" (ew. "file": jak jest taka opcja)
Jak ja mam takie problemy, to zawsze zaczynam od touch tego logu (żeby już istniał, jak aplikacja wstaje), ew. chmod 777/755 na folderze

2

Dziękuję wszystkim za pomoc. Okazało się, że źle ustawiłem seriloga.. Dzięki temu co napisał @S4t wpadłem na pomysł żeby odpalić aplikacje u siebie na komputerze tak jak robie to na serwerze czyli dotnet xxx.dll i się okazało że nic się nie dzieje w konsoli ani w pliku.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1