Aktualizacja oprogramowania przez git

0

Tak się zastanawiam czy użytkownik mógłby używać do aktualizacji GIT+LFS ?
Zamiast ściągać instalator/archiwum/itp. zawierający pliki używał by technologi git. Oczywiście magia git-a została by ukryta przed użytkownikiem.

Podstawowe pytanie czy można to zrobić legalnie i dodać git.exe do plików aplikacji

1

Pewnie można, tylko po co tak kombinować?

1

Możesz. Git jest na GPL v2:

  1. You may copy and distribute the Program (or a work based on it, under Section 2) in object code or executable form under the terms of Sections 1 and 2 above provided that you also do one of the following:
    a) Accompany it with the complete corresponding machine-readable source code, which must be distributed under the terms of Sections 1 and 2 above on a medium customarily used for software interchange; or,
    b) Accompany it with a written offer, valid for at least three years, to give any third party, for a charge no more than your cost of physically performing source distribution, a complete machine-readable copy of the corresponding source code, to be distributed under the terms of Sections 1 and 2 above on a medium customarily used for software interchange; or,
    c) Accompany it with the information you received as to the offer to distribute corresponding source code. (This alternative is allowed only for noncommercial distribution and only if you received the program in object code or executable form with such an offer, in accord with Subsection b above.)
0

Jeśli nie ma żadnej procedury którą trzeba wykonać podczas aktualizacji, i wystarczy tylko "podmienić pliki", to pewnie by wystarczyło, ale po co?

0

Po co: żeby ogarnąć potrzeby własne i użytkowników :)
Plików nie jest dużo poniżej tysiąca , rozmiar aplikacji z wszystkimi zależnościami to około 256MB wiec nie są kosmiczne wartości

Łatwe/szybsze przesuwanie się pomiędzy wersjami/gałęziami.
Na bazie rozgałęzień git(albo na różnych repo) można by było zrobić różne kanały wydań.
Czasami na etapie wdrożenia pojawią się gdzieś zmiana w paru plikach, można by było zrobić commit i push (dedykowana wersja dla użytkownika)
Cześć użytkowników

Koncepcja zakładała by istnienie trzech elementów:
aplikacja = folder objęty git-lfs
git = pliki binarne git-a
update = program do zarządzana procesem aktualizacji , wyświetlenie GUI, zatrzymanie aplikacji objętej aktualizacją, uruchomienie poleceń git-a, skrypt "after_update.bat" itp.

Wymyślanie "dziwnych" rozwiązań to może być brak kontaktu z CI/CD ;)
Nie znam nikogo kto mógłby mi to wdrożyć a samemu nie che się porywać na nieznany temat
Wiec kombinuje

1

Ale co ma CI/CD do tego? CI/CD rozwiązuje problem publikacji nowej wersji, a Ty jak rozumiem problem masz z pobieraniem tejże dla końcowego użytkownika?

Nie można po prostu mieć instalatora, który będzie sprawdzał czy nowa wersja jest pod jakimś tam urlem, pobierał ją i instalował?

1
Adamek Adam napisał(a):

Tak się zastanawiam czy użytkownik mógłby używać do aktualizacji GIT+LFS ?
Zamiast ściągać instalator/archiwum/itp. zawierający pliki używał by technologi git. Oczywiście magia git-a została by ukryta przed użytkownikiem.

Podstawowe pytanie czy można to zrobić legalnie i dodać git.exe do plików aplikacji

Ale na samym git.exe się nie skończy, bo to nie jest samodzielny exek. Git odpala unixowe polecenia i zaraz się okaże że potrzebna jest cała dystrybucja mingwa, czy cygwina.

0

Marzył by mi się taka trochę "Versioning file system" tylko że dla jednego folderu + synchronizowania w obie strony

0

Średnio zrozumiałem o co chodzi Adamowi, ale generalizując, to jeśli coś można zrobić ręcznie i jest to powtarzalne, to można, baaa, nawet powinno się to automatyzować. O to chyba chodzi w filozofii DevOps, co nie?

0
PaulGilbert napisał(a):

Średnio zrozumiałem o co chodzi Adamowi, ale generalizując, to jeśli coś można zrobić ręcznie i jest to powtarzalne, to można, baaa, nawet powinno się to automatyzować. O to chyba chodzi w filozofii DevOps, co nie?

Pewnie, że tak, ale narzędzia do dystrybucji aplikacji już istnieją, więc jaki sens wynajdywać swoje? Trzeba być mieć dobry powód, ale jakoś go tu nie widać.

0

A moge prosić o polecenie paru narzędzi do dystrybucji aplikacji ?
Bo może wymyślam koło na nowo.

0

Jeśli rozumiem pytanie jest o to, jak najłatwiej udostępniać użytkownikom nowe wersje apki, którą produkujecie?
Jeśli nie problem, to można skonteneryzować i udostępniać kolejne wersje obrazów.

0

No np. InnoSetup albo NSIS.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1