Jak połączyć się z kontenerem za pomocą WinScp

0

Czy jest mozliwe polaczenie sie z kontenerem za pomoca WinScp tak zebym mogl przekopiowac rozne pliki?

1

Łączysz się do hosta i kopiujesz do podmontowanych volumenów.

0
baroo napisał(a):

Łączysz się do hosta i kopiujesz do podmontowanych volumenów.

A mozesz opisac krok po kroku jak to zrobic lub podeslac link do jakiejs instrukcji?

0

To wszystko zależy od tego jak masz skonfigurowane środowisko. Generalnie zakładam, że masz jakiegoś Linuxa i odpalonego na nim Dockera, na którym działa kontener. Katalog na hoście mapujesz do katalogu w kontenerze poprzez
volumes:
- /docker/katalog_na_hoscie:/katalog_w_kontenerze
w docker.compose.yml. Następnie logujesz się poprzez SCP do hosta Linuxowego i kopiujesz pliki do /docker/katalog_na_hoscie i one pojawiają się w kontenerze.

1

Możesz też używać komendy docker cp do kopiowania plików zamiast podmontowywać wolumin. WinSCP będziesz mógł wykorzystać, o ile kontener będzie posiadał (i wystawiał na zewnątrz) uruchomiony serwer SSH.

Niemniej tego się do końca tak nie robi – traktuj kontenery jako coś, co może szybko zniknąć i być przywrócone z obrazu [1] – dane zewnętrzne możesz podmontowywać właśnie z folderów zewnętrznych (hosta)/woluminów danych albo możesz dodawać pliki już do obrazu podczas jego tworzenia.

[1] innymi słowy – kontenery powinny być, w miarę możliwości, bezstanowe

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1