Wątek przeniesiony 2021-11-14 19:38 z Java przez Ktos.

Docker szybki sposób na aktualizację image

0

Witam jestem w trakcie poznawania Dockera. Wszystko ładnie, pięknie ale niesamowicie drażni mnie jedna rzecz, a mianowicie, że każde wywołanie docker build na tym samym projekcie z tą samą wersją nie powoduje nadpisania obrazu jak to na logikę byłoby sensowne, a tworzy nowy obraz. Więc obecnie to wygląda tak, że builduje sobie obrazy i zamiast działać ciągle na jednej instancji, to ciągle tworzą się nowe i jeśli ich się już zbierze ich dużo to muszę ciągle usuwać stare obrazy (docker system prune -a --volumes).

Jest więc może na to jakiś szybki sposób?

0

Nie do końca rozumiem.

Chcesz osiągnąć coś takiego, ze zrobiłeś sobie Docker run z jakimś obrazem i chcesz z boku ten obraz aktualizować? Jeżeli tak to nie jest to możliwe. To działa tak, ze uruchamiając kontener tak jakby kopiujesz obraz i go uruchamiasz. Możesz sobie z jednego obrazu odpalić kilka kontenerów. Jak zaktualizujesz obraz to musisz kontener zatrzymać i uruchomić jeszcze raz.

0

Obrazy możesz tagować, a potem nowe obrazy mogą korzystać z tego samego tagu i wtedy ci się będą "nadpisywać" - o to chodzi?

docker build -t test:latest nadpisze poprzedni obraz test z tagiem latest.

0

Sprawa wygląda tak, że mam Dokerowy obraz Linuxa z Heroku CLI i na tym działa moja apka w Spring Boocie. W jaki sposób mam więc aktualizować tą apkę wewnątrz tego kontenera?

1
solid_snake napisał(a):

Sprawa wygląda tak, że mam Dokerowy obraz Linuxa z Heroku CLI i na tym działa moja apka w Spring Boocie. W jaki sposób mam więc aktualizować tą apkę wewnątrz tego kontenera?

Budujesz nowy kontener z nowa wersja apki. Traktuj kontener jako apke, nowa wersja apki to nowy kontener. Jeżeli chcesz używać dockera jako lokalnego środowiska to możesz podmontowac katalog z aplikacja wewnątrz kontenera.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1