Zasób w dll

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-23 12:13
0

Cześć, mam pytanie.

Mam bibliotekę dll. Jedna z jej zmiennych musi przechowywać obszerny(narawdę obszerny tekst). Tekst ma nie być widoczny dla użytkownika, ale też nie chce mi się go wklejać, bo po wklejeniu będę miał jeszcze kupę roboty z obrabianiem go itd.

W związku z tym mam pytanie. Czy jest jakaś możliwość umieszczenia w dllce pliku tekstowego?
Dobrze by było, gdyby nie było konieczności ekstrahowania go na dysk użytkownika.

(w sposób, jak np. w komponencie TImage mogę umieścić obrazek)

Pozostało 580 znaków

2006-10-23 12:32
Dibo1984
0

Hmm, jest wiele sposobów. Kiedyś napisałem programik do wysyłania SMSów w sieci Orange. Potrzebowałem bibliotek dll obsługujących szyfrowanie SSL. Dodawałem je do execa jako zasoby programem ResHack (tam gdzies jest opcja "Add resource"), dodajesz plik, dajesz nazwe zasobu, zapisujesz zmiany i potem w aplikacji przez TResourceStream odwołujesz się do zasobów.

Innym może troche mniej przyzwoitym ale szybszym sposobem może być utworzenie sobie formy, na niej położyć Memo, z opcji object inspectora wejść do Lines i wkleić tekst. Potem w trakcie działania aplikacji odwołujesz się do Memo.Text.

Pozostało 580 znaków

2006-10-23 12:35
0

Kwestia jest taka, że ja to potrzebuję w DLL. I nie może ona być zasobem execa.

Pozostało 580 znaków

2006-10-23 12:36
Dibo1984
0

DLL też może mieć zasoby, wiem bo (nie sprecyzowałem wcześniej) ten programik to właśnie była DLL - wtyczka do komunikatora ;)

Pozostało 580 znaków

2006-10-23 15:57
0

Do dll zasoby dodaje się identyczne jak do EXE i można to zrobić dodając do projektu Delphi (Add to project) plik z opisem zasobów (*.RC) i robiąc build'a.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0