combobox pobierajacy itemsy z bazy danych

Odpowiedz Nowy wątek
aska
2006-10-19 11:24
aska
0

hej
mam problem, mam stworzona baze przez ibconsole i powiedzmy dwie kolumny w tabeli produkty: nazwa i dostawca, ten sam produkt moze byc dostarczany przez roznych dostawcow i teraz na dbtext wyswietlam produkt bez powtorzen i chce zeby na combobox albo czyms innym wyswietlali mi sie dosawcy dla danego produktu (i tylko dla tego a nie wszyscy) i moze ktos wie jak to zrobic bo mi to w zaden sposob nie wychodzi:)

Pozostało 580 znaków

2006-10-19 11:52

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

jak produkt powiązany jest z dostawcą, jakie masz tabele?


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

aska
2006-10-19 12:06
aska
0

hmm jedna tabele z 2 kolumnami: nazwa i dostawca, tylko ze nazwa w bazie sie powtarza np: nazwa pomidor, dostawca warszawa, nazwa pomidor dostawca kielce i chce zeby sie wyswietlalo pomidor i rozwijana lista z dostawcami kielce i warszawa

Pozostało 580 znaków

2006-10-19 12:32

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
SELECT dostawca FROM produkty WHERE nazwa = 'nazwa_towaru'

potem

while not Query.EoF do
begin
  ComboBox.Add(Query.FieldByName('dostawca').AsString);
  Query.Next;
end;

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

aska
2006-10-19 12:36
aska
0

ok ale jesli nie chce zeby nazwa_towaru byla stala tylko zebym miala nawigator gdzies na formatce i towary mozna bylo przewijac nawigatorem i jednoczesnie zeby zmienialo sie combo?

Pozostało 580 znaków

2006-10-19 17:58

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

w AfterScroll DataSetu, gdzie masz listę towarów trzeba odpytywać bazę o dostawców i aktualizować ComboBox


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0