OnMouseWheelDonw/Up

Odpowiedz Nowy wątek
2006-10-06 09:15
danek
0

witam

mam zaimplementowane 2 metody dla dbgrida
OnMouseWheelDonw/
OnMouseWheelUp

  • w kazdej z tych metod wykonuje sie funkcja na podstawie warotsci pobranej z kolumny dbgrida - hmm tylko ze mam pewien problem - ta wartos pobiera przez nastepieniem akcji w przypadku ...down pobiera wartosc z wiersza wyzej i wykonuje sie funkcja i w przypadku up z wiersza nizej - chodzi mi o uzyskanie efektu po przesunieciu kolka - czyli wykonanie akcji na bierzacym wierszu ( po akcji przesuniecia) jak moge to zaimplementowac?

pozdrawiam i prosze o pomoc

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 10:27
0

a nie możesz po prostu "dodać" albo "odjąć" "jeden" ?

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 11:16
danek
0

ok ale jak moge odniesc sie do wiersza nizej wyzej?

do danego pola w wierszu odnosze sie:
+JVDBGrid6.Fields[6].asstring+

jak moge sie odniesc do tej kolumny wiersza nizej?

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 12:08
0

dbGrid.DataSource.DataSet.FieldByName('').AsInteger
dbGrid.DataSource.DataSet.Next
dbGrid.DataSource.DataSet.Prior

  • F1 i/lub google
    chociaż prawdę powiedziwszy nie wiem co chcesz osiągnąć i być może zamiast robić coś z danymi w tych zdarzeniach wystarczy robić to w dbGrid.DataSource.DataSet.OnAfterScroll

- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-10-06 13:00
danek
0

co chce osiagnac?

  • chce osiagnac identyczny efekt co podczas porusznia sie po gridze kursorem
    poruszajac sie kursorem po gridzie wykonywana jest funkcja ktora generuje zaptanie na podstawie wartosci w kolumnie pierwszej i wyniki tego zapytania wyswietlane sa w innym gridzie.
  • chce osiagnac dokladnie to -> scroluje na dany wiersz i wykonywane jet zapytanie w ktorym pobierana jest wartosc z pierwszej kolumny BIEZACEGO wiersza a nie wartosc "ze scrolowanego" wiersza

Pozostało 580 znaków

2006-10-17 00:37
0

dbGrid.DataSource.DataSet.Next
dbGrid.DataSource.DataSet.Prior


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0