RichEdit z tłem

Odpowiedz Nowy wątek
2006-08-13 15:43
Kamilek4
0

Używam w moim programie komponentu RichEdit. I bardzo bym chciał dodac tło. Tzn. nie chce by użytkownik dodawał tła, tylko jak chciałbym dodać tło na stałe. Taką papeterię (obrazek). czy ma ktoś jakiś pomysł? Może inny komponent?

Z góry dzieki za info

Pozostało 580 znaków

2006-08-13 15:49
0

są inne komponenty..niestety nazwy nie pamietam.. ale na 99% w zwykłym richedit obrazka nie wstawisz :-/


Pozostało 580 znaków

2006-08-13 21:12
0

jak nie jak tak

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  C:TCanvas;
  B:TBitmap;
begin
  C:=TCanvas.Create;
  C.Handle:=GetDC(RichEdit1.Handle);
  B := TBitmap.Create;
  B.LoadFromFile('C:\tlo.bmp');
  C.Draw(0,0,B);
  B.Free;
  C.Free;
end;
 

Pozostaje jeszcze sprawa ustawinie rozmiarów bitmapy takicha jak RichEdita.

Enjoy!


Tomasz Andrzejewski
Delphi (XE3-XE7) framework engineer @ InterLan
MCP: Microsoft SQL Server 2008, Implementation and Maintenance

Pozostało 580 znaków

2006-08-13 21:23
0

chodziło mi o to, że nie da się wstawić obrazku tak jak w wordzie :-P
a canvas nie jest zbyt "trwały" jeśli wiesz o co mi chodzi ;-)


Pozostało 580 znaków

2006-08-13 21:33
0

wiem ze trzeba go odswierzać Onchange dla richedita i dla onshow formy ale coz inaczej chopak nie wymysli bez instalowania komponentów


Tomasz Andrzejewski
Delphi (XE3-XE7) framework engineer @ InterLan
MCP: Microsoft SQL Server 2008, Implementation and Maintenance

Pozostało 580 znaków

2006-08-18 13:23
0

hehe - jednak można inaczej :-)
zrobić richedita przezroczystego
a jak?
Oto rozwiąznie ;-) zobacz ten temat:
http://4programmers.net/Forum/292602?h=przezroczysty%20richedit#id292602


Piszę proste programy i stronki internetowe na zlecenie, zaliczenie...
Delphi, Pascal, C++, HTML, CSS, JAVASCRIPT, MySQL, PHP
Kontakt: gg:1477872 e-mail: [email protected]

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0