MDIChild Visible:=False ??

0

Witam
Mam aplikację z MDIForm + MDIChild. Po uruchomieniu widać obie formy. Jak zrobić żeby po uruchomieniu forma MDIChild była niewidoczna i pojawiała się dopiero po kliknięciu na button. Dlaczego nie da się zrobić dla formy MDIChild Visible:=False?
I jeszcze jedno ważne pytanie: jak zamknąć formę MDIChild? Bo jeśli klikam na "x" to się tylko minimalizuje, a nie zamyka.

Pozdrawiam
Przemek

0

Przecież to się nawet do newbie nie nadaje...

przemekt22 napisał(a)

Jak zrobić żeby po uruchomieniu forma MDIChild była niewidoczna i pojawiała się dopiero po kliknięciu na button.
OPcje projektu->forms i chwilę pomyśleć

Dlaczego nie da się zrobić dla formy MDIChild Visible:=False?
bo tak to sobie MS wymyślił

I jeszcze jedno ważne pytanie: jak zamknąć formę MDIChild? Bo jeśli klikam na "x" to się tylko minimalizuje, a nie zamyka.
w onClose wpisać Action := caFree;

0

Dodam do MiśkaD

 Action := caFree;
 FormaChild := nil;
0
Oleksy_Adam napisał(a)

Dodam do MiśkaD

 Action := caFree;
 FormaChild := nil;

to ja zapytam nieśmiało co to jest FormaChild ?

0

Nie miałem jak tego nazwać, ale chodziło o formę MDI Child. Nazwa nieważna.

0

to weź pod uwagę, że zazwyczaj nie masz takiej zmiennej globalnej, bo i po co, a jedynie lokalną w procedurze tworzenia okna

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1