jak dołączyć label, tedit na bmp do wydruku

0

Witam serdecznie duże czytam teraz na forum odnośnie drukowania. Potrzebuje wydrukować obraz razem z danymi naniesionymi na niego przez labele i tedit. Niestety drukuje mi się samo zdjęciea labele umieszczone na nim już nie. Co trzeba zrobić by wydrukowało się wszystko?? BArdzo proszę o pomoc :) Serdecznie wszystkich pozdrawiam :)

0

Kilka możliwości:

  • narysuj kombonenty na bitmapie
  • wydrukuj treść całej formy: Form1.Print();
  • pobierz kontekst okna, skopiuj na bitmapę i wydrukuj
0

skożystaj z jakiegoś generatora wydruków - razem z Delphi > personal QReport, RaveReport, darmowy FreeReport

0
gayosk napisał(a)

Witam serdecznie duże czytam teraz na forum odnośnie drukowania. Potrzebuje wydrukować obraz razem z danymi naniesionymi na niego przez labele i tedit. Niestety drukuje mi się samo zdjęciea labele umieszczone na nim już nie. Co trzeba zrobić by wydrukowało się wszystko?? BArdzo proszę o pomoc :) Serdecznie wszystkich pozdrawiam :)

Z Formy nie mogę skorzystać ponieważ nie drukuje mi całości tego co potrzebuje (nie wiem dlaczego).
Co do narysowania na bitmapie elementów, to nie wiem za bardzo jak automatycznie (bo przecież dane będą się zmianiać w zależności od wartości pól label...) a nie wiem jak zrobić screena takiego czegoś. Spróbuje skorzystać z jakiegoś darmowego narzędzia podanego przez Was. Proszę również o wyrozumiałość dla moich może i trywialnych problemów, ale dopiero raczkuję w delphi :). No i właśnie natrafiłem na taki problem i się męczę :) Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc i wyrozumiałość :)

0

podpowiem tylko, ze Form1.Print korzysta z drukowania bitmapy uzyskanej za pomoca GetFormImage...

0

dzięki za pomoc - skorzystałem z QReport i jest oki :) serdecznie pozdrawiam wszystkich :>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1