drukowanie raportów

Odpowiedz Nowy wątek
2006-05-19 12:29

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Monachium

0

Jaki komponent służy do tworzenia wydruków? Chciałbym aby można było poustawiać coś w rodzaju odpowiuednio sformatowanych labeli nan, w odpowiednich miejscach i zeby oferował funkcje drukuj, która wydrukuje dokładnie to co bedzie na ekranie. Chyba widziałem coś takiego przy okazji prostej bazy danych w delphi, ale nie pamietam nazwy, a programu tego juz nie mam.

Pozostało 580 znaków

2006-05-19 12:46

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

0

Proponuję Rave Reports - w dziale artykuły znajdziesz 2 artykuły mojego autorstwa poświęcone Reave Reports i artykuł "Oracle 10g i delphi 7 - programowanie baz danych", w którym jest troche o raportowaniu baz danych. Natomiast jeśli nie chcesz używać Rave Reports to proponuję Quick Report, Crystal Report czy ściagnięcie z torry.net innych komponentów do tworzenia raportów (np. Fast Report)


Pozostało 580 znaków

2006-05-19 15:22

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Monachium

0

Uzywam QReport i chcialbym aby podglad wydruku byl wyswietlany na formie, a nie w oddzielnym oknie, dlatego korzystam z QRPreview. Nie wiem jak połączyć go z QuickRep. W internecie znalazłem kod QRPreview1.QRPrinter:=QuickRep1.QRPrinter; ale zdaje sie nie działać.

Za pomoca DetailBand i jego child tworze wiersze tabeli, a jak zrobic kolumny? - potrzebuje wydrukowac tabele 2x7

Pozostało 580 znaków

2006-05-19 23:29

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

0

Nie bawiłem się w Quick Report wiec nie pomogę Ci w tym. Mogę jedynie zaproponować stworzenie raportu w Rave Reports - w artykule znajdującym się na 4p opisałem łopatologicznie jak stworzyć raport kolumnowy za pomocą kodu w Rave Reports


Pozostało 580 znaków

2006-05-20 00:35

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
Darck napisał(a)

Za pomoca DetailBand i jego child tworze wiersze tabeli, a jak zrobic kolumny? - potrzebuje wydrukowac tabele 2x7

nie rozumiem - kładziesz na detailedband qrlabel (czy jak one się tam nazywają) i podpinasz je do kolumn z datasource.


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-05-20 00:46

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Monachium

0
Misiekd napisał(a)
Darck napisał(a)

Za pomoca DetailBand i jego child tworze wiersze tabeli, a jak zrobic kolumny? - potrzebuje wydrukowac tabele 2x7

nie rozumiem - kładziesz na detailedband qrlabel (czy jak one się tam nazywają) i podpinasz je do kolumn z datasource.

nie mowilem nic o source - takowego nie ma. Ale jakos sobie poradzilem - narysowalem kreske QRShape, tylko teraz jak to wyswietlic na QuickRep

Pozostało 580 znaków

2006-05-20 00:57

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
Darck napisał(a)

nie mowilem nic o source - takowego nie ma. Ale jakos sobie poradzilem - narysowalem kreske QRShape, tylko teraz jak to wyswietlic na QuickRep

no to co chcesz drukować?? Może najpierw pomyśl nad tym co chcesz zrobić, potem to DOKŁADNIE opisz a dopiero potem miej pretensje no i w międzyczasie możesz POSZUKAĆ i pooglądać DEMA


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2006-05-20 01:53

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 godziny temu

Lokalizacja: Monachium

0
Misiekd napisał(a)
Darck napisał(a)

nie mowilem nic o source - takowego nie ma. Ale jakos sobie poradzilem - narysowalem kreske QRShape, tylko teraz jak to wyswietlic na QuickRep

no to co chcesz drukować?? Może najpierw pomyśl nad tym co chcesz zrobić, potem to DOKŁADNIE opisz a dopiero potem miej pretensje no i w międzyczasie możesz POSZUKAĆ i pooglądać DEMA

jakie pretensje? wszystko dziala. Tak jak napisalem na poczatku, chcialem labele poukladac, a potem wydrukowac. Dodatkowo wydrukowac tabelke w ktorej by one byly. Labele moge modyfikowac programowo, wiec nie potrzebuje zadnego zrodla (poza wynikiem dzialania funkcji programu). Ogladalem dema, ale w nich akurat nie bylo QuickRep o ktory pytalem. Ale oczywiscie wszystko jest w google i w koncu znalazlem cos co zadzialalo:
w OnPreview QuickRep dalem
QRPreview1.QRPrinter := TQRPrinter(Sender);
po tym wywolanie QuickRep.preview generowalo podglad w QRPreview1 a nie nowym oknie.

dzieki za podpowiedzi.

Pozostało 580 znaków

2006-05-20 21:05

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

nie wiem, o czym mowicie ;]
ale ja kiedys uzylem czegos takiego:
biala forma, labele, obrazki.. a potem tylko Form2.Print; :-)
moze sie komus przyda...
pozdro [browar]

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0