Zmiana rozmiaru formy gdy BorderStyle=bsNone

0

Wie ktos moze jak zmienic rozmiar formy gdy borderstyle jest ustawione na bsnone.

0

z poziomu kodu, to normalnie, a jeżeli z poziomu programu to możesz wykryc obecność kursora blisko krawędzi i zmienić borderstyle lub dodac jakis element na formie i obsluzyc w nim onmouse(down/up)

0

bylo, nie szukales. :-P

W OnMouseDown dajesz:

ReleaseCapture;
Form1.Perform(WM_SYSCOMMAND, $F009, 0);

i to bedzie Ci przesuwac forme tak ja bys ja trzymal za pasek.

jak chcesz zmieniac rozmiar formy to daj odpowiednio:
$F001 (Resize from left)
$F002 (Resize from right)
$F003 (Resize from up)
$F004 (Lock the bottom right corner of the form, the up left corner move for resize)
$F005 (Same from bottom left corner)
$F006 (Lock up right and left border, resize other)
$F007 (Lock up and right border, resize other border)
$F008 (Lock left and up border and resize other)
(ze strony: http://www.delphi3000.com/articles/article_1054.asp?SK=)

0

dzieki tego wlasnie potrzebowalem Pozdro dla ciebie!!!

0

a jaki bedzie kod dla "Resize from bottom" ??

0

$F006

0

AdamPL, ze $F006 to sam sobie przeczytalem z tego co bylo wczesniej napisane... lecz $F006 okresla "dol i lewa strone", a ja chce tylko dla bottom...

0
Kalix napisał(a)

AdamPL, ze $F006 to sam sobie przeczytalem z tego co bylo wczesniej napisane... lecz $F006 okresla "dol i lewa strone", a ja chce tylko dla bottom...

ja pier.... nawet nie sprawdziles [!!!]
po drugie: naucz sie angielskiego (albo czytaj uwazniej).

$F006 (Lock up right and left border, resize other)
po polsku znaczy:
$F006 (zablokuj gorna, prawa i lewa krawedz, zmieniaj reszte)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1